Διαμαρτυρία φοιτητών Ιατρικής για την αναστολή των κλινικών ασκήσεων

Ιατρικές Σχολές: Διαμαρτυρία φοιτητών για την αναστολή των κλινικών ασκήσεων

Ο Άγγελος Σαμαράς είναι 5ετής φοιτητής Ιατρικής και εδώ και τρεις μήνες έχουν ανασταλεί οι κλινικές ασκήσεις του έτους του - Όπως καταγγέλλει, σε κάποιες Ιατρικές γίνεται ελλιπής «τηλεκπαίδευση», ενώ σε άλλες μηδενική.

Όπως καταγγέλλει ο φοιτητής στα «Φοιτητικά Νέα», σε κάποιες Ιατρικές γίνεται ελλιπής «τηλεκπαίδευση», ενώ σε άλλες μηδενική. «Αυτό μας καθιστά ίσως τους μοναδικούς φοιτητές σε όλη την Ελλάδα που δεν τους παρέχεται καμία απολύτως εκπαίδευση αυτή τη στιγμή» αναφέρει, σημειώνοντας πως «έχουν γίνει προσπάθειες τόσο από τους συλλόγους των φοιτητών όσο και από τους προέδρους των Ιατρικών, ώστε να υπάρξει επιστροφή μας στις κλινικές, αλλά παίρνουμε συνεχώς αρνητικές απαντήσεις από το Υπουργείο»


Για την κατάσταση αυτή ο φοιτητής στέλνει μια επιστολή διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρωθυπουργού, την οποία έχει κοινοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ακολουθεί η Επιστολή:

Αθήνα, 25/1/2021

Προς:

Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη Κ.

Κοινοποίηση: Υπουργό Παιδείας, κα Κεραμέως Ν Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια Β. Επιτροπή λοιμοξιολόγων

Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά Ν.

ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία για την αναστολή των κλινικών ασκήσεων»

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Ονομάζομαι Άγγελος Σαμαράς και είμαι 5ετής φοιτητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Σας γράφω αυτή την επιστολή, προκειμένου να εκφράσω την αγωνία, τον προβληματισμό αλλά και τη διαμαρτυρία μου για τη στάση της πολιτείας απέναντι στους φοιτητές του έτους μου.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή εδώ και σχεδόν 3 μήνες, όταν και επιβλήθηκε το lockdown στη χώρα μας, αποφασίστηκε η διακοπή των κλινικών μας ασκήσεων επ’ αόριστον.

Τόσο ως Υπουργείο Παιδείας, Υγείας όσο και ως Επιτροπή λοιμωξιολόγων, θα έπρεπε να γνωρίζετε πως το έτος μας είναι καθαρά κλινικό, δηλαδή εξασκούμαστε στις κλινικές του νοσοκομείου, ενώ υπάρχουν και σύντομα θεωρητικά μαθήματα που είναι μόνο υποβοηθητικά και έγκειται στην ευχέρεια της εκάστοτε κλινικής αν θα πραγματοποιηθούν. Τα παραπάνω έχουν αντικατασταθεί από "τηλεκπαίδευση", η οποία σε πολλές Ιατρικές δεν πραγματοποιείται καν. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ολόκληρο αυτό το διάστημα απέχουμε από οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης, ενώ θεωρείται δεδομένο πως καμία κλινική άσκηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από "τηλεκπαίδευση" όσο και αν αυτή εξυμνείται και παρουσιάζεται ως πανάκεια.

Ακόμα πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός πως όλο αυτόν τον καιρό δεν έχουμε λάβει την παραμικρή ενημέρωση σχετικά με τους λόγους ή τα δεδομένα που σας οδηγούν σε αυτές τις αποφάσεις και παραμένουμε αποκλεισμένοι από την εκπαίδευσή μας. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει, επίσης, για το πόσο θα διαρκέσει η αποχή μας αλλά ούτε και για ενδεχόμενο αναπληρώσεων όλων αυτών των χαμένων κλινικών. Όπως γίνεται αντιληπτό, επομένως, εδώ και 3 μήνες πορευόμαστε στο σκοτάδι, με μηδενική εκπαίδευση και κανένα προγραμματισμό για το μέλλον, την ώρα μάλιστα που υπουργοί, βουλευτές και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χώρα μας είναι η καλύτερη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Άραγε, ποια χώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα σύστημα Υγείας που αφήνει στο περιθώριο φοιτητές Ιατρικής, οι οποίοι σε ένα χρόνο θα κληθούν να το στελεχώσουν;

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, νιώθουμε προσβεβλημένοι ακούγοντας ότι επόμενη προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, δηλαδή, προτεραιότητα της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων είναι ο τζόγος και το σκι και όχι η εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών. Επιλέγετε, ακόμα, να βάλετε την αστυνομία πριν από τους φοιτητές στα πανεπιστήμια κάνοντας εμφανές ότι η εκπαίδευσή μας σας αφήνει παγερά αδιάφορους. Φυσικά, για εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα ως υγειονομικό προσωπικό ούτε λόγος, τη στιγμή που όλοι είδαμε τις εικόνες πολιτικών που έπαιρναν τις θέσεις του υγειονομικού προσωπικού για να εμβολιαστούν.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 είχατε τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστείτε και να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα κατά περίπτωση. Αντ’ αυτού, αφήνετε άπραγους όλους εμάς τους φοιτητές που σε ένα χρόνο θα θεωρούμαστε γιατροί, αλλά λόγω των αποφάσεών σας δε θα έχουμε ακροαστεί ασθενή, δε θα έχουμε μπει στα επείγοντα του νοσοκομείου και όλη η γνώση θα είναι θεωρητική και χωρίς ουσία. Άραγε, σε τυχόν σοβαρές λάθος αποφάσεις μας στο εγγύς μέλλον η ευθύνη θα βαραίνει μόνο εμάς ή και εσάς που βάζετε όλα τα δυνατά εμπόδια για την εκπαίδευσή μας;

Κλείνοντας, ζητώ, όπως έχουν αιτηθεί και με επιστολές τους οι πρόεδροι των Ιατρικών σχολών και οι σύλλογοι φοιτητών της Ιατρικής, την άμεση επαναφορά μας στις κλινικές ασκήσεις, με παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και τακτική διενέργεια τεστ κορονοϊού, καθώς και προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Γνωρίζουμε όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι με μέτρα προστασίας και συνεχή εκπαίδευση πάνω σε αυτά η παρουσία μας στις κλινικές μόνο οφέλη μπορεί να φέρει. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε, δεν είναι ώρα να γίνονται εκπτώσεις στην εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Με εκτίμηση,
Άγγελος Σαμαράς

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr