Μηνιαία υποτροφία ύψους 765 ευρώ έκαστη για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές

Μηνιαία υποτροφία ύψους 765 ευρώ έκαστη για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές

Υποτροφίες: Το Δ.Σ του Ιδρύματος του ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΦΩΝ Π.ΜΠΑΚΑΛΑ αποφασίζει τη χορήγηση δέκα (10) υποτροφιών, για προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και πέντε (5) για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, σε σπουδαστές οι οποίοι, απαραιτήτως και ανεξαρτήτως κατηγορίας 1) κατάγονται από το νομό Αρκαδίας εκ πατρικής ή μητρικής γραμμής ή έστω εκ της μιας τούτων, 2) «έχουν οικονομική αδυναμία» 3) «διακρίνονται για το ήθος και τις πνευματικές τους ικανότητες» και 4) δεν λαμβάνουν υποτροφία ή οποιαδήποτε μηνιαία χρηματική παροχή από οποιοδήποτε ελληνικό ή ξένο φορέα, ούτε έχουν εκπέσει από υπαιτιότητά τους από τη χορήγηση υποτροφίας για σπουδές στην ίδια σχολή.

Ι.- Δικαιούχοι είναι οι εξής διαδοχικά ανά κατηγορία ( εξωτερικού – εσωτερικού ):


1) Οι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων Τριπόλεως, για προπτυχιακές πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό.

2) Οι αριστούχοι πτυχιούχοι Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που υπήρξαν απόφοιτοι Λυκείων Τριπόλεως, για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι τρία χρόνια στο εξωτερικό, στους νεότερους κλάδους και εφαρμογές της επιστήμης τους. 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

3) α) Οι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων νομού Αρκαδίας, για προπτυχιακές πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό και β) αριστούχοι πτυχιούχοι Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που υπήρξαν απόφοιτοι Λυκείων νομού Αρκαδίας, για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι τρία χρόνια στο εξωτερικό, στους νεότερους κλάδους και εφαρμογές της επιστήμης τους.

4) Οι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων Τριπόλεως, για προπτυχιακές σπουδές στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές εσωτερικού.

5) Οι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων Αρκαδίας, για προπτυχιακές σπουδές στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές εσωτερικού.

6) Οι απόφοιτοι Λυκείων α) Τριπόλεως και β) νομού Αρκαδίας, που αποφοίτησαν με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, για προπτυχιακές σπουδές στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές εσωτερικού, μετά από εξετάσεις και εφ’ όσον απέμειναν κενές θέσεις μετά τη χορήγηση υποτροφιών στους αριστούχους.

7) Οι πτυχιούχοι Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βαθμό τουλάχιστον ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι τρία χρόνια στο εξωτερικό, στους νεώτερους κλάδους και εφαρμογές της επιστήμης τους εφόσον απέμειναν κενές θέσεις μετά τη χορήγηση υποτροφιών στους αριστούχους.

ΙΙ.- Ως προς το χρόνο διάρκειας της υποτροφίας, ισχύουν τα εξής:

α) για τις προπτυχιακές υποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού μέχρι πέντε (5) χρόνια.

β) για την απόκτηση διπλώματος «Μάστερ», πλήρους φοίτησης, η υποτροφία δίδεται για ένα ακαδημαϊκό έτος, εκτός εάν, από σχετικό έγγραφο του Πανεπιστημίου στην αλλοδαπή, βεβαιώνεται ότι η διάρκεια για τις συγκεκριμένες σπουδές, είναι δύο ακαδημαϊκά έτη.

γ) για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος η υποτροφία δίδεται για τρία (3) ακαδημαϊκά έτη.

δ) για την περίπτωση που ο υπότροφος λάβει το «Μάστερ» σε ένα έτος ή σε δυο έτη, σύμφωνα με το εδάφιο β’, και στη συνέχεια ακολουθήσει σπουδές για τη λήψη διδακτορικού διπλώματος, θα του χορηγηθεί υποτροφία για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) ετών ή μέχρις ενός έτους, αντιστοίχως και

ε) σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, για χρονικό διάστημα πέραν των τριών (3) ετών.

ΙΙΙ.- Στην περίπτωση που, μετά την έγκριση των υποτροφιών, κενωθούν θέσεις υποτρόφων από οποιαδήποτε αιτία, αυτές θα πληρωθούν από συντασσόμενο πίνακα επιλαχόντων, που θα ισχύει μέχρι την 31η Ιουλίου 2020. Σε περίπτωση που δε θα γίνει διαγωνισμός υποτροφιών το επόμενο έτος, ο πίνακας θα ισχύσει για το μεθεπόμενο έτος.

ΙV- Σε όσες περιπτώσεις απαιτείται ως προϋπόθεση η αποφοίτηση από Λύκεια Τριπόλεως ή νομού Αρκαδίας, αυτή θεωρείται ότι υπάρχει έστω και αν η αποφοίτηση δεν έγινε από τα Λύκεια αυτά, όταν οι υποψήφιοι έχουν φοιτήσει τέσσερα τουλάχιστο συνεχή ή μη χρόνια στα Γυμνάσια και Λύκεια Τριπόλεως ή νομού Αρκαδίας γενικά.

V.- Οι υποψήφιοι για σπουδές στο εξωτερικό

α) άρρενες, θα προσκομίσουν πιστοποιητικό ότι εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έλαβαν αναβολή εκπληρώσεως αυτών ή απαλλάχθηκαν από αυτές και

β) άπαντες, θα υποβληθούν σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις στη γλώσσα της χώρας που θα σπουδάσουν, εκτός αν προσκομίσουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αυτής, ή έγιναν δεκτοί από Ανώτατη Σχολή εξωτερικού.

VI.- α) Οι υποψήφιοι της έκτης (6) κατηγορίας και απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ Β΄), θα εξετασθούν γραπτά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ΄ Λυκείου και σε ένα ακόμη μάθημα από την ύλη της Γ΄ Λυκείου, που έχει ορισθεί για τις εξετάσεις του Γενικού Λυκείου. Οι προερχόμενοι από τη Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση, θα εξετασθούν στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης και από τη Θεωρητική κατεύθυνση στο μάθημα Ιστορίας Κατεύθυνσης.

β) Οι προερχόμενοι από Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ Α΄), θα εξετασθούν αναλόγως στα μαθήματα Νέα Ελληνική γλώσσα Γ΄ Λυκείου και στα Μαθηματικά.

γ) Οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη Σχολή Καλών Τεχνών θα εξετασθούν στο Ελεύθερο Σχέδιο.

VII.- Βάση επιτυχίας θεωρείται ο μέσος όρος γενικής βαθμολογίας 14 σε κλίμακα 0 -20.

VIII.- Η μηνιαία υποτροφία για τους σπουδαστές στην Ελλάδα είναι τριακόσια ευρώ (300,00) και η καταβολή της αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2019.

Η μηνιαία υποτροφία για τους φοιτητές εξωτερικού είναι επτακόσια εξήντα πέντε ευρώ (765,00) και η καταβολή της αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2019, εφ’ όσον όμως βεβαιώνεται από τον Έλληνα Πρόξενο του τόπου σπουδών τους ότι αφίχθηκαν στη χώρα που πρόκειται να σπουδάσουν μέχρι της άνω ημερομηνίας, διαφορετικά από την ημέρα άφιξής τους στη χώρα των σπουδών τους.

IX.- Προϋπόθεση για τη συνέχιση της καταβολής της υποτροφίας είναι ο υπότροφος να έχει εξετασθεί επιτυχώς, με βαθμό τουλάχιστο επτά (7), κατά μέσο όρο, στα μαθήματα των παρελθόντων εξαμήνων.

Χ.- Ο διαγωνισμός για τους υποψήφιους της περιπτώσεως 6 και για όσους θα εξετασθούν στην ξένη γλώσσα, θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 27 Μαΐου 2019, ημέρα Δευτέρα.

ΧΙ.- Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «διαγωνισμό επιλογής υποτρόφων», πρέπει να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής στα γραφεία του Ιδρύματος, Πανεπιστημίου 20 Αθήνα, 1ος όροφος και κατά τις ώρες 10-13 μ.μ., από 16.4.2019 μέχρι και 7.5.2019.

Το έντυπο αιτήσεως, στο οποίο αναφέρονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη της απορίας του υποψηφίου, καθώς και την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν προσερχόμενοι στα γραφεία του Ιδρύματος ή μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.bakalas-foundation.gr.

Η αξιολόγηση της συνδρομής του κριτηρίου της οικονομικής αδυναμίας των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά με βάση τα στοιχεία που θα εξαχθούν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά (φορολογικά και οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου).

Να σημειωθεί ότι για την επιλογή των υποψηφίων, θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικώς φορολογούμενο εισόδημα των υποψηφίων και των γονέων αυτών, είτε αυτό είναι πραγματικό είτε αυτό είναι τεκμαρτό, στο οποίο προστίθενται και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα του φόρου εισοδήματα.

XII.- Το Ίδρυμα επιφυλάσσεται να περιορίσει ή να αρνηθεί εντελώς τη χορήγηση των άνω υποτροφιών ή το ποσό αυτών σε περίπτωση απρόοπτης μειώσεως των εισοδημάτων του από τις εκμισθώσεις των ακινήτων του λόγω λύσεως ή καταγγελίας των σχετικών μισθώσεων από τους μισθωτές τους και μέχρι της εκ νέου εκμισθώσεώς τους.

ΧΙΙΙ.- Οι επιλεγόμενοι υπότροφοι υπογράφουν σύμβαση με το Ίδρυμα, στην οποία αναφέρονται οι όροι της υποτροφίας και οι λόγοι διακοπής της σε περίπτωση συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 28 του Β.Δ.5/12-9-1940.   

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr