ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: Η δωρεάν ποιοτική σίτιση είναι δικαίωμά μας!

Το δικαίωμα των φοιτητών και σπουδαστών σε δωρεάν σίτιση αναδεικνύει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Σπουδαστών, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες σε ιδρύματα της χώρας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Μια σειρά γεγονότων τις τελευταίες μέρες αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της σίτισης των φοιτητών και των σπουδαστών. Συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη, δεκαπέντε σπουδαστές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά, έπαθαν τροφική δηλητηρίαση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από το γεύμα τους στην Εστία.
  • Στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώθηκε ξαφνικά στις αρχές της βδομάδας το κλείσιμο του εστιατορίου για τους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φαγητό μέσα στην εξεταστική! Η επιχείρηση εντελώς αυθαίρετα έκλεισε το εστιατόριο γιατί καθυστέρησε η πληρωμή της από το ίδρυμα για ...μερικές μέρες!
  • Χωρίς σίτιση παραμένουν οι φοιτητές και στην Κοζάνη, καθώς η σύμβαση του ιδρύματος με τον ιδιώτη που θα λειτουργούσε τη λέσχη ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αυτά είναι για τους φοιτητές και τους σπουδαστές τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ!


Οι ιδιώτες εργολάβοι, που έχουν αναλάβει τη λειτουργία των εστιατορίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δίνουν σάπια φαγητά και να κλείνουν τα εστιατόρια όποτε θέλουν για να εξασφαλίζουν τα κέρδη τους.

Το "δικαίωμα" αυτό τους το έχουν δώσει εδώ και 20 χρόνια και συνεχίζουν να τους το δίνουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με τους νόμους και τις κατευθύνσεις τους, που έχουν ως βασικό στόχο την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων», τονίζει το ΜΑΣ, σημαίνοντας «συναγερμό». Οπως τονίζει, «το δικαίωμα των φοιτητών και των σπουδαστών στη δωρεάν σίτιση έχει μπει εδώ και χρόνια στο στόχαστρο. Με την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την ένταση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας ανοίγει ο δρόμος ώστε όλο και περισσότεροι σπουδαστές να αποκλείονται από το δικαίωμα στη δωρεάν και ποιοτική σίτιση, να πληρώνουν για ένα πιάτο φαΐ!» «Η δωρεάν ποιοτική σίτιση είναι δικαίωμά μας!», τονίζει το ΜΑΣ, ζητώντας: Δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους του φοιτητές και σπουδαστές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια! Φοιτητικά εστιατόρια στην ευθύνη των ιδρυμάτων - αύξηση των κρατικών δαπανών για τη φοιτητική μέριμνα! Να φύγουν οι ιδιώτες εργολάβοι από τη σίτιση! Να παρθούν έκτακτα μέτρα για να σιτιστούν δωρεάν όλοι οι σπουδαστές των ιδρυμάτων που τα εστιατόριά τους είναι κλειστά!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr