Φοιτητικές εστίες εν μέσω κορωνοϊού - Ανησυχίες φοιτητών

Φοιτητικές εστίες εν μέσω κορωνοϊού - Ανησυχίες φοιτητών

Μετά την απόφαση για την απαγόρευση της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών της χώρας, φοιτητές που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες της χώρας εκφράζουν τις ανησυχίες τους μέσω του «Φοιτητικά Νέα»:

Ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας έναντι της εξάπλωσης του Covid-19 που πλήττει τον κόσμο είναι και η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και καλώς είναι. Αυτή τη φορά όμως κλείνουν και οι φοιτητικές εστίες που στεγάζουν χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.


Και ερωτώ, διότι αδυνατώ να καταλάβω:

1. Τι θα συμβεί στους φοιτητές που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, και μάλιστα σύντομα, και ακόμα περισσότερο σε όσους ΔΕΝ έχουν που να πάνε; Πόσοι φοιτητές είναι αυτοί που κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν έχουν κάπου να επιστρέψουν; Πόσοι φοιτητές είναι αυτοί που εν μέσω αυτής της πανδημίας έχουν καταρρεύσει οικονομικά και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους; Και πόσοι από αυτούς βρίσκονται εξαιρετικά μακριά από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ποσά που δεν διαθέτουν, ούτε θα μπορούν να διαθέσουν για τα εισιτήρια επιστροφής τους; Ακόμη και ένας να είναι, θα πρέπει να παρθούν ανάλογα μέτρα!

2. Πόσο σοφό είναι δηλαδή να υπάρξει μαζική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών από αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα; Ενδεχομένως σε περιοχές που δεν έχουν εμφανίσει ακόμα κρούσματα... Πιθανότατα σε γονείς και παππούδες που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες... Όμως σίγουρα προς περιοχές με χαμηλότερες δυνατότητες περίθαλψης!

Και για να πραγματοποιηθεί αυτή η μετακίνηση, τί συνωστισμός θα υπάρξει σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων ακόμα και λιμάνια;

Πώς λοιπόν αυτή ήταν η καλύτερη λύση που μπορέσαμε να σκεφτούμε; Πώς προστατεύει τον πολίτη και τη δημόσια υγεία; Πώς λειτουργεί υπέρ των πολιτών εν μέσω αυτής της κρίσης;

Αδυνατώ να καταλάβω, και αρνούμαι να το δεχτώ σαν μέτρο που δρα υπέρ του πολίτη.

Και ζητώ ανοιχτά, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, αυτή η ενέργεια να έχει μελετηθεί καλά! Να προβλέπονται μέτρα για τα ζητήματα που γεννά αυτή η δράση, να ληφθούν μέτρα για κάθε ένα φοιτητή, για κάθε μία οικογένεια, για την δημόσια υγεία.

*Πολίτη Αλεξάνδρα,

φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και οικότροφος της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου

Μας ζητούν τα αδειάσουμε τα δωμάτια μας

"Καταγγελία" για τη Φοιτητική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διαμένω στις φοιτητικές εστίες. Σήμερα βγήκε μία ανακοίνωση στο site της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ζητήθηκε από τους φοιτητές, με βάση κάποιο ΦΕΚ, να φύγουν οι φοιτητές από τις εστίες και να επιστρέψουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Δεκτό αν και δύσκολο με την απόφαση για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας να βρίσκεται προ των πυλών.

Η Φοιτητική Μέριμνα, όμως, ζητά επίσης να εκκενώσουμε τα δωμάτια, να μαζέψουμε ΟΛΑ τα πράγματα μας και να τα αποθηκεύσουμε, καθώς και να παραδώσουμε τα κλειδιά. Αυτό είναι μία πρακτική την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε κάθε καλοκαίρι. Αλλά αυτή τη φορά η απαίτηση αυτή ξεπερνάει τα όρια. Να αναφέρω πως η απόφαση αυτή έφτασε εντελώς καθυστερημένη ή δεν χρειάζεται; Οι φοιτητές που έχουμε φύγει πως ακριβώς θα πακετάρουμε και θα αποθηκεύσουμε κυριολεκτικά οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο δωμάτιο μας; Μήπως κάποιοι θα μπουν στα δωμάτια μας και θα θα χειριστούν όπως αυτοί θεωρούν καλύτερο την ατομική μας ιδιοκτησία; Αλλά η απόφαση αυτή δεν στέκει και για άλλους λόγους. Πρώτον, το ΦΕΚ μιλάει για παύση λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, όχι για εκκένωση/παράδοση δωματίων. Από που αυτοί έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πρέπει να αδειάσουμε τα δωμάτια μας; Δεύτερον τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι τις 10 Απριλίου. Αν επιστρέψουμε τότε ή μετά τις διακοπές του Πάσχα για μαθήματα ή για την εξεταστική, θα πρέπει να ξεπακετάρουμε, να στήσουμε όλο το δωμάτιο ξανά από την αρχή; Πόσες φορές το χρόνο μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία; Καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους; Μήπως δεν θα μας παραχωρήσουν καν δωμάτιο; Μήπως αποφάσισαν ότι τελείωσε το ακαδημαϊκό μας έτος;

Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση της Φοιτητικής Μέριμνας δεν δείχνει ουσιαστικά κανένα ενδιαφέρον για τους φοιτητές ενώ ταυτόχρονα εν μέσω της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων εξαναγκάζει ανθρώπους σε μετακίνηση. Επιπλέον δεν ξέρω κατά πόσο ακολουθεί πιστά το ΦΕΚ όπου ΠΟΥΘΕΝΑ δε μιλάει για εκκένωση και παράδοση δωματίων. Ζητώ από τα «Φοιτητικά Νέα» να διαδώσουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κόσμου.

*εστιακή φοιτήτρια Μ.Β. Πανεπιστημίου Κρήτης

Φοιτητικές εστίες Ρεθύμνου

Είμαι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διαμένω στις φοιτητικές εστίες Ρεθύμνου. Από την φοιτητική μέριμνα μας ζητήθηκε πέρα από το να φύγουμε από τις εστίες και να επιστρέψουμε στις οικίες μας (όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ), να αδειάσουμε και τα δωμάτια μας από τα προσωπικά μας αντικείμενα και να παραδώσουμε τα κλειδιά. Το άδειασμα των δωματίων δεν αναφέρεται πουθενά στο ΦΕΚ ενώ για να γίνει κιόλας θα χρειαστεί πολλοί που έχουμε ήδη φύγει να ταξιδέψουμε, πράγμα που σίγουρα δεν είναι ασφαλές αυτές τις μέρες. Παρακαλώ πολύ να διαδώσετε τα όσα συμβαίνουν στις φοιτητικές εστίες Ρεθύμνου και τις αποφάσεις που λαμβάνει η μέριμνα, που το μόνο που προσφέρει είναι χώρο για την αποθήκευση των προσωπικών μας αντικειμένων. 

*εστιακή φοιτήτρια Α.Δ. Πανεπιστημίου Κρήτης

Κραυγή αγωνίας από φοιτήτρια που διαμένει σε εστία: "Κάποιοι δεν έχουμε που να πάμε"

Διαβάστε ακόμη: Οι φοιτητές της ΦΕΠΑ δεν φεύγουν από την φοιτητική εστία παρά την απαγόρευση!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr