Φοιτητές προγραμματίζουν κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας για την πρακτική άσκηση και την επαναλειτουργία των Εργαστηρίων δια ζώσης

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας για την πρακτική άσκηση και την επαναλειτουργία των Εργαστηρίων δια ζώσης

Φοιτητές από διάφορες Σχολές της Αθήνας προγραμματίζουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 19 Μαρτίου στις 12μμ στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι φοιτητές κινητοποιούνται με σκοπό να καταθέσουν τα αιτήματα και τις υπογραφές που συλλέγουν online στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου όπως αναφέρεται στο κάλεσμα τους "να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την Πρακτική τους Άσκηση και τα Εργαστήρια δια ζώσης με όλα τα μέτρα προστασίας και να γίνουν ξανά φοιτητές".


Στο κάλεσμα τους οι φοιτητές τονίζουν πως: "Η πρακτική άσκηση, τα Εργαστήρια για 3ο συνεχόμενο εξάμηνο δεν πραγματοποιούνται με αποτέλεσμα τελειόφοιτοι να μην μπορούν να πάρουν πτυχίο, οι φοιτητές όλων των Τμημάτων βλέπουν τις σπουδές τους να υποβαθμίζονται και μάλιστα όλα αυτά την ώρα που οι χώροι και φορείς πρακτικής άσκησης λειτουργούν κανονικά, που άλλες δραστηριότητες ανοίγουν και κλείνουν ενώ τα Πανεπιστήμια με ευθύνη της Κυβέρνησης παραμένουν κλειστά.

Παρατίθενται ορισμένα από τα κείμενα συλλογής Υπογραφών:

  • Το κείμενο Συλλογής Υπογραφών Συλλόγων Ψυχολογίας ΑΠΘ, Ρεθύμνου και φοιτητών Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ για την πρακτική άσκηση 

Η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας έχει ανασταλεί από το Νοέμβριο για δεύτερη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας και μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας όλοι εμείς που πρακτική είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε πτυχίο.

Μάλιστα, το πρώτο κύμα της πανδημίας και η αναστολή της πρακτικής άσκησης τότε μας ανάγκασε να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας. Έτσι σήμερα υπάρχουν φοιτητές 5ου έτους και πάνω «εγκλωβισμένοι» για δεύτερο εξάμηνο χωρίς να μπορούν να πάρουν πτυχίο για δεύτερη χρονιά αφού δεν έχουν συμπληρώσει τις ώρες πρακτικής. Σε αυτούς έχουν προστεθεί φοιτητές του 4ου έτους αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση.

Παράλληλα, δε δόθηκε δυνατότητα διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης με εναλλακτικούς τρόπους (που σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την πρακτική άσκηση αλλά αποτελούν λύση για ευπαθείς ομάδες φοιτητών ή φοιτητές που έχουν καθυστερήσει σημαντικά τη λήψη πτυχίου τους) ενώ ακόμη και η υποτιθέμενη λύση της τηλε- πρακτικής είναι στην επιλογή των φορέων στους οποίους απασχολούμαστε και δεν εξασφαλίζει ότι προχωρά η άσκηση μας αυτό το διάστημα
Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χώρων στους οποίους απασχολούμαστε οι πρακτικάριοι φοιτητές εξακολουθούν να λειτουργούν( το ψυχιατρείο, οι ψυχιατρικές μονάδες στα γενικά νοσοκομεία, οι διάφορες δομές ειδικής αγωγής, υπηρεσίες συμβουλευτικής).

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μπορούμε να συνεχίσουμε την πρακτική μας άσκηση. Μέχρι τώρα η απουσία σχεδίου από την κυβέρνηση, τα ελλιπή κρατικά μέτρα για την προστασία της υγείας ακόμη και για τους ίδιους τους εργαζομένους και τους ασθενείς σε αυτές τις δομές αποτελούν τροχοπέδη, ώστε οι φορείς αυτοί να δεχτούν πρακτικάριους.

Τέλος, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν δομές και στις πόλεις κατοικίας των φοιτητών, δεδομένου ότι όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και πολύ από εμάς έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους. Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν δομές που επιτρέπουν την εξ' αποστάσεως πρακτική π.χ. τηλεφωνικέςγραμμέςψυχολογικήςυποστήριξης.

Το να ολοκληρωθεί η πρακτική άσκηση για όλους μας δεν είναι δική μας ατομική ευθύνη. Το να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας ή το να αξιοποιηθούν και άλλοι χώροι πρακτικής άσκησης εκτός από τος αρχικά ελλιπέστατους καταλόγους που άφησαν εκτός πολλούς από εμας είναι ευθύνη του Υπουργείου και των Τμημάτων που πρέπει να συμβάλουν σε αυτό. Η πρακτική μας άσκηση δεν πραγματοποιείται «παρεμπιπτόντως», δεν είναι χόμπι, είναι βασική πλευρά των σπουδών μας και δεν αντέχουμε άλλο να μην παίρνουμε καμία ουσιαστική απάντηση στο πως θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αυτές οι σπουδές.

Έπειτα από διαδικτυακή συνάντηση φοιτητών/-τριών των Τμημάτων Ψυχολογίας (Αθήνας-ΕΚΠΑ, Θεσσαλονίκης και Κρήτης) καταλήξαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την διεκπεραίωση της πρακτικής μας άσκησης και αιτούμαστε:

1. Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς (Ψυχιατρικές Κλινικές Νοσοκομείων, Γραμμές Ψυχολογικής Υποστήριξης, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Δομές με Ψυχιατρικές Υπηρεσίες, ΚΕ.Σ.Υ., Σωφρονιστικά Ιδρύματα κ.α.) που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία.

2. Να γίνει η πρακτική άσκηση με φυσική παρουσία τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (χρήση χειρουργικής μάσκας & γαντιών, δωρεάν επαναλαμβανόμενα rapid tests) για εμάς τους πρακτικάριους, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

3. Να αναζητηθούν με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υπουργείου Υγείας, περισσότερες δομές, ακόμη και στις πόλεις μόνιμης κατοικίας των φοιτητών και να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις.

4. Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτητές ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, στις περιπτώσεις όπου ο φορέας επιθυμεί, να κάνουν πρακτική άσκηση η οποία να λειτουργεί υπό καθεστώς εξ’ αποστάσεως τηλεργασίας. Παρόλο που νομικά και θεωρητικά επιτρέπεται η διενέργεια της τηλεργασίας στις δομές, οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’αυτό διότι είναι υπό-στελεχωμένες. Συνεπώς, ζητάμε το Υπουργείο να στηρίξει με υλικο-τεχνικές δομές και με προσωπικό για την άρτια ανταπόκριση τους.

5. Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρακτικής, τα χρονικά περιθώρια (πολλαπλοί κύκλοι πρακτικής άσκησης από τις ήδη υπάρχουσες), τα προαπαιτούμενα για τη διεκπεραίωση με ιδιαίτερη βαρύτητα στους τελειόφοιτους φοιτητές ώστε να μην καθυστερήσουν άλλο να πάρουν πτυχίο.

6. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των Πρακτικών μέσω ΕΣΠΑ. Να αποζημιωθούν οι φοιτητές που έκαναν ή θα έκαναν πρακτική άσκηση.

7. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης.

8. Με οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση πραγματοποιηθεί εν τέλει η πρακτική άσκηση, ζητάμε να μην υποβιβαστεί η ισχύς του πτυχίου μας και να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα αναγνωσιμότητας.

Καλούμε τους φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση να υπογράψουν το κείμενο.

Καταθέτουμε τα αιτήματα μας στο Υπουργείο Παιδείας. 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGch8NfqtCR1IBEC_ehR7JEckZfZnLluFkLFEjdig5LDQfMw/viewform

  • Το κείμενο Συλλογής Υπογραφών της Επιτροπής φοιτητών για πρακτικές και πτυχιακές στο Γεωπονικό Αθήνας

Ένας χρόνος με κλειστές σχολές! Ένας χρόνος που οι λευκές μας ποδιές παραμένουν στις ντουλάπες…

Ένας χρόνος που, ενώ τα ερευνητικά προγράμματα επί πληρωμή, τα μεταπτυχιακά και προπτυχιακά με δίδακτρα συνεχίζουν να τρέχουν μέσα στις σχολές, εμείς οι φοιτητές παραμένουμε αποκλεισμένοι από τη δια ζώσης (και εργαστηριακή) εκπαιδευτική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή που στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία οι συνάδελφοί μας υγειονομικοί εργάζονται πυρετωδώς , βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς οι μέλλοντες επιστήμονες υγείας στερούμαστε το δικαίωμα να ασκηθούμε αξιοπρεπώς στις εργαστηριακές ασκήσεις μας!

Την ίδια περίοδο που το λιανεμπόριο ανοιγοκλείνει, οι διοικήσεις και η κυβέρνηση αδυνατούν να δώσουν προτεραιότητα στη λήψη μέτρων για την προετοιμασία της επόμενης γενιάς επιστημόνων.

Εάν η δική τους δουλειά, ωστόσο, είναι να προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι οικονομικές δυνατότητες να επιστρέψουμε στις σχολές μας έχουν εξαντληθεί, την ίδια στιγμή που δίνονται εκατομμύρια για να έλθουν κάμερες και αστυνομικοί στη σχολή μας, η δική μας δουλειά είναι να σκεφτόμαστε ως φοιτητές.

Και αυτό που πιστεύουν οι φοιτητές είναι πως οι σπουδές μας όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με τις σύγχρονες δυνατότητες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται ούτε τα αυτονόητα.

Σε όσους, λοιπόν, λένε πως γνωρίζουμε, σε συνθήκες πανδημίας, μόνο να διεκδικούμε, τους απαντούμε το εξής:

Ναι, διεκδικούμε το δικαίωμά μας να ασκηθούμε δια ζώσης στα εργαστήριά μας, διότι γνωρίζουμε αντίστοιχα να στεκόμαστε στο ύψος των ευθυνών μας, και η ευθύνη μας είναι να επιστρέψουμε στο καθήκον μας! Να εξασφαλίσουμε ουσιαστική μόρφωση, προς όφελος δικό μας και της κοινωνίας, ως μέλλοντες επιστήμονες!

Απαιτούμε:

• Να επιστρέψουν άμεσα οι φοιτητές Φαρμακευτικής στα εργαστήριά τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, γάντια…)
• Να πραγματοποιούνται καθημερινά rapid tests στους φοιτητές πριν την είσοδο στο χώρο του εργαστηρίου.
• Να ανοίξουν οι δηλώσεις των συγγραμμάτων στον Εύδοξο ΤΩΡΑ, ώστε να διανεμηθούν σε καλύτερο χρόνο τα συγγράμματα που βρίσκονται σε απόθεμα, καθώς και να σχεδιαστεί η παραγωγή όσων βρίσκονται σε έλλειμμα.
• Να αποσταλούν τα βιβλία των τομέων (Φαρμακογνωσίες, Βιοφαρμακευτική-Φαρμακοκινητική Ι και ΙΙ, Μοριακή Φαρμακολογία) στους φοιτητές με ευθύνη του τμήματος. 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSds6dFM7CUpz5_4UWeL8pJHMWW7SztXPFl8T3ORLRZNqoGY0g/viewform

  • Το κείμενο για το άνοιγμα των Εργαστηρίων των Φοιτητών της Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Ένας χρόνος με κλειστές σχολές! Ένας χρόνος που οι λευκές μας ποδιές παραμένουν στις ντουλάπες…

Ένας χρόνος που, ενώ τα ερευνητικά προγράμματα επί πληρωμή, τα μεταπτυχιακά και προπτυχιακά με δίδακτρα συνεχίζουν να τρέχουν μέσα στις σχολές, εμείς οι φοιτητές παραμένουμε αποκλεισμένοι από τη δια ζώσης (και εργαστηριακή) εκπαιδευτική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή που στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία οι συνάδελφοί μας υγειονομικοί εργάζονται πυρετωδώς , βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς οι μέλλοντες επιστήμονες υγείας στερούμαστε το δικαίωμα να ασκηθούμε αξιοπρεπώς στις εργαστηριακές ασκήσεις μας!

Την ίδια περίοδο που το λιανεμπόριο ανοιγοκλείνει, οι διοικήσεις και η κυβέρνηση αδυνατούν να δώσουν προτεραιότητα στη λήψη μέτρων για την προετοιμασία της επόμενης γενιάς επιστημόνων.

Εάν η δική τους δουλειά, ωστόσο, είναι να προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι οικονομικές δυνατότητες να επιστρέψουμε στις σχολές μας έχουν εξαντληθεί, την ίδια στιγμή που δίνονται εκατομμύρια για να έλθουν κάμερες και αστυνομικοί στη σχολή μας, η δική μας δουλειά είναι να σκεφτόμαστε ως φοιτητές.

Και αυτό που πιστεύουν οι φοιτητές είναι πως οι σπουδές μας όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με τις σύγχρονες δυνατότητες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται ούτε τα αυτονόητα.

Σε όσους, λοιπόν, λένε πως γνωρίζουμε, σε συνθήκες πανδημίας, μόνο να διεκδικούμε, τους απαντούμε το εξής:

μας και της κοινωνίας, ως μέλλοντες επιστήμονες!

Απαιτούμε:

• Να επιστρέψουν άμεσα οι φοιτητές Φαρμακευτικής στα εργαστήριά τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, γάντια…)
• Να πραγματοποιούνται καθημερινά rapid tests στους φοιτητές πριν την είσοδο στο χώρο του εργαστηρίου.
• Να ανοίξουν οι δηλώσεις των συγγραμμάτων στον Εύδοξο ΤΩΡΑ, ώστε να διανεμηθούν σε καλύτερο χρόνο τα συγγράμματα που βρίσκονται σε απόθεμα, καθώς και να σχεδιαστεί η παραγωγή όσων βρίσκονται σε έλλειμμα.
• Να αποσταλούν τα βιβλία των τομέων (Φαρμακογνωσίες, Βιοφαρμακευτική-Φαρμακοκινητική Ι και ΙΙ, Μοριακή Φαρμακολογία) στους φοιτητές με ευθύνη του τμήματος.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfu-JJowuIkoVR9XaaYZBFeNmRqec2ugBABJ_U1aBnLqHTV4w/viewform

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr