Άμεση ρύθμιση των φοιτητικών ενοικίων για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα

Άμεση ρύθμιση των φοιτητικών ενοικίων για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα

Φοιτητικά Ενοίκια: Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η, εν εξελίξει, πανδημία, γίνονται αποδεκτά ως αναγκαία και απαραίτητα για την διασφάλιση της υγείας μας, του πρώτιστου αυτού αγαθού. Τα μέτρα αυτά όμως έχουν ισχυρές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας.

Στον οικονομικό τομέα, οι επιπτώσεις στην συρρίκνωση του οικονομικού εισοδήματος περιγράφονται από δυσοίωνες ως τραγικές για μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας. Πολλοί έχουν χάσει την εργασία τους, άλλοι έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ή να εξαϋλώνεται εξαιτίας των παραπάνω μέτρων. Οι υποχρεώσεις όλων όμως συνεχίζουν να «τρέχουν» σαν να έχουν ανοσία στον κορονοϊό! 


Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες και, κατ’ επέκταση οι οικογένειές τους, ανήκουν – φυσικά και αυτοί! – στην μεγάλη ομάδα των συνανθρώπων μας που έχουν δεχθεί το οικονομικό πλήγμα των περιοριστικών μέτρων. Οι μηνιαίες υποχρεώσεις πληρωμής του ενοικίου τους, του ρεύματος, της θέρμανσης, του νερού, των κοινοχρήστων, συνεχίζουν να αποτελούν εκκρεμότητες – βραχνάς για τους γονείς τους, αλλά και για αυτούς τους ίδιους. Εκκρεμότητες που, ενώ αναμένουν την διεκπεραίωσή τους, τα παιδιά συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένα στα σπίτια τους, οι γονείς τους μακριά από την εργασία τους ή και μόνιμα πλέον απομακρυσμένοι από αυτήν, αγωνιώντας για την δυνατότητά τους να «τα βγάλουν πέρα».

Φυσικά, δεν τους φταίνε οι ιδιοκτήτες των φοιτητικών καταλυμάτων για την οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει. Εξάλλου, μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, είναι πολλές οι οικογένειες που αποφάσισαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους γνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να πιέσουν σε υψηλό βαθμό το εισόδημά τους, προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν τα φοιτητικά έξοδα των παιδιών τους. Αυτή όμως η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και ως τέτοια θα πρέπει να προσμετρηθεί και να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία, η οποία καλείται να μεριμνήσει στην κατεύθυνση της ρύθμισης – της γενναίας ελάφρυνσης – των φοιτητικών ενοικίων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία στερούν πλέον από το οικογενειακό εισόδημα την δυνατότητα να καλύψει τις τρέχουσες φοιτητικές οικονομικές υποχρεώσεις. 

Το αίτημα αυτό πιθανόν να κριθεί από κάποιους ως υπερβολικό. Όμως, θα πρέπει να ιδωθεί στην γενικότερη έκτακτη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και, επομένως, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα έκτακτα οικονομικά μέτρα που η Πολιτεία λαμβάνει για την ανακούφιση των οικογενειών. 

*του Παντελή Γαλίτη για τα «Φοιτητικά Νέα»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr