Βρετανικά Πανεπιστήμια: Αναμένεται αύξηση των φοιτητικών διδάκτρων

Βρετανικά Πανεπιστήμια: Αναμένεται αύξηση των φοιτητικών διδάκτρων

Αυξημένα δίδακτρα θα καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι φοιτητές που θα επιλέξουν τη Βρετανία για σπουδές τα ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2021, και λόγω του Brexit, οι νέοι φοιτητές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς με τους Βρετανούς φοιτητές, όσον αφορά στο ύψος των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και στην παραχώρηση των φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Σχετική τοποθέτηση έκανε η Μισέλ Ντόνλαν, αρμόδια υπουργός για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια: «Μετά την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ελβετοί δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για το εγχώριο καθεστώς διδάκτρων και χρηματοοικονομική υποστήριξη από το Student Finance England για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και προχωρημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα μαθήματα των οποίων ξεκινούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022».


Υπό αυτά τα δεδομένα, ανοίγει ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα επηρεάσει αρκετές χώρες, που στέλνουν μεγάλη ροή φοιτητών τους για σπουδές στη Βρετανία, τόσο για σπουδές πτυχίου, όσο και για μεταπτυχιακά. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα σχετικά με τα δίδακτρα στα βρετανικά Πανεπιστήμια, οι Ευρωπαίοι όπως και οι Βρετανοί φοιτητές πληρώνουν ετησίως μέχρι και 9.250 λίρες, ενώ σπουδαστές άλλων χωρών αρκετά περισσότερα.

Οι ευνοϊκοί όροι στο ύψος των διδάκτρων και στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων εξακολουθούν να ισχύουν για τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας αλλά και για όσους θα μεταβούν εκεί για σπουδές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι φοιτητές (Σεπτέμβρης 2020), δεν θα έχουν αύξηση διδάκτρων στα επόμενα έτη σπουδών τους (όσα κι αν είναι αυτά αναλόγως του προγράμματος που παρακολουθούν), καθώς θα ισχύσουν αυτά τα δεδομένα και η υφιστάμενη συμφωνία αλλά και γιατί η Συμφωνία Απόσυρσης της χώρας, τους προσφέρει προστασία. Όσον αφορά στην αύξηση που αναμένεται στα δίδακτρα από το 2021, υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου €5.000 - €6.000.

Σημείο, το οποίο παραμένει ακόμη θολό, είναι το τι τελικά θα ισχύσει για τους Ευρωπαίους που έγιναν δεκτοί σε Πανεπιστήμια και θα μεταβούν στη Βρετανία για τις σπουδές τους κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2021.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr