ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: Τι λένε για το πρόγραμμα υποτροφιών οι απόφοιτοι και οι τρέχοντες υπότροφοι;

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: Τι λένε για το πρόγραμμα υποτροφιών οι απόφοιτοι και οι τρέχοντες υπότροφοι;

Στην Αμερική η έρευνα στα καλά πανεπιστήμια είναι πολύ υψηλού επιπέδου και είναι περισσότερο συνδεδεμένη με πρακτικές εφαρμογές. Ο διαθέσιμος εξοπλισμός, επίσης, είναι συνήθως στην αιχμή της τεχνολογίας και έτσι οι φοιτητές – με σκληρή δουλειά φυσικά – έχουν όλα όσα χρειάζονται για να πετύχουν. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μου παρουσιάστηκαν αρκετές ευκαιρίες, κυρίως να δουλέψω στο ερευνητικό κέντρο ρομποτικής του πανεπιστημίου (UTARI), όπου διευρύνθηκε το πεδίο της έρευνάς μου και είχα την ευκαιρία να μάθω πράγματα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν πολύ δύσκολο. Επίσης, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω πρακτική σε ένα από τα πιο γνωστά ινστιτούτα για έρευνα σε διάλογο, στο Institute for Creative Technologies του University of Southern California.”
Αλέξανδρος Παπαγγελής, απόφοιτος του University of Texas στο Arlington, ερευνητής στην Uber AI

Πέντε πλήρεις Υποτροφίες (2022) για Διδακτορική Διατριβή στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ


Ο Αλέξανδρος Παπαγγελής εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα των προσαρμοζόμενων διαλογικών συστημάτων σε συνεργασία με το HERACLEIA – Human-Centered Computing Laboratory και το SKEL Lab, του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Έπειτα εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Articulab του Carnegie Mellon University και ως ερευνητής στο εργαστήριο CRL (Cambridge Research Laboratory) της Toshiba και επικεφαλής της ομάδας διαλογικών συστημάτων. Πλέον εργάζεται ως ερευνητής στην ομάδα Conversational AI της Uber AI.


“Η προσαρμογή στην Αμερική μπορεί να είναι δύσκολη λόγω διαφορετικής κουλτούρας, αλλά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος υποτροφιών υπάρχει μεγάλη υποστήριξη, τόσο από τους ερευνητές στον Δημόκριτο, όσο και από τους επιβλέποντες εδώ στο Τέξας, γεγονός που σου παρέχει ασφάλεια. Εξ αρχής το ότι μέρος της έρευνας θα γινόταν στον Δημόκριτο ήταν πολύ σημαντικό για να πάρω την απόφαση να προχωρήσω. Συνολικά θεωρώ ότι ήταν μία πολύ δυνατή εμπειρία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, θα έλεγα ότι με έχει διαμορφώσει. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους από πολλές κουλτούρες και διαφορετικά ερευνητικά αντικείμενα, ενώ με βοήθησε να δημιουργήσω ευκαιρίες για τον εαυτό μου. Πριν από 4 χρόνια δεν φανταζόμουν ότι θα κάνω μετα-διδακτορικό στο Yale.”
Κωνσταντίνος Τσιάκας, απόφοιτος του University of Texas στο Arlington, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Yale

Ο Κωνσταντίνος Τσιάκας έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington, στο Human-Centered Computing Laboratory, HERACLEIA, ενώ μέρος της έρευνάς του εκπονήθηκε στο SKEL Lab του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η πρακτική του άσκηση έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Από τον Ιούνιο έχει μεταβεί στο Πανεπιστήμιο του Yale για μεταδιδακτορική έρευνα.


“Η Αμερική προσφέρει πολλά ερεθίσματα. Τα προγράμματα εδώ είναι ως επί το πλείστον πολυπολιτισμικά, συνεργάζεσαι με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να βλέπεις διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης προβλημάτων. Ανοίγουν οι ορίζοντές σου. Παράλληλα, έχεις περισσότερες ευκαιρίες διασύνδεσης. Μπορείς να παρακολουθήσεις πολλά συνέδρια που γίνονται εδώ, ενώ από την Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολο. Το πρόγραμμα υποτροφιών αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία γιατί λειαίνει πολύ τον δρόμο. Γενικά δεν είναι εύκολο να έρθεις στην Αμερική για έρευνα, απαιτεί μία δύσκολη και κοστοβόρα διαδικασία. Το πρόγραμμα λύνει όχι μόνο διαδικαστικά ζητήματα αλλά και ουσιαστικά. Γνωρίζεις εξ αρχής σε ποιο εργαστήριο θα πας και με ποια ομάδα θα δουλεύεις, μπορείς να μιλήσεις με τους καθηγητές και να δεις σε ποιο πλαίσιο θα κινηθείς ερευνητικά. Επίσης, έχεις την δυνατότητα να μιλήσεις με προηγούμενους υπότροφους και να αποκτήσεις ακόμα καλύτερη εικόνα της εμπειρίας, πριν πάρεις την απόφασή σου. Για κάποιον που θέλει να κάνει διδακτορικό είναι μία μοναδική ευκαιρία”.
Μιχάλης Παπακώστας, Υπ. Διδάκτορας στο University of Texas στο Arlington

Ο Μιχάλης Παπακώστας εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington, στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης, με εφαρμογές στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή σε συνεργασία με το “HERACLEIA – Human-Centered Computing Laboratory” και το SKEL Lab του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Κατά την διάρκεια του διδακτορικού του έκανε πρακτική άσκηση στην Αγγλία και στο εργαστήριο CRL (Cambridge Research Laboratory) της Toshiba, ως μέλος της ομάδας Επεξεργασίας του Λόγου (Speech Technology Group).


“Θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για όσους έχουν ήδη αποφασίσει ότι θέλουν να κάνουν διδακτορικό στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να κρατήσουν επαφή με την ερευνητική κοινότητα στην Ελλάδα και να συνεισφέρουν σε αυτή. Το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και η έρευνα στην Αμερική διαφέρουν αρκετά σε σχέση με τα Ελληνικά δεδομένα, επομένως ένα διδακτορικό στην Αμερική είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία μεσω αυτής της συνεργασίας μπορεί να μεταδοθεί στη χώρα. Μία σημαντική διαφορά είναι πως στην Αμερική η έρευνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βιομηχανία, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές αφενός να αναπτύξουν πιο εύκολα συνεργασίες και αφετέρου να δουν άμεσα τον αντίκτυπο της έρευνάς τους.”
Ελένη Λίτσα, Υπ. Διδάκτορας στο Rice University

Η Ελένη Λίτσα είναι στο τρίτο έτος του διδακτορικού προγράμματος στο τμήμα Computer Science του Rice University, σε συνεργασία με το Kavraki Lab (Computational Robotics & Biomedicine Lab) και το SKEL Lab του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Η ερευνητική της δουλειά αφορά στην ανάπτυξη αλγορίθμων που θα ενισχύσουν τη διαδικασία ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και θεωρίας γράφων.


“Το πρόγραμμα Joint PhDs είναι μία καλή ευκαιρία για να αποκτήσεις εμπειρία σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα έρευνας. Σε βοηθά να κατανοήσεις πώς λειτουργεί ο χώρος της έρευνας και των Πανεπιστημίων εκτός Ευρώπης, ενώ παράλληλα είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσεις επαφή με την Ελλάδα. Είναι επίσης, ένας πολύ καλός τρόπος να αποκτήσεις εμπειρία στην βιομηχανία των ΗΠΑ μέσα από την πρακτική άσκηση. Η υποτροφία για το CBL (Computational Biomedicine Lab) προσφέρει την ευκαιρία να ζήσεις στο Χιούστον, μία από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινωνίες στον κόσμο.”
Χρήστος Σμαΐλης, Υπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Houston

Ο Χρήστος Σμαΐλης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής (CBL), στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη Μηχανική Μάθηση και στην Υπολογιστική Όραση.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr