Αλλαγές στο Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ (2017-2018) - Σημαντική ενημέρωση για τους υποψήφιους!

Αλλαγές στο Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ (2017-2018) - Σημαντική ενημέρωση για τους υποψήφιους!

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ενημερώνει τους υποψήφιους της Πράξης «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών/τριών που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες -Β’ Κύκλος» (ακαδημαϊκού έτους 2017- 18), ότι με την αριθμ. 137998/Ζ1/6-9-2019 (ΦΕΚ 3572/Β/26-9-2019) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), τροποποιήθηκε η ΚΥΑ με αριθμ. 64833/Ζ1/2018 24-4-2018 (ΦΕΚ 1625/τ.Β’/10.05.2018), η οποία καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των προπτυχιακών υποτροφιών, όπως αυτές περιγράφονται και στην με αρ. πρωτ. 8230/18-6-2018 Πρόσκληση του ΙΚΥ, ως ακολούθως:

1. Ο ορισμός της Μονογονεϊκής οικογένειας (κεφ. Β’, παρ. 3.στ) αντικαθίσταται ως εξής:
«Μονογονεϊκή Οικογένεια: Η οικογένεια όπου ένας γονέας ασκεί ή ασκούσε την επιμέλεια έως την ενηλικίωση του τέκνου, για τους κάτωθι λόγους:


α) δυνάμει δικαστικής απόφασης ή

β) παιδιά εκτός γάμου (αναγνωρισμένα ή μη) ή

γ) υιοθεσία από έναν γονέα ή

δ) ο ένας γονέας έχει αποβιώσει».

2. «Οι περιπτώσεις (μοριοδοτούμενες ιδιότητες) Β.1.4 και Β.1.5 του Κεφαλαίου Γ’ αντικαθίστανται ως εξής:
Β.1.4 Εξαρτώμενο Μέλος γονέα με τέσσερα τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει 8 μόρια και
Β. 1.5 Εξαρτώμενο Μέλος γονέα με τρία τέκνα (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει 4 μόρια».

Με την προαναφερθείσα τροποποίηση είναι δυνατή η ένταξη στον πίνακα επιλεγέντων υποψηφίων, των υποψηφίων οι οποίοι εντάσσονται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

A. Απορρίφθηκαν (περιλαμβάνονται στον από 25/2/2019 πίνακα μη επιλέξιμων υποψηφίων) και δεν υπέβαλλαν ένσταση ενώ η αιτιολογία απόρριψης περιλαμβάνει μόνο τους παρακάτω λόγους:

• Δεν συντρέχει η ιδιότητα του υποψηφίου ως εξαρτώμενου μέλους (ή γονέα) μονογονεϊκής οικογένειας ή
• Δεν συντρέχει η ιδιότητα του υποψηφίου ως εξαρτώμενου μέλους οικογένειας με τρία ή τέσσερα τέκνα και άνω.

B. Συντρέχουν, μετά την ανωτέρω τροποποίηση, ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια οικογενειακής κατάστασης, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στην ηλεκτρονική αίτηση και η προσθήκη των οποίων ανεβάζει την συνολική μοριοδότηση σε τουλάχιστον 74 μόρια:

Β.1.3 Αρχηγός (Γονέας) Μονογονεϊκής Οικογένειας, λαμβάνει 10 μόρια.

Β.1.4 Εξαρτώμενο Μέλος Γονέα με τέσσερα τέκνα και άνω, λαμβάνει 8 μόρια.

Β.1.5 Εξαρτώμενο Μέλος Γονέα με τρία τέκνα , λαμβάνει 4 μόρια.

Β.1.6 Εξαρτώμενο Μέλος Μονογονεϊκής Οικογένειας λαμβάνει 4 μόρια.

Καλούνται οι υποψήφιοι των ανωτέρω κατηγοριών (Α και Β) οι οποίοι πληρούν την προϋπόθεση του ενδιάμεσου και τελικού παραδοτέου (κεφ. Ε, παρ. 2 του κανονισμού και της οικείας πρόσκλησης), να υποβάλλουν (ταχυδρομικώς ή ιδιοχείρως), το αργότερο έως τις 21 Φεβρουαρίου 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου), στο ΙΚΥ (Τμήμα Υποτροφιών Προπτυχιακών Σπουδών, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία), τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Για την κατηγορία Α: Όσα δικαιολογητικά αποδεικνύουν, σύμφωνα με την ανωτέρω τροποποίηση, την ιδιότητα τέκνου (ή γονέα) μονογονεϊκής οικογένειας ή/και εξαρτώμενου τέκνου γονέα με τρία ή τέσσερα τέκνα και άνω (βλ. Παράρτημα της παρούσας πρόσκλησης).

Για την κατηγορία Β: Εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη ηλεκτρονική αίτηση (οριστικοποιημένη αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου), συνοδευόμενη από όσα δικαιολογητικά αναγράφονται σε αυτήν καθώς και όσα δικαιολογητικά αποδεικνύουν και αιτιολογούν την προσμέτρηση πρόσθετων κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης (βλ. Παράρτημα της παρούσας πρόσκλησης).

Επισημαίνεται ότι, δεν θα εξεταστούν αιτήσεις και δικαιολογητικά υποψηφίων οι οποίοι είχαν υποβάλει ένσταση κατά του από 25/2/2019 πίνακα μη επιλέξιμων αιτήσεων.
Επιπροσθέτως, προς επίσπευση της διαδικασίας, οι αιτούντες-υποψήφιοι των ανωτέρω κατηγοριών οφείλουν, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, να προσκομίσουν στο ΙΚΥ και τα εξής δικαιολογητικά:

1. Ενδιάμεσο παραδοτέο: Βεβαίωση του Τμήματος/Σχολής του υποτρόφου για την επιτυχή εξέταση τουλάχιστον στο 40% των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών και δηλώθηκαν από τον δικαιούχο, σύμφωνα με το «Υπόδειγμα βεβαίωσης ενδιάμεσου παραδοτέου» του παραρτήματος 4 της πρόσκλησης. Η βεβαίωση προσκομίζεται μετά την εξεταστική περίοδο Φεβρουαρίου 2018 -εφόσον υπάρχει επιτυχής εξέταση τουλάχιστον στο 40% των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου- ή μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2018.

2. Τελικό παραδοτέο: Βεβαίωση του Τμήματος/Σχολής του υποτρόφου για την επιτυχή εξέταση τουλάχιστον στο 65% των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, που προβλέπονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών και έχουν δηλωθεί από τον δικαιούχο, σύμφωνα με «Υπόδειγμα βεβαίωσης τελικού παραδοτέου» του παραρτήματος 5 της πρόσκλησης.

3. Βεβαίωση από το αρμόδιο όργανο του Τμήματος/ Σχολής όπου ρητώς αναφέρεται ότι έχουν λάβει ή δεν είναι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ
Κυριάκος Αθανασίου

Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ιδιότητα τέκνου ή γονέα μονογονεϊκής οικογένειας και εξαρτώμενου τέκνου γονέα με τρία ή τέσσερα τέκνα και άνω. 

1. Γονέας ή εξαρτώμενο μέλος μονογονεϊκής οικογένειας.

α. Δυνάμει δικαστικής απόφασης:
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντίστοιχο έγγραφο αλλοδαπής Αρχής, το οποίο έχει εκδοθεί μετά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και
• δικαστική απόφαση δυνάμει της οποίας ένας γονέας ασκεί ή ασκούσε την επιμέλεια έως την ενηλικίωση του τέκνου καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 ότι ο γονέας δεν είναι έγγαμος και δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

β. Παιδιά εκτός γάμου αναγνωρισμένα ή μη:
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντίστοιχο έγγραφο αλλοδαπής Αρχής, το οποίο έχει εκδοθεί μετά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και
• υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 ότι ο γονέας δεν είναι έγγαμος και δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και ληξιαρχική πράξη γέννησης του Υποψηφίου σε περίπτωση που είναι μη αναγνωρισθέν τέκνο εκτός γάμου και δεν προκύπτει από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ. Λόγω υιοθεσίας από έναν γονέα:
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντίστοιχο έγγραφο αλλοδαπής Αρχής, το οποίο έχει εκδοθεί μετά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και
• τελεσίδικη δικαστική απόφαση υιοθεσίας από έναν γονέα καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 ότι ο γονέας δεν είναι έγγαμος και δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

δ. Γονέας ή εξαρτώμενο μέλος, όπου ο ένας γονέας έχει αποβιώσει:
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντίστοιχο έγγραφο αλλοδαπής Αρχής, το οποίο έχει εκδοθεί μετά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και
• ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός γονέα, σε περίπτωση που ο Υποψήφιος είναι ορφανός από έναν γονέα καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 ότι ο γονέας δεν είναι έγγαμος και δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

2. Εξαρτώμενο μέλος οικογένειας με τρία (3) ή τέσσερα (4) τέκνα και άνω.

• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντίστοιχο έγγραφο αλλοδαπής Αρχής, το οποίο έχει εκδοθεί μετά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και
• δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2016 (Έντυπο Ε1) του γονέα στον οποίο ο Υποψήφιος είναι Εξαρτώμενο Μέλος.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr