Τα δημόσια Νοσοκομεία «κόβουν» τους φοιτητές Σχολών Υγείας - Καταγγελία σπουδαστών

Αποκλείουν από την πρακτική άσκηση στα δημόσια Νοσοκομεία της Λάρισας, το 90% των φοιτητών της Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Λάρισας, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στη δυσκολία απόκτησης του πτυχίου τους.Μόλις των περασμένο μήνα τα δύο δημόσια Νοσοκομεία της Λάρισας, αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν τον όγκο των φοιτητών που ζητούν πρακτική άσκηση και επικαλούμενη η διοίκησή τους έλλειψη κονδυλίων (καθότι ο κάθε φοιτητής στην πρακτική του πληρώνεται με 176 ευρώ το μήνα), «κόβουν» έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών που δεχόταν για άσκηση μέχρι πρότινος.

Όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές της Σχολής: «Τα 112 άτομα που έπαιρναν τα δύο Νοσοκομεία για πρακτική άσκηση, μειώθηκαν στα 35, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε να βρούμε ιδιωτικές κλινικές και Νοσοκομεία για την πρακτική μας, τα οποία, όμως δεν προσφέρουν τη δυνατότητα μιας πλήρους κατάρτισή μας σε όλα τα αντικείμενα σπουδών μας…».

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες μέλη της Επιτροπής Αγώνα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), του ΜΑΣ, στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, επεσήμαναν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα για το μέλλον τους καταγγέλλοντας ότι: «Η ενιαία διοίκηση των Περιφερειακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προχώρησε σε μια απαράδεκτη απόφαση να περικόψει θέσεις για την πρακτική άσκηση σπουδαστών των τμημάτων Νοσηλευτικής και Ιατρικών Εργαστηρίων της σχολής ΣΕΥΠ. Μέχρι σήμερα στα δυο νοσοκομεία (Γενικό και Πανεπιστημιακό) έκαναν την πρακτική τους άσκηση 112 σπουδαστές, ενώ σήμερα με την συγκεκριμένη απόφαση θα κάνουν μόλις 35!


Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και στο μέλλον μας, καθώς ούτε οι Λαρισαίοι σπουδαστές θα μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση, ούτε αυτοί που είναι από άλλες πόλεις και θέλουν να κάνουν πρακτική εδώ. Θα έχει ως συνέπεια να καθυστερήσουμε σοβαρά να τελειώσουμε τις σπουδές μας και να επιβαρυνθούν και άλλο οι οικογένειές μας οικονομικά!

Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και ανοιχτό, θα εκδηλωθεί πιο έντονα το Μάρτη, που θα πρέπει να ξαναπροσληφθούν για την πρακτική τους σπουδαστές, παρόλο που σήμερα, ο συγκεκριμένος αριθμός απορροφήθηκε σε ιδιωτικές κλινικές».

Σύμφωνα με τις σπουδάστριες, Ελένη Φιλιώση και την Χρυσάνθη Αναγνώστου, η διοίκηση των Νοσοκομείων δεν τους δέχθηκε όταν ζήτησαν συνάντηση για να συζητήσουν το πρόβλημα που προκύπτει για τις σπουδές τους, με αυτή την απόφαση και συγκεκριμένα ανάφεραν: «Η επιτροπή αγώνα ΣΕΥΠ του ΜΑΣ, ζήτησε συνάντηση με τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, και ο πρόεδρος της αρνήθηκε, δηλώνοντας «αναρμόδιος», ενώ με βάση την απόφαση της τακτικής της συνέλευσης Διοίκησης των Νοσοκομείων, στις 4-9-2014, αποφάσισε την πρόσληψη μόλις 35 σπουδαστών για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, «λόγω έλλειψης ρευστότητας» όπως είπε.

Λίγες μέρες πριν σε συνέντευξη τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, η διοίκηση δήλωνε ότι υπάρχει περίσσευμα χρημάτων!.

Ευθύνες έχει και η Διοίκηση του Ιδρύματος, που δέχτηκε την απόφαση της Διοίκησης των Νοσοκομείων, χωρίς να προβάλλει καμιά αντίρρηση, χωρίς καμιά διάθεση να ασκήσει πίεση, αφού όπως ειπώθηκε στη συνέλευση του ΤΕΙ, «θα δούμε τι θα κάνουμε με τους υπόλοιπους σπουδαστές», δηλώνοντας και αυτή η Διοίκηση αναρμόδια και πετώντας τη μπάλα στη Διοίκηση της Σχολής ΣΕΥΠ.

Η κατάσταση που ζούμε και με αυτό το πρόβλημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.Η περικοπή μας ως «κόστος», συμβαίνει γιατί είναι η μια από τις προϋποθέσεις για να γίνουμε «ανταγωνιστικοί»! Τα 176 ευρώ που παίρνουμε ως «πρακτικάριοι» και που δεν ισοδυναμούν ούτε με ψίχουλα, είναι προφανώς πολλά για την Κυβέρνηση και την E.E., στην οποία είναι δεσμευμένη».

«ΦΘΗΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ»

Οι σπουδαστές καταγγέλλουν επίσης ότι: «Ενώ τα Νοσοκομεία, απαλλάσσονται από το «κόστος» μας, ανοίγει ο δρόμος για φτηνό εργατικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, διευκολύνοντας τους σε μια σειρά λειτουργίες τους, με τζάμπα χρήμα (θα πληρωνόμαστε μέσω ΟΑΕΔ).

…Συζητάνε επίσης  να συγχωνευτούν σχολές του Ιδρύματος, όπως η Ηλεκτρολογία και η Μηχανολογία, συζητάνε αν θα κλείσουν σχολές όπως η Νοσηλευτική και τα Ιατρικά Εργαστήρια, με λίγα λόγια αν θα έχουμε αύριο…, αν θα υπάρχει ΤΕΙ ή όχι!»

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στα προβλήματα που «εμποδίζουν» την απόκτηση του πτυχίου τους και τους «βαραίνουν» οικονομικά, αφού τους αναγκάζουν μα επιμηκύνουν τον χρόνο σπουδών τους, οι σπουδαστές ανακοίνωσαν και κάλεσαν όλους τους σπουδαστές της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Λάρισας, να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που οργανώνουν 247 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Φοιτητικοί σύλλογοι την 1 Νοεμβρίου στην Αθήνα, διεκδικώντας τα εξής: «

  • Άμεση Ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. των Νοσοκομείων για περικοπή 90% των σπουδαστών που θέλουν να κάνουν πρακτική.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι σπουδαστές από τα Νοσοκομεία της πόλης μας το Μάρτη του 2015•Η αμοιβή των «πρακτικάριων» να φτάνει στο ύψος του 80% του μισθού του κανονικού εργαζόμενου.
  • Η ασφάλιση να γίνεται από την πρώτη μέρα και τα ένσημα να είναι συντάξιμα».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr