Κρίσιμο ζήτημα η εξασφάλιση σίτισης των φοιτητών

Η εξασφάλιση ανελλιπούς σίτισης των φοιτητών των Πανεπιστημίων είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν οι νέες πρυτανικές αρχές, που ανέλαβαν καθήκοντα, με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι φοιτητικές λέσχες των πανεπιστημίων και των τμημάτων τους σε πόλεις της περιφέρειας σταδιακά ξεκινούν την παροχή υπηρεσιών σίτισης, ενώ οι πρωτοετείς φοιτητές καλούνται να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά- εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις δωρεάν σίτισης- στις γραμματείες των σχολών τους. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου υπάρχει εμπλοκή στο θέμα της εργολαβίας εστίασης και μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος, επιδιώκονται προσωρινές λύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των φοιτητικών εστιατορίων.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθημερινά, περισσότερα από 15.000 γεύματα θα παρέχονται δωρεάν στους φοιτητές από την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη, που υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα έτη.

Ο τελευταίος διαγωνισμός, που διενεργήθηκε για τη σίτιση των φοιτητών του ΑΠΘ, ακυρώθηκε για διαδικαστικούς λόγους και επιδιώκεται μία προσωρινή λύση, η οποία θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία της φοιτητικής Λέσχης, καθώς, όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρύτανης, Περικλής Μήτκας, το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, τα χρήματα υπάρχουν και η προσωρινή λύση που θα δοθεί είναι αναγκαία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός και να υπογραφεί η σύμβαση με τον νέο ανάδοχο. Ο κ.Μήτκας διαβεβαίωσε, πάντως, ότι “η ακύρωση του διαγωνισμού για το ΑΠΘ δεν οφείλεται σε λάθη ή καθυστερήσεις εκ μέρους του Ιδρύματος”.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αντίστοιχο ζήτημα υπήρξε και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου η Σύγκλητος σε έκτακτη συνεδρίασή της, την περασμένη εβδομάδα, ενέκρινε την ανάθεση με διαπραγμάτευση της σίτισης των φοιτητών, για διάστημα δύο μηνών, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός. Το εστιατόριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα. Η υποβολή των δικαιολογητικών για την παροχή κάρτας δωρεάν σίτισης θα γίνεται στο γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αντίστοιχο ζήτημα με τη διαγωνιστική διαδικασία αντιμετωπίζουν οι νέες πρυτανικές αρχές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου η προηγούμενη σύμβαση έληξε την 31η Αυγούστου 2014. Στο ΔΠΘ λειτουργούν εστιατόρια σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, στα οποία μπορούν να σιτίζονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την παράταση της σύμβασης σίτισης των φοιτητών, που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, μέχρι την επανάληψη του διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου αναδόχου, αποφάσισε η Σύγκλητος και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν φοιτητικά εστιατόρια στις πόλεις του Βόλου, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λαμίας. Οι αιτήσεις, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υποβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως και την 31η Οκτωβρίου 2014.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Την παράταση της σύμβασης σίτισης των φοιτητών, που έληξε στις 30 Ιουνίου 2014, αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα με τον εν εξελίξει αντίστοιχο διαγωνισμό. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, σε προσυμβατικό έλεγχο που διενήργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο για το διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου σίτισης φοιτητών του Πανεπιστημίου, δεν εγκρίθηκε η υπογραφή του υποβληθέντος σχεδίου σύμβασης και μέχρι να λυθεί το θέμα δόθηκε η παράταση. Πάντως, σύμφωνα, με τον κ.Χατζηπαντελή το φοιτητικό εστιατόριο στη Φλώρινα λειτουργεί κανονικά από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και το αντίστοιχο στην Κοζάνη.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr