Πρόταση φοιτητών στην Κεραμέως: Μείωση του ενοικίου στους φοιτητές που διαμένουν εκτός τόπου σπουδών

Πρόταση ΠΑΣΠ: Μείωση του ενοικίου στους φοιτητές που διαμένουν εκτός του τόπου σπουδών τους

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη με επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας και την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέωςκαταθέτει την πρότασή της για μείωση του ενοικίου σε όσους φοιτητές διαμένουν εκτός του τόπου σπουδών τους.

Η Επιστολή αναφέρει: «Η φοιτητική κοινότητα όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία διανύει δύσκολες στιγμές.  Σε χαλεπούς καιρούς όπου βιώνουμε διαρκώς δύσκολες στιγμές  στην καθημερινότητα μας λόγω του νέου Κορωνοϊού SARS-COV 2, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη στην φοιτητική κοινότητα δεν καθίσταται αυτονόητη. Στις υπάρχουσες συνθήκες, οι ουσιαστικές λύσεις και η  υπευθυνότητα αποτελούν σημαντικούς πυλώνες πολιτικής δράσης. Είναι ευρέως γνωστό ότι Νομοθετήματα και Υπουργικές Αποφάσεις που αναστέλλουν την λειτουργία των καταστημάτων και λοιπών επιχειρήσεων, πλήττουν βάναυσα την αγορά και τις οικονομικές συνθήκες του κράτους και της πλειονότητας των νοικοκυριών.


»Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προβεί σε ελλιπή έως τώρα μέτρα στήριξης της οικονομίας και για όσους πολίτες επλήγησαν. Σε αυτά τα ελλιπή μέτρα οι φοιτητές και οι οικογένειες τους παραμένουν πλήρως έκθετοι. Η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας μεταφράζεται σε αδυναμία πολλών οικογενειών να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους με αποτέλεσμα η μίσθωση ενός ή και περισσοτέρων διαμερισμάτων και η κάλυψη λοιπών εξόδων να αποτελεί πολύ μεγάλη ζημιά».

Στην επιστολή τονίζεται: «Αποτελεί χρέος του επιτελικού κράτους να αναγνωρίσει τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει η νέα μερική απαγόρευση κυκλοφορίας, επιτείνοντας την ήδη ευμεγέθη οικονομική στένωση τεράστιου μέρους της κοινωνίας. Το αρνητικό ισοζύγιο στην αγορά φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και επιτάσσουν την άμεση επιβολή ενισχυμένων ρυθμιστικών και επικουρικών μέτρων ώστε οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να αντέξουν αυτή τη λαίλαπα και τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη.

»Έχοντας σταθεί αρωγοί και θεμελιωτές του φοιτητικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, διαμορφώσαμε ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη μια σειρά προτάσεων για την διασφάλιση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των φοιτητών στην σίτιση και την στέγαση, αλλά και για να επισφραγιστεί η διατήρηση των ακαδημαϊκών κεκτημένων που θέτουν στο απυρόβλητο το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

»Μπροστά στον κίνδυνο του να μείνουν απροστάτευτες και ακάλυπτες  οι πληγείσες οικογένειες όλων των φοιτητών σε αυτή την υγειονομική κρίση , παραθέτουμε ένα ισότιμο πλαίσιο προστασίας για όλη την φοιτητή κοινότητα. Με βάση όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών δεν δικαιούται δωρεάν σίτιση και στέγαση, ούτε εμπίπτει στην νομοθεσία των δικαιούχων φοιτητικού επιδόματος, ενώ ταυτόχρονα πολλοί επιβαρύνονται δυσανάλογα με την άσκοπη κάλυψη του μισθώματος  εφόσον δεν διαμένουν στον τόπο σπουδών τους, ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη αιτούμαστε:

1. Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης  για την μείωση των  μισθωμάτων κατά 40%  σε όλους τους φοιτητές που διαμένουν  έκτος του κυρίου τόπου διαμονής τους, χωρίς διαχωρισμούς και επιπλέον κριτήρια καθώς την περίοδο του εαρινού εξαμήνου και τις τότε νομοθετικές ρυθμίσεις πολλοί, φοιτητές έμειναν αναίτια εκτός.

2. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι φοιτητές ή φοιτήτριες  που διαμένουν έκτος του μονίμου τόπου κατοικίας τους και όχι μόνο όσων φοιτητών ή φοιτητριών στους όποιους ένας εκ των δυο γονέων ή και οι δυο γονείς απέχουν αναγκαστικά από τα εργασιακά τους καθήκοντα και αναστέλλεται η εργασία τους από τον μήνα Νοέμβριο έως ότου επαναλειτουργήσουν πλήρως για δια ζώσης μαθήματα τα πανεπιστήμια.

3. Οι ιδιοκτήτες εκμισθωμένων ακινήτων που υποχρεούνται να αποδεχτούν τη μείωση ενοικίων για τους τρέχοντες μήνες θα έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν είτε αποζημιώσεις, είτε αντίστοιχου μεγέθους φορολογικές ελαφρύνσεις από το κράτος, έπειτα από αίτηση στην πλατφόρμα Taxis net».

Την παραπάνω επιστολή όπως αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» ο Βασίλης Φράγκος, γραμματέας της ΠΑΣΠ στη σχολή δημόσιας υγείας του ΠΑΔΑ, συνυπογράφουν οι ΠΑΣΠ Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΕΛΜΕΠΑ, ΕΜΠ, Καλαμάτας, Καστοριάς, Κορίνθου, Μεσολογγίου, Νομικής ΔΠΘ, Οικονομικού Αθήνας, ΠΑΔΑ, Παντείου, ΠΑΠΕΙ, Παν. Πατρών, ΠΕΔΔ, Ρεθύμνου, Τρίπολης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr