Φοιτητές των ΑΣΤΕ διεκδικούν τα φοιτητικά τους δικαιώματα

Φοιτητές των ΑΣΤΕ διεκδικούν τα φοιτητικά τους δικαιώματα

Την επιστολή που ακολουθεί στέλνουν προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη οι φοιτητές της Ανώτερης Σχολής Τουριστικών Εκπαίδευσης Κρήτης, ζητώντας τα προνόμια και τα φοιτητικά τους δικαιώματα.

"Οι υπογράφοντες φοιτητές της Ανώτερης Σχολής Τουριστικών Εκπαίδευσης Κρήτης, επιθυμούμε με το παρόν έγγραφο να σας γνωστοποιήσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τους όρους και τα δικαιώματα φοίτησης καθώς και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που μας παρέχονται από τη φοίτηση στην ΑΣΤΕ.


Ως γνωστόν, για την εισαγωγή μας στη σχολή, συμμετείχαμε και εμείς στις Πανελλήνιες εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και ως επιτυχόντες αυτής, επιλέξαμε από το μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης.

Πληροφορίες για τη σχολή όπως και για τα μαθήματα, τους όρους φοίτησης, και τα προσόντα-δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης που θα μας πρόσφερε η φοίτηση μας σε αυτή, λάβαμε από την ιστοσελίδα της σχολής στο Διαδίκτυο. Βάσει αυτών των πληροφοριών, αποφασίσαμε να επιλέξουμε την σχολή, η οποία σημειωτέον ήταν υψηλά στην προτίμηση των μαθητών, δεδομένου ότι συγκέντρωσε 12.079 μονάδες σε σύγκριση με άλλες σχολές Τουρισμού του Υπουργείου Παιδείας, όπως π.χ. με το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στο Αιγάλεω Αττικής, το οποίο συγκέντρωσε 10.619 μονάδες.

Εντούτοις, αν και επιλέξαμε με αυτά τα κριτήρια τη σχολή, έπειτα από την εγγραφή μας σ’ αυτή και αφού είχαμε ήδη μεταβεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης για να φοιτήσουμε, διαπιστώσαμε ότι οι συνθήκες, τα προνόμια και τα φοιτητικά μας δικαιώματα αφενός δεν ήταν αυτά που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και αφετέρου ότι ήταν υποδεέστερα και λιγότερα από τα αντίστοιχα δικαιώματα των φοιτητών σε κάθε άλλη Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:

1. Σε σχέση με τα δικαιώματα επαγγελματικής αποκατάστασης από τη φοίτηση στη σχολή αναφέρεται ότι: βάσει του άρθρου 33 του ν.3105/2003 (ΚΥΑ 16627/78- 2008 ΦΕΚ Β΄ 1671/18-8-2008), έχουμε δικαίωμα κατάταξης στο 6ο εξάμηνο σπουδών των τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων της χώρας, για πτυχίο και πρόσβαση στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.

Μετά όμως από την εγγραφή μας, πληροφορηθήκαμε ότι αυτό το επαγγελματικό δικαίωμα πιθανώς δεν θα ισχύει πια, λόγω της μετατροπής των Τ.Ε.Ι. σε Ανώτατα Ιδρύματα, παρότι συνεχίζει να υφίσταται η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της σχολής.

2. Το πάσο που λαμβάνουν οι φοιτητές της σχολής δεν έχει την ισχύ των αντίστοιχων σπουδαστών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι εκπτώσεις και τα προνόμια των υπολοίπων φοιτητών και για εμάς, πράγμα για το οποίο δεν ενημερώθηκαν οι φοιτητές (δεν αναφέρονται σαν πληροφορίες στην ιστοσελίδα).

3. Δεν έχουμε δικαίωμα να λάβουμε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών του Ι.Κ.Υ./Ε.Κ.Ο., βάσει του προγράμματος υποτροφιών οικονομικής ενί- σχυσης επιμελών φοιτητών, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έτσι κατ’ ουσίαν, άδικα και αναιτιολόγητα αποκλειόμαστε από το δικαίωμα σε προ- πτυχιακές υποτροφίες για επιμελείς φοιτητές, που αποσκοπεί στην υποστήριξη φοιτητών, ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους και στη διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πέραν της κατάφωρης αδικίας που επιφέρει η εν λόγω ρύθμιση, υφιστάμεθα συν τοις άλλοις και μια διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τους φοιτούντες στις υπόλοιπες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά παραβίαση της συνταγματικής αρχής των ίσων δικαιωμάτων για όλους στην εκ- παίδευση.

4. Ισχύει διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τους όρους σίτισης και στέγασης στα υπόλοιπα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας, ήτοι πρακτικά δεν υφίσταται νομοθετική ρύθμιση για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών της ΑΣΤΕ, γεγονός που αποκλείει πολλούς φοιτητές που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να σπουδάσουν από το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όλα τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε εμάς και τις οικογένειές μας μετά την εγγραφή μας στην σχολή και αφού επιβαρυνθήκαμε εμείς και οι οικογένειές μας, τα έξοδα μετακόμισης/φοίτησης στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Ήρθαμε στη σχολή με την λογική ελπίδα να έχουμε τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι δεν αναφερόταν κάτι αντίθετο στην ιστοσελίδα.

ΔΕΝ διαφέρουμε από τους υπόλοιπους φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θεωρούμε ότι παραπλανηθήκαμε από τις πληροφορίες που λάβαμε ή πιο συγκεκριμένα δεν λάβαμε. Για τους λόγους αυτούς με το παρόν έγγραφο διαμαρτυρόμαστε για την κατάφωρη αδικία, που έχει γίνει εις βάρος μας και με το παρόν αιτούμαστε όπως:

  1. ΑΜΕΣΑ αποκατασταθεί η αδικία της στέρησης των δικαιωμάτων μας από το Υπουργείο Παιδείας μέσω του οποίου εισαχθήκαμε στην σχολή και του Υπουργείου Τουρισμού, στο οποίο ανήκουμε
  2. Μεριμνήσετε να ενταχθούν στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας άμεσα οι σχολές Α.Σ.Τ.Ε.Κ.-Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.
  3. Γίνουν πράξεις οι εξαγγελίες των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Τουρισμού σχετικά με τις αλλαγές και την ένταξη των σχολών Α.Σ.Τ.Ε.Κ.-Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Τα παραπάνω δέον να πραγματοποιηθούν σε εύλογο διάστημα, προκειμένου να μην χαθούν τα σχετικά φοιτητικά δικαιώματα των δευτεροετών και τριτοετών φοιτητών της σχολής, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν εγκαίρως τις εξελίξεις ώστε να προγραμματίσουν τα μελλοντικά τους σχέδια μετά το τέλος της φοίτησης (π.χ. οι άρρενες φοιτητές πρέπει να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.)

Επιφυλασσόμαστε για κάθε έτερο δικαίωμά μας.

Αναμένουμε εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την παραλαβή του παρόντος, όπως λάβουμε έγγραφη απάντηση σχετικά με τα ζητήματα της παρούσας επιστολής.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία στα έγγραφα, προκειμένου να διευκολύνουμε στην επίλυση του ΑΚΡΩΣ σοβαρού θέματος.

Οι Σπουδαστές της

Ανώτερης Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.)

(ακολουθούν λίστες με υπογραφές)"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr