Μειώθηκε ο αριθμός των φοιτητών στην Βρετανία λόγω Brexit

Μειώθηκε ο αριθμός των φοιτητών στην Βρετανία λόγω Brexit

Κατά 3% μειώθηκε ο αριθμός των φοιτητών από χώρες-μέλη της ΕΕ που έκαναν εγγραφή σε βρετανικά πανεπιστήμια για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, αποκαλύπτουν στοιχεία από το Russell Group, οργανισμό που απαρτίζεται από τα κορυφαία τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας.

Οι διοικούντες τα πανεπιστήμια αποδίδουν τη μείωση στην ανησυχία και στην αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit.


Παράλληλα, με επιστολή τους προς βουλευτές εκπρόσωποι 150 ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης της χώρας προειδοποιούν για τους κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι προπτυχιακοί φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Αντίθετα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μειώθηκαν κατά 5% και οι σπουδαστές που άρχισαν διδακτορική έρευνα μειώθηκαν κατά 9%. 

Εκπρόσωπος του Russell Group σχολίασε ότι εύλογα μπορεί κανείς να αποδώσει ένα μεγάλο μέρος της μείωσης των Ευρωπαίων φοιτητών στην αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. «Η πτώση στα προγράμματα μεταπτυχιακών ερευνητικών σπουδών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αυτοί οι φοιτητές συνεισφέρουν ευθέως στην ερευνητική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η αβεβαιότητα που θα νιώσουν οι δυνητικοί Ευρωπαίοι φοιτητές θα γίνει μεγαλύτερη», πρόσθεσε η δρ Χόλι Τσάντλερ.

Στην επιστολή τους προς τους βουλευτές οι εκπρόσωποι των 150 πανεπιστημίων και σχολών χαρακτηρίζουν το Brexit χωρίς συμφωνία ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές» που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο τομέας της εκπαίδευσης στη Βρετανία. 

«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ακαδημαϊκό, πολιτιστικό και επιστημονικό πισωγύρισμα από το οποίο θα έπαιρνε δεκαετίες να ανακάμψουμε», αναφέρει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες ακαδημαϊκοί ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα βρετανικά πανεπιστήμια από την ΕΕ, που όπως λένε ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το αίτημα αυτό έρχεται ενώ έχουν πληθύνει οι προειδοποιήσεις πως αρκετά πανεπιστήμια είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεοκοπίας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα συνολικά χρέη των πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε 10,7 δισεκατομμύρια λίρες. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/ΚΥΠΕ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr