Προκηρύσσεται υποτροφία ύψους (3.000,00 €) για προπτυχιακό φοιτητή του ΑΠΘ

Προκηρύσσεται υποτροφία ύψους (3.000,00 €) για προπτυχιακό φοιτητή του ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – κατόπιν επιλογής – ενός/μίας προπτυχιακού/ης φοιτητή/τριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. με το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 € ) από τα έσοδα της Δωρεάς Σοφίας Δερμίση «στη μνήμη των Ομότιμων Καθηγητών Βασιλείου και Νικούλας - Πηνελόπης Δερμίση».

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχοντας υπόψη: α) την από 14/04/211 δωρητήρια επιστολή των Νικούλας και Σοφίας Δερμίση, β) τις διατάξεις των άρθρων 38, 47, 56 και 82 παρ. 4 του Ν. 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», γ) την απόφαση με αριθμ. Πρωτ: 1328/23-10-2017 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. (περί έγκρισης του αριθμού υποτροφιών) και δ) την απόφαση με αριθμ. Πρωτ:27441π.έ./20-10-2017 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. (περί αλλαγής του ονόματος της Δωρεάς από Δωρεά Νικούλας και Σοφίας Δερμίση «στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Βασιλείου Δερμίση» σε Δωρεά Σοφίας Δερμίση «στη μνήμη των Ομότιμων Καθηγητών Βασιλείου και Νικούλας – Πηνελόπης Δερμίση»).


ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης –κατόπιν επιλογής – ενός/μίας προπτυχιακού/ης φοιτητή/τριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. με το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) από τα έσοδα της Δωρεάς Σοφίας Δερμίση «στη μνήμη των Ομότιμων Καθηγητών Βασιλείου και Νικούλας - Πηνελόπης Δερμίση».

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι/ιες για τη διεκδίκηση της οικονομικής ενίσχυσης:

1. Να έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (οικονομικά αδύναμοι για την υποστήριξη των σπουδών τους).

2. Να κατάγονται από την περιοχή (πρώην νομό) Τρικάλων Θεσσαλίας ή από τη Θεσσαλία κατά σειρά προτεραιότητας εκ μέρους του ενός τουλάχιστον γονέα.

3. Να έχουν επιτύχει σε δέκα (10) τουλάχιστον μαθήματα κάθε έτος σπουδών μέχρι τη λήξη της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου, με μέσο όρο βαθμολογίας 6,5 και πάνω.

Διαδικασία επιλογής του/της υποψηφίου/ιας για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης

1. Η επιλογή του/της υποψηφίου/ιας στον/στην οποίο/α θα χορηγηθεί η οικονομική ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί από τετραμελή επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων αποτελούμενη από τρεις (3) καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. οι οποίοι θα ορίζονται από το Τμήμα (ο ένας τουλάχιστον θα είναι πάντοτε από τον Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος) και από τη δωρήτρια Σοφία Δερμίση.

Σε περίπτωση δύο (2) ισοβαθμούντων υποψηφίων, η Επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων μπορεί να αποφασίσει τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης και στους δύο (2) υποψηφίους που θα λάβουν το ήμισυ του συνολικού ποσού επιχορήγησης έκαστος/η.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι να πληρούν τα κριτήρια επιλογής, το ποσό τηςοικονομικής ενίσχυσης δεν θα δοθεί σε κανέναν υποψήφιο/α.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων της περιόδου Σεπτεμβρίου και μέχρι 10 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Η επιλογή θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος μέχρι 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

2. Το Τμήμα Κληροδοτημάτων εισηγείται την επιλογή της Τετραμελούς Επιτροπής στην Σύγκλητο του ΑΠΘ για έγκριση,

3. Η απόφαση της Συγκλήτου αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Κληροδοτημάτων (www.klirodotimata.web.auth.gr/υποτροφίες/αποτελέσματα),

Από την ημερομηνία ανάρτησης της παραπάνω απόφασης επιλογής και μέχρι δέκα (10) ημέρες το αργότερο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τυχόν ένσταση κατά της επιλογής (άρθρο 33 του Κ.Δ/τος 18/23-8-1941).

4. Εν συνεχεία η σχετική απόφαση θα κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία δύναται να ζητήσει την τροποποίηση της απόφασης αυτής.

Δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο Τμήμα Κληροδοτημάτων (2ος όροφος κτιρίου Κ. Καραθεοδωρή (πρώην Διοίκησης) τηλ. 2310/99 5214 οι υποψήφιοι για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης μέχρι τις …………………….

1. Πιστοποιητικό σπουδών αναλυτικής βαθμολογίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών με το μέσο όρο βαθμολογίας κάθε έτους σπουδών 6,5 και πάνω

2. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το οποίο θα προκύπτει η καταγωγή του/της υποψηφίου/ιας από την περιοχή (πρώην νομό) Τρικάλων Θεσσαλίας ή από τη Θεσσαλία κατά σειρά προτεραιότητας εκ μέρους του ενός τουλάχιστον γονέα, είτε από την πατρική είτε από την μητρική γραμμή του/της υποψηφίου/ιας. (Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που θα προσκομιστεί, θα πρέπει να έχει τέτοιο περιεχόμενο ώστε να προκύπτει ο τόπος καταγωγής του γονέα (του πατέρα, της μητέρας ή και των δύο) ή των παππούδων / γιαγιάδων, από τον οποίο προκύπτει και ο τόπος καταγωγής του/της υποψηφίου/ιας). Το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, θα αναζητείται από τον/την υποψήφιο/α υπότροφο λόγω καλύτερης γνώσης των οικογενειακών δεδομένων.

4. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

5. Εκκαθαριστικό σημείωμα (αντίγραφο) φορολογικού έτους 2017 που αφορά εισοδήματα έτους 2017 της οικογενείας του/της υποψηφίου/ιας και του/της ιδίου/ίας του/της υποψηφίου/ιας εφόσον έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ως δηλωθέν εισόδημα, λογίζεται κάθε εισόδημα από οποιαδήποτε αιτία ή πηγή, ανεξαρτήτως εάν φορολογείται.

Στην περίπτωση που οι γονείς του/της αιτούντος είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων, εκτός από την περίπτωση υποψηφίου/ιας η επιμέλεια του/της οποίου/ας έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον έναν γονέα ή σε τρίτο φυσικό πρόσωπο, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνον αυτού ακόμη κι αν παρέλθει η ηλικία των 18 ετών και μέχρι την ηλικία που θεωρείται εξαρτώμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013. Στην περίπτωση άσκησης επιτροπείας από νομικό πρόσωπο, λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα του ιδίου του/της υποψηφίου/ιας.

6. Πρόσφατη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) της οικογενείας του/της υποψηφίου/ιας και του/της ιδίου/ίας, συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι τα στοιχεία είναι αληθινά και δεν έχουν τροποποιηθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

7. Δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) έτους 2018.

8. Βεβαιώσεις από εισοδήματα τόκων καταθέσεων, βεβαιώσεις από εισοδήματα τόκων προθεσμιακών καταθέσεων και βεβαιώσεις από κρατικά χρεόγραφα, τίτλους και ομολογίες στην περίπτωση που εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό ποσά στους κωδ. 667 και 668.

9. Οποιοδήποτε έγγραφο το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη κοινωνικών ή άλλων κριτηρίων (π.χ. πολυτεκνία, απώλεια γονέα, ασθένεια, μονογονεϊκή οικογένεια κλπ).

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ και ανέρχεται στο ύψος των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €).

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας συναλλαγής του Α.Π.Θ., σε λογαριασμό του/της δικαιούχου (κατά προτίμηση στην ίδια με το Α.Π.Θ. Τράπεζα για να μην υπάρχουν προμήθειες συναλλαγής σε βάρος του/της δικαιούχου), από τα έσοδα της Δωρεάς Σοφίας Δερμίση «στη μνήμη των Ομότιμων Καθηγητών Βασιλείου και Νικούλας - Πηνελόπης Δερμίση».

Σημείωση: Με την επιφύλαξη του άρθρ. 82 του Ν. 4182/10-09-2013 περί ειδικών – μεταβατικών και τελικών διατάξεων. 

ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.doc

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.doc

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr