Νέα επιστολή διαμαρτυρίας από τους "Εν δυνάμει υποτρόφους του ΙΚΥ/ΕΚΟ"

Νέα επιστολή διαμαρτυρίας από τους "Εν δυνάμει υποτρόφους του ΙΚΥ/ΕΚΟ"

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τις προπτυχιακές υποτροφίες ΕΚΟ «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» ή αλλιώς φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ ακαδ. έτους 2017-2018, απέστειλαν εκ νέου οι εν δυνάμει υπότροφοι στα «Φοιτητικά Νέα».

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές στην επιστολή διαμαρτυρίας ζητούν από τον Πρόεδρο του ΙΚΥ κύριο Κυριάκο Αθανασίου να βάλει ένα τέλος η αγωνία κα το άγχος των φοιτητών σχετικά με την επικείμενη υποτροφία ΙΚΥ ΕΚΟ (2017-2018).


Η Επιστολή Διαμαρτυρίας των Φοιτητών: 

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι της Υποτροφίας ΙΚΥ ΕΚΟ. Έχουν σταλθεί διάφορες διαμαρτυρίες στο παρελθόν διάφορων φοιτητών οι οποίοι εξέφραζαν την αγανάκτηση τους σχετικά με την υποτροφία ΕΚΟ. Η συγκεκριμένη υποτροφία ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2018, οπου ξεκίνησαν να δέχονται αιτήσεις. Αρχικά φαινόταν όλα να κυλούν ομαλά και με ταχύτερους ρυθμούς από πέρυσι, αφού μέχρι το Σεπτέμβρη ξεκίνησαν να δέχονται τα επιπλέον δικαιολογητικά μετά από την έγκριση της πρώτης φάσης.

Το Φεβρουάριο του 2019, μετά από την έγκριση των δικαιολογητικών έκριναν απέρριψαν γύρω στις 800 αιτήσεις. Οι λόγοι για τους οποίους οι αιτήσεις αυτές δεν εγκρίθηκαν ήταν πολλοί. Έιτε τα άτομα αυτά δεν είχαν παραδώσει τα απαραίτητα χαρτιά, είτε δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, είτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά αυτά υπήρχαν στον φάκελο που είχαν παραδώσει στο ΙΚΥ, αλλά δεν έγινε σωστός έλεγχος από τους υπαλλήλους. Τα άτομα των 800 ενστάσεων αναγκάστηκαν να κάνουν ένσταση εκ των οποίων οι περισσότερες έγιναν αποδεκτές. Μέχρι τον Ιούνη 2019 δεν υπήρχε καμία ενημέρωση.  

Στις 5 Ιούλιου του ίδιου έτους ο πρόεδρος του ΙΚΥ κύριος Αθανασίου δημοσιεύει κάποιες από την πληθώρα των ενστάσεων που του είχαν σταλεί  απαντώντας σε τρείς από αυτές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "Μετά από αγώνα δρόμου και την υπογραφή από τον Υπουργό ΠΕΘ, ευελπιστούμε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε".

Μετά από την ολοκλήρωση των εκλογών δεν εγκρίθηκε από τη Νέα Κυβέρνηση και στάλθηκε πίσω η αίτηση για την πληρωμή μας. Όλο αυτό το διάστημα αν καταφέρναμε να επικοινωνήσουμε με κάποιους από τους υπαλλήλους, μας καθησύχαζαν λέγοντάς μας ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Το Σεπτέμβρη του 2019, αφού κάποιος από τους υπότροφους κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί τους μας είπαν ότι είναι θέμα της υπουργού οι πληρωμές μας και όχι του ΙΚΥ. Απευθυνόμαστε στην υπουργό μέσω επιστολών και email και υπογράφεται η απόφαση. Στις 30 του Σεπτέμβρη βαίνει ξανά μια ανακοίνωση η οποία έλεγε χαρακτηριστικά ότι "Η καταβολή της υποτροφίας θα γίνει τις προσεχείς ημέρες σύμφωνα με την κατά νόμον διαδικασία και με τις υποδείξεις της Προϊστάμενης Διαχειριστικής Αρχής".

Είμαστε τέλη Οκτώβρη και η υποτροφία ακόμα δεν έχει καταβληθεί. Και όχι μόνο αυτό αλλά ούτε ο κύριος Πρόεδρος, όυτε κανείς άλλος από τους εργαζόμενους του ΙΚΥ δεν μας ενημερώνει για την εξέλιξή της υποτροφίας. Ο κύριος Αθανασίου ο πρόεδρος του ΙΚΥ σε χαρακτηριστική ανακοίνωση στις 5 Ιουλίου προς απάντηση των επιστολών, δήλωνε πως στη πορεία του δεν έχει μάθει να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα. Τώρα γιατι μας αφήνει ανημέρωτους, αδιαφορώντας για τις επιστολές και τα email του του στέλνουμε συνεχώς; Είναι αδιανόητο όλους αυτούς τους μήνες να μην υπάρχει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα πληρωθούμε και αν ναι για το πότε θα λάβουμε τα χρήματα. Πραγματικά στενάχωρο να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση 800 ατόμων που ανήκουν στις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και που γνωρίζουν ότι είναι δικαιούχοι για να λάβουν το χρηματικό ποσό. Το ΙΚΥ απόκτα μια πολύ άσχημη φήμη μετά από μια τέτοια αντιμετώπιση.

Καλούμε του Πρόεδρο του ΙΚΥ κύριο Κυριάκο Αθανασίου να βάλει ένα τέλος η αγωνία κα το άγχος των φοιτητών σχετικά με την επικείμενη υποτροφία ΙΚΥ ΕΚΟ (2017-2018) και να μας ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξή της.

Οι Εν δυνάμει υπότροφοι του ΙΚΥ ΕΚΟ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr