Έρχονται «ποινές» για αντιγραφή και καταστροφές - Μέχρι και διαγραφή φοιτητών!

Πειθαρχικό δίκαιο στα ΑΕΙ: «Ποινές» για αντιγραφή και καταστροφές - Μέχρι και διαγραφή φοιτητών

Θεσμοθετείται πειθαρχικό δίκαιο για τους ταραξίες φοιτητές με «καμπάνες» έως και διαγραφή από τα ΑΕΙ.

Με καινούργιο νόμο θα αντιμετωπίζονται πλέον τα αδικήματα που θα τελούνται εντός των ανώτατων ιδρυμάτων ενώ συγκροτείται επίσης ομάδα προστασίας των πανεπιστημίων. 


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το υπουργείο Παιδείας φέρνει νέο νομοσχέδιο θεμελίωσης συνολικού πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, που θα φτάνει μέχρι και σε διαγραφές φοιτητών μετά την κρίση τους από το νέο πειθαρχικό συμβούλιο που συγκροτείται σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα.

Στο νέο αυτό πειθαρχικό δίκαιο θα περιλαμβάνονται θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του κ.α., ενώ για την αντιμετώπιση των σχετικών αδικημάτων θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών- από απλή επίπληξη, στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, έως και μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Το πειθαρχικό συμβούλιο που θεσμοθετείται για πρώτη φορά για φοιτητές θα είναι αυτό που θα κρίνει το συγκεκριμένα παραπτώματα, θα είναι παρόμοιο με εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ.

Αυτό θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη του εκάστοτε ιδρύματος, τον κοσμήτορα κάθε σχολής, τον πρόεδρο τμήματος του φοιτητή που τυχόν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που θα εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.

Να σημειωθεί επίσης πως δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται στο νέο σώμα που, όπως είναι γνωστό, θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Φύλαξη πανεπιστημίων

Το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) θα εδρεύει σε κάθε ίδρυμα, αλλά όχι αναγκαστικά σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν προβλήματα ασφαλείας.

Αντιθέτως, θα εγκαθίσταται σε ειδικούς χώρους κάθε ιδρύματος, όπου θα προκύπτουν προβλήματα βανδαλισμών ή επεισοδίων και σίγουρα στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας.

Συγκεκριμένα, θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα μισθοδοτείται από αυτό και θα διατίθεται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δύο υπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη). 

Ο σχεδιασμός αυτός αφήνει προς το παρόν, εκτός το Πάντειο Πανεπιστήμιο, από τη Σύγκλητο του οποίου εκφράστηκαν πρόσφατα αντιρρήσεις για τη μέθοδο συγκρότησης του σώματος φύλαξης των ΑΕΙ.

Ξεκινά η χορήγηση voucher 200 ευρώ στους φοιτητές και σπουδαστές για αγορά tablet, laptop, desktop

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr