Στον "πάγο" η μηνιαία υποτροφία ΙΚΥ-ΕΚΟ / Την παρέμβαση Πιερρακάκη ζητούν φοιτητές

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Στον "πάγο" η μηνιαία υποτροφία ΙΚΥ-ΕΚΟ / Την παρέμβαση Πιερρακάκη ζητούν φοιτητές

Φοιτητές ζητούν μέσω του «Φοιτητικά Νέα» την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, ώστε οι υποτροφίες που προκηρύσσονται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ-ΕΚΟ) και που αποσκοπούν στην ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητριών και φοιτητών να προκηρυχθούν για όλα τα έτη που δεν έχουν προκηρυχθεί (2021-2022 & 2022-2023).

"Από τον Σεπτέμβριο του 2023, με καθυστέρηση ήδη 2 ετών, οι πιθανοί δικαιούχοι των υποτροφιών ΙΚΥ-ΕΚΟ 2021-2022 και 2022-2023 βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ΙΚΥ, το οποίο συνεχώς μεταθέτει την ημερομηνία προκήρυξης των υποτροφιών αυτών, αρχικά μετά τα Χριστούγεννα, στη συνέχεια μετά το Πάσχα και τώρα, μετά το καλοκαίρι" αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» δυνητικοί δικαιούχοι της υποτροφίας του “ΙΚΥ-ΕΚΟ ακαδημαϊκών ετών 2021-2022 & 2022-2023.

Σημειώνουν λέγοντας στα «Φοιτητικά Νέα» ότι "οι υποτροφίες η ανακοίνωση των οποίων μετατίθεται συνέχω, θα έρθουν ήδη με καθυστέρηση δυο ετών από τα έτη στα οποία υποτίθεται ότι αναφέρονται. Κατά την τελευταία μας επικοινωνία, μάλιστα, ενημερωθήκαμε ότι ενδεχομένως οι υποτροφίες των δυο αυτών ετών να παραλειφθούν εντελώς, γεγονός που θα αποτελούσε κατάφορη αδικία εις βάρος των δικαιούχων, για τους οποίους αποτελούν απαραίτητη στήριξη για τη συνέχιση των σπουδών τους. Αναμένοντας, λοιπόν, την προκήρυξη (ΙΚΥ), του Προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών/τριών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ), κατόπιν ανάθεσης του Υπουργού Παιδείας,Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ΕΣΠΑ 2021-2027, συντάσσουμε την παρακάτω επιστολή, και ζητούμε την κινητοποίηση του Υπουργείου και του ΙΚΥ και την απόδοση των κεκτημένων μας".

Μείνετε Συντονισμένοι στα «Φοιτητικά Νέα» για να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα νέα που αφορούν τα φοιτητικά επιδόματα πατώντας εδώ.

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας δυνητικών υποτρόφων ΙΚΥ-ΕΚΟ ακαδημαϊκών ετών 2021-2022 & 2022-2023.

Ως δυνητικοί δικαιούχοι της υποτροφίας "ΙΚΥ-ΕΚΟ" συντάσσουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στο «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών/τριών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Η υποτροφία ΙΚΥ-ΕΚΟ έχει θεσπιστεί, σύμφωνα και με το ίδιο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, με σκοπό «την ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες».

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις των τελευταίων χρόνων, έχει τη μορφή οικονομικού βοηθήματος ύψους 3.600 ευρώ/ακαδημαϊκό έτος για τους φοιτητές που σπουδάζουν εντός του νόμου κατοικίας τους και 6.000 ευρώ/ακαδημαϊκό έτος για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του νομού κατοικίας τους. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι τα χρήματα αυτά καταβάλλονται σε εμάς τους φοιτητές, αρκετούς μήνες ή και χρόνια (!) μετά την λήξη του εκάστοτε ακαδημαϊκού έτους, μετά από μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και έλεγχο αυτών, κατά την οποία ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων απορρίπτεται.

Παρότι οι καθυστερήσεις στην ανακοίνωση της εκάστοτε προκήρυξης είναι πλέον δεδομένες, οι φοιτητές των ακαδημαϊκών ετών 2021-2022 & 2022-2023 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη καθυστέρηση, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο οι υποτροφίες μας να μην προκηρυχθούν καν! Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, εδώ και μήνες βρισκόμαστε εν αναμονή κάποιας ανακοίνωσης σχετικά με την προκήρυξη της συγκεκριμένης υποτροφίας για τα ακαδημαϊκά έτη 2021-2022 & 2022-2023. Σε σχετικά ερωτήματα που έχουμε υποβάλει στο ΙΚΥ ανά διαστήματα μέσω email και τηλεφώνου, έχουμε λάβει απαντήσεις που δεν ήταν ικανοποιητικές. Πιο συγκεκριμένα, σε προηγούμενη επικοινωνία που είχαν πολλοί φοιτητές με το ίδρυμα ΙΚΥ, δεν τους δόθηκε καμία σαφή απάντηση. Οι -κατα τ’ άλλα πολύ ευγενικοί και εξυπηρετικοί- υπάλληλοι του ΙΚΥ οι οποίοι απαντούν στα αγωνιώδη τηλέφωνα και μηνύματα μας, δεν είχαν, ούτε έχουν μέχρι σήμερα, να μας δώσουν μια απάντηση. Αντιθέτως, μας παροτρύνουν να παρακολουθούμε τον ιστότοπο του ΙΚΥ για νεότερα και να περιμένουμε. Εφόσον το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην υποτροφία για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 καταβλήθηκε στους λογαριασμούς μας μόλις το καλοκαίρι του 2023, η επικοινωνία μας με το ΙΚΥ προκειμένου να ενημερωθούμε για τις υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ των επόμενων ακαδημαϊκών ετών, ξεκίνησε τον χειμώνα του 2023-2024. Αρχικά, κατά την πρώτη μας επικοινωνία, οι υπάλληλοι του ΙΚΥ μας ενημέρωσαν πως η προκήρυξη αναμενόταν να αναρτηθεί εντός του 2024, αλλά όχι άμεσα, καθώς “γίνονταν ενέργειες ένταξης στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027”. Στην συνέχεια και ενώ διανύαμε ήδη τους πρώτους μήνες τους έτους, μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε ακόμη κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για αυτό και μας ζήτησαν να επικοινωνήσουμε μαζί τους μετά το Πάσχα. Μετά το πέρας των διακοπών του Πάσχα, επικοινωνήσαμε εκ νέου με το ΙΚΥ όπως μας ζητήθηκε, και σύμφωνα με την απάντηση που λάβαμε, θα έπρεπε να επικοινωνήσουμε ξανά με το ίδρυμα -αυτή τη φορά τον Μάιο- καθώς δεν υπήρχε κάποιο νέο. Φυσικά, όταν επικοινωνήσαμε τον Μάιο, η περίοδος αναμονής μας επεκτάθηκε έως τα τέλη Μαΐου και καθώς ο Μάιος πλησιάζει πλέον στο τέλος του, επεκτάθηκε για ακόμα μία φορά, αυτή τη φορά έως τον Ιούλη. Όλο αυτό το διάστημα και ενώ βρισκόμασταν στην αναμονή για κάποια εξέλιξη, το ΙΚΥ μας διαβεβαίωνε πως η καθυστέρηση αυτή οφειλόταν στην ανταπόκριση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση. Στην τελευταία μας,

ωστόσο, επικοινωνία με το ίδρυμα η απάντηση που πήραμε ήταν ότι “η προκήρυξη για το πρόγραμμα δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι” & “ότι δεν είναι γνωστό ποια ακαδημαϊκά έτη θα ενταχθούν στο πρόγραμμα”. Μας έγινε έτσι γνωστό, μετά από μήνες αναμονής, αόριστων απαντήσεων και άστοχων προσπαθειών εφησυχασμού μας από πλευράς του ΙΚΥ, ότι το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν δύο ολόκληρα ακαδημαϊκά έτη από το πρόγραμμα είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό! Μάλιστα ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πιθανότητα να προκηρυχθεί στο προσεχές διάστημα και εντός του έτους 2024 το πρόγραμμα υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, κάτι που καθιστά σαφές ότι τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη θα παραληφθούν οριστικά.

Ως φοιτητές που προερχόμαστε από ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και που δικαιούμαστε τις συγκεκριμένες υποτροφίες ,όχι μόνο λόγω των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων που πληρούμε, αλλά και εξαιτίας των υψηλών επιδόσεων μας κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, καταδικάζουμε ομόφωνα την αδικία αυτή. Όπως είναι γνωστό, και όπως προκύπτει και από τον ιστότοπο του ίδιου του ιδρύματος, σκοπός της υποτροφίας αυτής είναι η οικονομική μας ενίσχυση ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις σπουδές μας και να σταδιοδρομούμε στους επιστημονικούς τομείς που έχουμε επιλέξει. Ιδιαίτερα τα έτη 2021-2022 & 2022-2023, λόγω της υγειονομικής κρίσης και του υπερπληθωρισμού που σημειώθηκε, για πολλούς από εμάς ήταν εξαιρετικά δύσκολο, έως ανέφικτο να αντεπεξέλθουμε οικονομικά συνεχίζοντας παράλληλα τις σπουδές μας. Επιπλέον, λόγω των απαιτήσεων που έχουν πολλές από τις σχολές στις οποίες φοιτούμε (υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, απλήρωτη υποχρεωτική πρακτική άσκηση, εργαστήρια κ.α.) η εύρεση εργασίας που να καλύπτει τις οικονομικές μας ανάγκες καθίσταται συνήθως αδύνατη. Η έστω και καθυστερημένη καταβολή του βοηθήματος αυτού, ήταν για εμάς υψίστης σημασίας για την συνέχιση των σπουδών μας σε προπτυχιακό ή και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς επίσης και για την έναρξη της σταδιοδρομίας μας ως νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες.

Μπροστά στο ενδεχόμενο της μη καταβολής υποτροφιών για δύο ολόκληρα ακαδημαϊκά έτη, βλέπουμε τους κόπους μας να υποτιμούνται και τα μελλοντικά μας σχέδια για συνέχιση των σπουδών μας ή και έναρξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας να ματαιώνονται.

Με την παρούσα επιστολή, επιδιώκουμε την γνωστοποίηση της υπόθεσης αυτής και διεκδικούμε μέσω αυτής, καθώς και με κάθε άλλο νόμιμο μέσο που διαθέτουμε τις υποτροφίες που δικαιούμαστε. Δεν αποδεχόμαστε την αδικαιολόγητη εξαίρεση δύο ολόκληρων ετών από το πρόγραμμα ΙΚΥ-ΕΚΟ. Αναμένουμε τέλος μία άμεση & ξεκάθαρη απάντηση για την έκβαση της υπόθεσης.

Με εκτίμηση,

Οι δυνητικοί δικαιούχοι της υποτροφίας του “ΙΚΥ-ΕΚΟ ακαδημαϊκών ετών 2021-2022 & 2022-2023”.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.