Ποιοι φοιτητές υποχρεούνται να υποβάλουν από φέτος φορολογική δήλωση!

Ποιοι φοιτητές υποχρεούνται να υποβάλουν από φέτος φορολογική δήλωση!

Φορολογικές Δηλώσεις ΦοιτητώνΓια πρώτη φορά, θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι έκλεισαν μέσα στο 2019 τα 18 τους χρόνια και παράλληλα απέκτησαν εισόδημα εντός του περασμένου έτους, εφόσον έχουν τραπεζικό λογαριασμό και έλαβαν το 2019, τόκο καταθέσεων ακόμη και ένα λεπτό του ευρώ ή εφόσον έχουν οποιοδήποτε τεκμαρτό εισόδημα.

Σύμφωνα, με την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2019, το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Για παράδειγμα ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν φέτος οι νέοι που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη και ασχέτως αν είναι εξαρτώμενα μέλη (φοιτητές κ.λπ.) εφόσον το προηγούμενο έτος (2019) απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων).


Επιπλέον, ένας νέος ή μια νέα που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

  • δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
  • απέκτησε εντός του 2019 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • ίδρυσε εντός του 2019 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
  • προχώρησε εντός του 2019 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος
  • είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης

Οι νέοι που οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2019 και κατά το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε από τόκους, ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Σημειώνεται ότι ο 18άρης φοιτητής που μένει με τους γονείς του και έχει εισόδημα από τόκους 1 λεπτό του ευρώ, θα υποβάλλει φορολογική δήλωση. Φυσικά για το εισόδημα αυτό, δεν φορολογείται.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr