Τι είναι οι Υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ

Τι είναι οι Υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ

Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ: Μετά από ασταμάτητα ερωτήματα φοιτητών τα «Φοιτητικά Νέα» σας ενημερώνουν μέσα από το παρόν άρθρο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ.

Το Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ ή αλλιώς Υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ είναι το οικονομικό βοήθημα που καταβάλλεται σε όσους φοιτητές σπουδάζουν σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών -με εξαίρεση το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής- και δεν είχαν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου.


Προς ενημέρωση των πρωτοετών και άλλων φοιτητών τονίζεται πως το Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ δεν έχει καμία σχέση με το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) από το ακαδημαϊκό έτος 2016/17 προκηρύσσει για κάθε ακαδημαϊκό έτος (περίπου στο τέλος κάθε ακαδ. έτους) προπτυχιακές υποτροφίες για τους φοιτητές των Τμημάτων / Σχολών των ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και πρώην ΤΕΙ) της χώρας.  

Οι υποτροφίες αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες (EKO).

Το ποσό της μηνιαίας υποτροφίας ΕΚΟ ή αλλιώς Φοιτητικού Επιδόματος ΙΚΥ, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, ανέρχεται σε 300,00 ευρώ για τους σπουδάζοντες στον τόπο κύριας κατοικίας τους και 500,00 ευρώ για τους σπουδάζοντες σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που βρίσκονται εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας τους.

Οι Αιτήσεις για την παροχή του Φοιτητικού Επιδόματος ΙΚΥ ξεκινούν με ηλεκτρονική Αίτηση (μετά την έκδοση σχετικής πρόσκλησης από το ΙΚΥ). Αξίζει να αναφερθεί πως τα προηγούμενα χρόνια (2016-2017, 2017-2018) οι αιτήσεις υποβάλλονταν εντός του ιδίου ακαδημαϊκού έτους ενώ τώρα μετά τις συνεχείς καθυστερήσεις που παρουσιάζονται από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΚΥ, οι αιτήσεις έχουν μείνει πίσω ..με τους φοιτητές να βρίσκονται στην αναμονή έκδοσης της πρόσκλησης για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020!

Δείτε παρακάτω τους Δικαιούχους, τις Προϋποθέσεις, την Διαδικασία που απαιτούνται σύμφωνα με την τελευταία απόφαση έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι, όταν θα έρθει και η δική σας σειρά, για την υποβολή των δικών σας αιτήσεων. Για να μείνετε συντονισμένοι και να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα του Φοιτητικού Επιδόματος ΙΚΥ συντονιστείτε στην σελίδα Υποτροφίες πατώντας ΕΔΩ ή στην σελίδα Φοιτητικά Επιδόματα πατώντας εδώ.

Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ/ΕΚΟ: Δικαιούχοι, Κριτήρια, Προϋποθέσεις, Μοριοδότηση

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr