Έρχεται ξανά διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών

Έρχεται ξανά διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών

Επανέρχεται η διαγραφή των “αιώνιων” φοιτητών στα ΑΕΙ από το τέλος της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στον νέο νόμο-πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζεται το φθινόπωρο σύμφωνα με το Βήμα.

Η διάταξη θα αφορά τους νέους φοιτητές των ΑΕΙ, αλλά θα δοθεί και μια μεταβατική περίοδος σε όσους ήδη διανύουν μεγάλη περίοδο φοίτησης χωρίς να έχουν πάρει το πτυχίο τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.


Έτσι, το ανώτατο όριο σπουδών επανέρχεται στα Πανεπιστήμια, το οποίο πλέον θα συνδέεται και με το νέο σύστημα βαθμολογίας για τη χρηματόδότησή τους. Τα εννέα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των ΑΕΙ παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (πρώην αρχής για την αξιολόγηση των ανώτατων Ιδρυμάτων) Περικλής Μήτκας, με το δεύτερο εξ αυτών (εκείνο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη βαθμολογία τους, δηλαδή το 25%) να αφορά τον αριθμό των ενεργών φοιτητών τους.

Έτσι τα Πανεπιστήμια θα παίρνουν χρήματα για τους ενεργούς φοιτητές τους (όσους δεν έχουν παρατείνει τις σπουδές τους πέραν το ν+2, όπου “ν” είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, πχ. 4,5 ή 6 χρόνια) ανά πρόγραμμα σπουδών. Όσα από αυτά έχουν τους λιγότερους “αιώνιους” φοιτητές θα επωφελούνται περισσότερο, καθώς σε άλλα ο αριθμός φοιτητών που παραμένουν εγγεγραμμένοι για καιρό χωρίς να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα αποτελεί μια πρόσθετη επιβάρυνση. Το σύστημα αυτό θα ισχύσει για το 2021 στο 100% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, από το 2022 θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος που ορίζει ότι το 80% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα δίνεται με τα παραπάνω κριτήρια και το 20% θα δίνεται βάσει της αξιολόγησής τους. Και η αξιολόγηση αυτή θα έχει 3 δικά της κριτήρια: ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ερευνητική δραστηριότητα και διεθνοποίηση. Στο πρώτο από αυτά θα περιλαμβάνονται οι αριθμοί των “αιώνιων” φοιτητών και με βάση αυτούς θα δίνεται μέρος της χρηματοδότησης, τονίζει το Βήμα.

Το φυσικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με εκείνα τα ΑΕΙ που έχουν μεγάλο αριθμό λιμναζόντων φοιτητών, τους οποίους και το νυν νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να διαγραφούν.

Η διάρκεια που είχε τεθεί από προηγούμενο νόμο που οδήγησε στη διαγραφή περίπου 200.000 “αιώνιων” φοιτητών το 2013 ήταν το λεγόμενο “ν+2”, όπου “ν” όπως προαναφέρθηκε είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος.

Όπως είναι γνωστό, τα προηγούμενα 5 χρόνια οι νόμοι αυτοί ακυρώθηκαν, με τα ονόματα των “αιώνιων” φοιτητών να επιστρέφουν στα μητρώα των ΑΕΙ.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ωστόσο προβληματίζεται τώρα για το αν η τελική διάταξη που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο θα επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές ως “ν+2” ή ως “ν+3”.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr