Με αντίσκηνα οι φοιτητές έξω από τον Δήμο Αθηναίων

Με αντίσκηνα οι φοιτητές έξω από τον Δήμο Αθηναίων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο της Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη το πρωί φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που επικρατούν στους εστιακούς φοιτητές και διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης σε αυτούς που αναζητούν στέγαση.

Τι αναφέρει το ΜΑΣ για τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων για την φοιτητική στέγη:


«Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης έχει μετατραπεί σε μαραθώνιο για χιλιάδες νεοεισαχθέντες στα πανεπιστήμια και τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, έχει μετατρέψει σε "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμισή των ήδη υπάρχοντων, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα. Είναι υπεύθυνη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας, την ώρα που χαρίζει εκατομμύρια σε μεγαλο-επιχειρηματίες με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις.

Απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα οργανώνουν κινητοποιήσεις και απαιτούν από την κυβέρνηση άμεση λύση στο πρόβλημα. Στα πλαίσια αυτά οι σύλλογοι οικότροφων Νέας Εστίας ΕΜΠ και Φοιτητικής Εστίας Αθηνών πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στη διοίκηση ΙΝΕΔΙΒΙΜ (φορέας διαχείρισης των εστιών) και το δήμο της Αθήνας. 

Η ανάγκη στέγασης χιλιάδων φοιτητών δεν μπορεί να είναι πανάκριβο εμπόρευμα!

Οι απαντήσεις που πήραμε επιβεβαιώνουν την προκλητική στάση της κυβέρνησης και την στήριξη που λαμβάνει από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τις διοικήσεις ιδρυμάτων και τις δημοτικές αρχές στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής. 

Η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υλοποιώντας τις κυβερνητικές εντολές, συνεχίζει την παράδοση της λειτουργίας των εστιών σε εργολάβους και τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από τη δωρεάν στέγαση. Με την επιμονή των φοιτητών δεσμευτήκαν για την υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές πληρούν τα κριτήρια και δεν χωράνε στις εστίες.

Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν εγκαταλείψει τις φοιτητικές εστίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Φοιτητική Εστία Αθηνών στην Πατησίων και χέρι-χέρι με την κυβέρνηση παραδίδουν τη λειτουργία τους σε εργολάβους. Προκρίνουν την επιχειρηματική αξιοποίηση της περιουσίας τους όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για την παραχώρηση του κτιρίου στην οδό Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα σε ιδιώτη παρά την πάγια απαίτηση των φοιτητών για την κατασκευή εστίας στο συγκεκριμένο κτίριο. 

Από την άλλη  η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν δεσμεύεται για την υλοποίηση κάποιων ελάχιστων μέτρων ανακούφισης των φοιτητών όπως την κατάργηση των δημοτικών τελών και την παραχώρηση δημόσιων χώρων για την ανέγερση εστιών. Την ίδια ώρα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν δεκάδες κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν σαν εστίες, δημόσιες και δωρεάν για τους φοιτητές και ταυτόχρονα να δώσουν «ζωή» στο κέντρο της πόλης.  

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους!

Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

  • Την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών. Την άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
  • Την άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. 
  • Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες,  που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.»

«Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Οι σύλλογοι Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Αρχιτεκτόνων, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, Νέας Εστίας ΕΜΠ καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο με το ΠΑΜΕ στις 19:00 στην Ομόνοια. Η προσυγκέντρωση των φοιτητικών-σπουδαστικών συλλόγων είναι στις 18:30 στην πλατεία Κάνιγγος».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr