Υποτροφίες (2019) σε πρωτοετείς κληροδοτήματος Δημ. Τσιακμακοπούλου

Υποτροφίες (2019) κληροδοτήματος Δημ. Τσιακμακοπούλου

Υποτροφίες: Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr σας παρουσιάζουν μέσα από το παρόν άρθρο την πρόσκληση χορήγησης τριάντα (30) υποτροφιών από τα έσοδα του κληρ/τος Δημ.Τσιακμακοπούλου

α) Είκοσι (20) υποτροφίες για καταγόμενους από το Δήμο Θεσσαλονίκης και


β) Δέκα (10) υποτροφίες για καταγόμενους από το Δήμο της Έδεσσας από τον έναν τουλάχιστον γονέα τους για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε πρωτοετείς φοιτητές όλων των Τμημάτων του Α.Π.Θ. από τα έσοδα του κληροδοτήματος Δημητρίου Τσιακμακόπουλου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχοντας υπόψη: α) την υπ΄αριθμ. 4343/1964 δημόσια διαθήκη του Δημητρίου Τσιακμακόπουλου, β) τις αποφάσεις υπ΄αριθμ. 9111/2002, 8579/2005, 4484/2010 και 6766/2013 του Εφετείου Αθηνών με τις οποίες τροποποιήθηκε όρος της παραπάνω διαθήκης του Δημητρίου Τσιακμακόπουλου όσον αφορά το όριο του οικογενειακού εισοδήματος των υποτρόφων του κληροδοτήματος, γ) την απόφαση αριθμ. Πρωτ. 1025961/624/Β0011/27.04.1989 του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την αύξηση του αριθμού των υποτρόφων σε τριάντα (30) συνολικά (20 υποτροφίες σε καταγόμενους από τη Θεσσαλονίκη και 10 σε καταγόμενους από την Έδεσσα), δ) τις διατάξεις των άρθρων 38, 47, 56 και 82 παρ. 4 του Ν. 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις» και ε) την απόφαση με αριθμ. Πρωτ: 29752π.έ./13.09.2018 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. (περί έγκρισης του αριθμού υποτροφιών).

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

τη χορήγηση – κατόπιν επιλογής- τριάντα (30 ) συνολικά υποτροφιών: 

α) Είκοσι (20) υποτροφίες για καταγόμενους από το Δήμο Θεσσαλονίκης και

β) Δέκα (10) υποτροφίες για καταγόμενους από το Δήμο της Έδεσσας από τον έναν τουλάχιστον γονέα τους για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε πρωτοετείς φοιτητές όλων των Τμημάτων του Α.Π.Θ. από τα έσοδα του κληροδοτήματος Δημητρίου Τσιακμακόπουλου, 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 

Οι υποψήφιοι/ιες για τη χορήγηση της υποτροφίας εκτός από την καταγωγή (Δήμο Θεσσαλονίκης ή Δήμο Έδεσσας) θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:  

1. Να έχουν ελληνική ιθαγένεια ή καταγωγή και ηλικία μέχρι 36 ετών.

2. Να έχουν αποφοιτήσει από Λύκειο του Δήμου Θεσσαλονίκης οι καταγόμενοι από το Δήμο Θεσσαλονίκης ή από Λύκειο του Δήμου της Έδεσσας οι καταγόμενοι από το Δήμο της Έδεσσας. 

3. Να έχουν εισαχθεί κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων σε Τμήμα του Α.Π.Θ. το ακαδημαϊκό έτος 2018 - 2019.

4. Να προέρχονται από οικογένειες των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του φορολογητέου εισοδήματος της κλίμακας μισθωτών-συνταξιούχων, που σήμερα είναι 20.000,00€ (άρθρο 112 παρ. 1 του Ν. 4387/2016), όπως αυτό (πρώτο κλιμάκιο) προσδιορίζεται κάθε φορά με τους εκάστοτε ισχύοντες φορολογικούς νόμους.

5. Να έχουν καλές και πατριωτικές αρχές. 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 

Οι υποψήφιοι/ες για τη χορήγηση της υποτροφίας θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 14-03-2019 αίτηση (πληροφορίες υποβολής αιτήσεων στο τέλος του άρθρου) συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Επίσημο Πιστοποιητικό εγγραφής και φοίτησης σε Τμήμα του Α.Π.Θ. ακαδ. έτους 2018-2019. 

2. Αντίγραφο ποινικού μητρώου (θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από το Τμήμα Κληροδοτημάτων), (άρθρο 3 παρ. 2α του Κ. . 18/23-8-1941). 

3. Aντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. 

4. Aντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου του Δήμου της Έδεσσας ή του Δήμου της Θεσσαλονίκης, με βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς» (άρθρο 3 παρ. 1β του Κ. . 18/23-8-1941).

5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το οποίο θα προκύπτει: α) η ελληνική ιθαγένεια του/της υποψηφίου/ιας ( άρθρ.3 παρ.1α Κ.Δ/τος 18/23.8.1941), β) η ηλικία του/της υποψηφίου/ιας όχι μεγαλύτερη των τριάντα έξι (36) ετών (άρθρο 3 παρ. 2β του Κ. . 18/23-8-1941) ανεξάρτητα αν πρόκειται για άνδρες ή γυναίκες ή για υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ν.Π. . ., γ) η καταγωγή του/της υποψηφίου/ιας από το Δήμο Έδεσσας ή από το Δήμο Θεσσαλονίκης είτε από την πατρική είτε από την μητρική γραμμή του/της υποψηφίου/ιας. (Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που θα προσκομιστεί, θα πρέπει να έχει τέτοιο περιεχόμενο ώστε να προκύπτει ο τόπος καταγωγής του γονέα (του πατέρα, της μητέρας ή και των δύο) ή των παππούδων / γιαγιάδων, από τον οποίο προκύπτει και ο τόπος καταγωγής του/της υποψηφίου/ιας). Το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, θα αναζητείται από τον/την υποψήφιο/α υπότροφο λόγω καλύτερης γνώσης των οικογενειακών δεδομένων.

6. Εκκαθαριστικό σημείωμα (αντίγραφο) φορολογικού έτους 2017 που αφορά εισοδήματα έτους 2017 της οικογενείας του/της υποψηφίου/ιας και του/της ιδίου/ίας του/της υποψηφίου/ιας εφόσον έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ως δηλωθέν εισόδημα, λογίζεται κάθε εισόδημα από οποιαδήποτε αιτία ή πηγή, ανεξαρτήτως εάν φορολογείται.

Στην περίπτωση που οι γονείς του/της αιτούντος είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων, εκτός από την περίπτωση υποψηφίου/φιας η επιμέλεια του/της οποίου/ας έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον έναν γονέα ή σε τρίτο φυσικό πρόσωπο, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνον αυτού ακόμη κι αν παρέλθει η ηλικία των 18 ετών και μέχρι την ηλικία που θεωρείται εξαρτώμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013. Στην περίπτωση άσκησης επιτροπείας από νομικό πρόσωπο, λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα του/της ιδίου/ίας του/της υποψηφίου/ιας.

7. Πρόσφατη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) της οικογενείας του/της υποψηφίου/ιας και του/της ιδίου/ίας, συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι τα στοιχεία είναι αληθινά και δεν έχουν τροποποιηθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

8. Δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) έτους 2018. 

9. Βεβαιώσεις από Τράπεζες: όταν στο οικογενειακό ή ατομικό εκκαθαριστικό αναγράφονται ποσά στους κωδικούς 667 & 668 (εισοδήματα από τόκους), απαραίτητα προσκομίζονται από τις Τράπεζες βεβαιώσεις για τα κεφάλαια από τα οποία προκύπτουν οι τόκοι έως 31/12/2017 είτε είναι καταθέσεις όψεως, προθεσμιακές, είτε μετοχές, ομόλογα και λοιπά χρεόγραφα.

10. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία ο/η υποψήφιος/ια θα δηλώνει ότι (αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.klirodotimata.web.auth.gr): 

α) αποδέχεται τους όρους της πρόσκλησης,

β) δεν έλαβε ούτε λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από την ίδια ή από άλλη κληρονομία, κληροδοσία

Η δωρεά του Α.Π.Θ. ή άλλης Κοινωφελούς Περιουσίας (πανελλαδικά),. Οι ανταποδοτικές υποτροφίες που δίνονται από το Α.Π.Θ. και οι υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) δεν λαμβάνονται υπόψη, γ) ότι δεν έχασε από δική του/της υπαιτιότητα προηγούμενη υποτροφία (άρθρο 3 παρ. 1δ του Κ. . 18/23-8-1941).

Όποιος με την αίτηση καταθέσει ελλιπή δικαιολογητικά, μπορεί να τα προσκομίσει μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Ο πίνακας των υποψηφίων που θα υποβάλλουν αίτηση επιλογής τους ως υποτρόφων θα αναρτηθεί στις πινακίδες ανακοινώσεων του Τμήματος Κληροδοτημάτων και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.klirodotimata.web.auth.gr. το αργότερο μέσα σε διάστημα τριών (3) ημερών από την ημερομηνία λήξης υποβολής υποψηφιοτήτων. 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ 

Η αρχική επιλογή των υποτρόφων πραγματοποιείται από την τριμελή Επιτροπή που όρισε ο διαθέτης του Α.Π.Θ. Δημήτριος Τσιακμακόπουλος και αποτελείται από το Μητροπολίτη, το Δήμαρχο και το Λυκειάρχη της Θεσσαλονίκης ή της Έδεσσας ανάλογα με την καταγωγή του/της υποψηφίου/ιας.

Το Τμήμα Κληροδοτημάτων του Α.Π.Θ. εισηγείται την επιλογή της Τριμελούς Επιτροπής στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. για έγκριση. Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. εκδίδει απόφαση επιλογής η οποία αναρτάται στις πινακίδες ανακοινώσεων του Τμήματος Κληροδοτημάτων και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.klirodotimata.web.auth.gr.

Από την ημερομηνία της ανάρτησης της παραπάνω απόφασης και μέχρι δέκα (10) ημέρες το αργότερο, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τυχόν ένσταση κατά της επιλογής (άρθρο 33 παρ. 4 του Κ. ./τος 18/23-8-1941). 

Εν συνεχεία η σχετική απόφαση κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, η οποία δύναται να ζητήσει την τροποποίηση της απόφασης αυτής.

Σε περίπτωση πολλών υποψηφίων οι οποίοι συγκεντρώνουν τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις για τη χορήγηση της υποτροφίας, για την εκλογή των υποτρόφων θα διενεργηθεί δημόσια κλήρωση (άρθρο 33 παρ. 6 του Κ.Δ./τος 18/23-8-1941). 

ΠΟΣΟ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται για κάθε έναν υπότροφο που κατάγεται από την Έδεσσα στο ύψος των τριακοσίων είκοσι ευρώ και ογδόντα λεπτών (320,80 €) ευρώ το μήνα και στο ύψους των διακοσίων ογδόντα εννέα ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (289,65€) για κάθε έναν υπότροφο που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η καταβολή του ποσού της υποτροφίας θα πραγματοποιείται στην αρχή του κάθε μήνα (επί δώδεκα (12) συνολικά μήνες για κάθε ακαδημαϊκό έτος σπουδών), σε βάρος του προϋπολογισμού Δημητρίου

Τσιακμακόπουλου, μέσω της Τράπεζας συναλλαγής του Α.Π.Θ., σε λογαριασμό του/της υποτρόφου (κατά προτίμηση στην ίδια με το Α.Π.Θ. Τράπεζα για να μην υπάρχουν προμήθειες συναλλαγής σε βάρος του/της υποτρόφου) (άρθρο 24 παρ. 1 και 3 του Κ. . 18/23-8-1941). 

Επισημαίνεται ότι: Προκειμένου να καταβάλλεται υποτροφία τους θερινούς μήνες, ο/η υπότροφος υποχρεούται να υποβάλλει αίτηση – δήλωση ότι θα συνεχίσει τις σπουδές του/της και το επόμενο έτος (άρθρο 25 παρ. 2 Κ. . 18/23-8-1941).

ΕΝΑΡΞΗ – ΛΗΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η υποτροφία θα αρχίσει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2018-19 (Σεπτέμβριο 2018) και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της διάρκειας των κανονικών βασικών σπουδών του/της υποτρόφου στο Τμήμα όπου φοιτά στο Α.Π.Θ. (Ιούνιο του τελευταίου έτους σπουδών) με την προϋπόθεση ότι ο/η υπότροφος δεν θα παραβεί τους όρους του συμβολαίου της υποτροφίας του/της (άρθρο 55 παρ. 1 του Α.Ν. 2039/1939). 

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ 

Η υποτροφία θα συνεχίζεται για κάθε επόμενο ακαδημαϊκό έτος σπουδών, εφόσον ο/η υπότροφος, προσκομίζει απαραίτητα πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας για τον έλεγχο της ικανοποιητικής επίδοσης στο σύνολο των υποχρεωτικών και επιλογής μαθημάτων του προηγούμενου έτους, η οποία ικανοποιητική επίδοση στοιχειοθετείται με τον κανόνα του ν+1 ( απόφαση αριθμ. Πρωτ. .29715/9-11-2015 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.) όπου ν το έτος συν επιπλέον του αριθμού αυτού ενός ακόμα μαθήματος δηλαδή, εάν έχει περατώσει το πρώτο έτος σπουδών δικαιούται να οφείλει ν+1=2 μαθήματα, εάν έχει περατώσει δεύτερο έτος ν+1=3 μαθήματα, εάν έχει περατώσει τρίτο έτος ν+1=4 μαθήματα, εάν έχει περατώσει τέταρτο έτος ν+1=5 μαθήματα κ.λ.π.. 

Όταν δεν ορίζεται ενδεικτικός αριθμός μαθημάτων ισχύει ως ενδεικτικός αριθμός αυτός που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των μαθημάτων όλων των ετών φοίτησης δια του αριθμού των ετών φοίτησης που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η υποτροφία θα διακόπτεται εάν:

α) η επίδοση του/της υποτρόφου στις σπουδές του/της δεν είναι ικανοποιητική (η επίδοση των σπουδών στοιχειοθετείται με τον κανόνα του ν+1 -απόφαση αριθμ. Πρωτ. 29715/9-11-2015 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.- όπου ν το έτος συν επιπλέον του αριθμού αυτού ενός ακόμα μαθήματος). (άρθρο 57 παρ. 1 του ΑΝ 2039/39).

β) ανίατη ή παρατεταμένη ασθένεια εμποδίζει την εξακολούθηση των σπουδών του/της υποτρόφου (άρθρο 57 παρ 1, του ΑΝ 2039/39).

γ) ο/η υπότροφος διακόψει αυτόβουλα και άνευ αιτίας τις σπουδές του/της χωρίς προηγουμένως να έχει ειδοποιήσει το Α.Π.Θ. εντός δύο {2} μηνών το αργότερο από τη διακοπή. Σε αυτήν την περίπτωση ο/η υπότροφος οφείλει να επιστρέψει στο κληροδότημα το ποσό που έλαβε μέχρι τότε ως υποτροφία, εφαρμοζόμενων για την είσπραξη αυτού, διατάξεων του νόμου περί εισπράξεων των δημοσίων εσόδων (άρθρο 60 παρ. 1 του ΑΝ 2039/39).

δ) αποδειχθεί ότι ο/η υπότροφος λαμβάνει και άλλη υποτροφία από άλλη κληρονομία, κληροδοσία ή Δωρεά για τις ίδιες σπουδές. Σε αυτήν την περίπτωση ο/η υπότροφος οφείλει να επιστρέψει στο κληροδότημα το ποσό που έλαβε μέχρι τότε ως υποτροφία, εφαρμοζόμενων για την είσπραξη αυτού, διατάξεων του νόμου περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων. (άρθρο 61 εδάφιο 1 του Α.Ν. 2039/39 σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ. 1 α’ και 29 παρ. 3 του ΚΔ 18/23-8-41). 

ε) μεταγραφεί σε άλλο Πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ο/η υπότροφος εγγραφεί σε άλλη σχολή ή τμήμα του Α.Π.Θ. Σε αυτή τη περίπτωση, για την τυχόν συνέχιση της υποτροφίας θα πρέπει να συναινέσει το Α.Π.Θ. και ο Συντονιστής της Α. .Μ.Θ. (άρθρο 62 του ΑΝ 2039/39 σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ, 1 β’ του ΚΔ 18/23-8-41). 

στ) αποδειχθεί ότι ο/η υπότροφος δεν παρουσιάζει καλή διαγωγή και ότι παρέβη τους Νόμους του Κράτους. Σε αυτήν την περίπτωση ο/η υπότροφος οφείλει να επιστρέψει στο κληροδότημα το ποσό που έλαβε μέχρι τότε ως υποτροφία, εφαρμοζόμενων για την είσπραξη αυτού, διατάξεων του νόμου περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων. (άρθρο 58 του ΑΝ 2039/39). 

ζ) ο/η υπότροφος δεν προσκομίζει το απαιτούμενο πιστοποιητικό σπουδών για κάθε ακαδημαϊκό έτος.

η) επέλθει δραστική μείωση των ετησίων εσόδων του κληροδοτήματος. 

Διακοπή υποτροφίας και επιστροφή χρημάτων επέρχεται και σε κάθε άλλη περίπτωση που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ΑΝ 2039/39 και του ΚΔ 18/23-8-41. 

Σε περίπτωση διακοπής της υποτροφίας, για όποιον λόγο και αν γίνει αυτή, δε γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης υπέρ του/της υποτρόφου (άρθρο 59 παρ 2 του ΑΝ 2039/39). 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥ 

Ο/η υπότροφος υποχρεούται να καταθέσει αντίγραφο του πτυχίου του/της μέσα σε ένα (1) έτος το αργότερο από τη λήξη της κανονικής διάρκειας των βασικών του/της σπουδών στο Τμήμα φοίτησης. 

Διαφορετικά αν δε λάβει το πτυχίο του/της μέσα στο παραπάνω χρονικό περιθώριο υποχρεώνεται να επιστρέψει στο κληροδότημα το όλο ποσό που έλαβε ως υποτροφία (άρθρο 60 παρ.2 του Α.Ν. 2039/39). 

Σημείωση: Με την επιφύλαξη του άρθρ. 82 του Ν. 4182/10-09-2013 περί ειδικών –μεταβατικών και τελικών διατάξεων.

Οι υποψήφιοι/ες για τη χορήγηση της υποτροφίας θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 14-03-2019 αίτηση (αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.klirodotimata.web.auth.gr) στο Τμήμα Κληροδοτημάτων του Α.Π.Θ. (2ος όροφος κτιρίου Κ. Καραθεοδωρή – πρώην Διοίκησης, τηλ. 2310/99-5214/75215, ΦΑΞ: 995213, www.klirodotimata.web.auth.gr) συνοδευόμενη από τα παραπάνω δικαιολογητικά. 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr