Ο ΔΟΑΤΑΠ εφιστά την προσοχή για αμειβόμενες υπηρεσίες "αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων" που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

Ο ΔΟΑΤΑΠ εφιστά την προσοχή για αμειβόμενες υπηρεσίες "αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων" που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

Ο ΔΟΑΤΑΠ έχει προβεί σε διευκρινίσεις για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις αιτήσεις αναγνώρισης:

«Εφιστούμε την προσοχή των ενδιαφερομένων, καθώς κυκλοφορούν, κυρίως στο διαδίκτυο, αναρτήσεις για αμειβόμενη παροχή υπηρεσιών σε θέματα που σχετίζονται με αιτήσεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων από τον ΔΟΑΤΑΠ.


Ο ΔΟΑΤΑΠ παρέχει έγκυρη ενημέρωση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες. Εφαρμόζει δε τη νέα νομοθεσία με προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας, χωρίς να απαιτείται η διαμεσολάβηση κανενός τρίτου. Ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με τη χρέωση αντισταθμιστικών μέτρων ή την υποβολή νέας αίτησης ή αίτησης επανεξέτασης για μείωση αντισταθμιστικών μέτρων.

Συνιστάται η ενημέρωση των ενδιαφερομένων να γίνεται απευθείας από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.doatap.gr, την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων e-doatap και με την άμεση επικοινωνία με τον φορέα».


Συχνές ερωτήσεις

Θέλω να κάνω αίτηση αποκλειστικά για μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις. Πρέπει να κάνω αίτηση στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.;

α) για εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε ημεδαπά Α.Ε.Ι. (κατ’ αναλογία και για συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις),

β) για θέση ΔΕΠ σε Α.Ε.Ι. ή μόνιμου ερευνητή σε δημόσια ερευνητικά κέντρα (Ε.Κ.) που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας,

γ) για θέση Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.),

δ) για πλήρωση θέσης μεταδιδακτορικού ερευνητή (post-doc) σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Για τις περιπτώσεις αυτές, με τον ν.4957/2022 η ατομική αίτηση αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. καταργήθηκε.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, αρμόδια για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου είναι πλέον τα Α.Ε.Ι. και τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ). Για τον σκοπό αυτόν, τα Α.Ε.Ι. και τα Ε.Κ. εξετάζουν, αν το ίδρυμα απονομής του τίτλου ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και αν ο τύπος τίτλου ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής που είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Το ημεδαπό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο της ημεδαπής, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που απονέμουν τίτλους σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα του άρθρου 307, επιπροσθέτως των λοιπών δικαιολογητικών που καθορίζει, οφείλει να ζητήσει «Βεβαίωση Τόπου Σπουδών», η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής για τις περ. α), β) και γ), ενώ για την περ. δ) την υποχρέωση αυτή έχει ο φορέας εκπόνησης του ερευνητικού έργου. Ο κατάλογος αυτός είναι αναρτημένος στον ιστότοπο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να αναμένουν την έκδοση πράξης αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλου από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τις παραπάνω περιπτώσεις.

Έχω κάνει αίτηση επανεξέτασης με τον προηγούμενο νόμο 3328/2005. Θα εξεταστεί;

  • Σύμφωνα με το άρθρο 480 του ν. 4957/2022, οι εκκρεμείς αιτήσεις επανεξέτασης τίθενται στο αρχείο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση επιστροφής του παραβόλου. Για ορισμένες περιπτώσεις η αίτηση επανεξέτασης που θα τεθεί στο αρχείο, μπορεί να υποβληθεί ως νέα αίτηση με το ίδιο παράβολο. Πριν από την υποβολή νέας αίτησης συνιστάται η επικοινωνία με την Διεύθυνση Ενημέρωσης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., για την παροχή διευκρινίσεων και επιλεξιμότητας της αίτησης.

Έχω κάνει αίτηση για ισοτιμία με τον ν. 3328/2005. Θα εξεταστεί η αίτησή μου;

Η ισοτιμία έχει καταργηθεί με τον νέο ν.4957/2022. Έχετε τις εξής δυνατότητες:

  1. Να αποσύρετε την αίτηση αν ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για συνέχιση σπουδών στην Ελλάδα ή για εκλογή σε θέση ΔΕΠ στα ελληνικά Α.Ε.Ι. ή για θέση post-doc σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, οπότε θα σας επιστραφεί το παράβολο.
  2. Να την υποβάλετε εκ νέου για αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας σε περίπτωση που την χρειάζεστε για οποιονδήποτε άλλον σκοπό χωρίς νέο παράβολο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: καταργήθηκε η ισοτιμία με πρώην Τ.Ε.Ι. Τα τριετή πτυχία εξετάζονται για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία προς τα πτυχία των ελληνικών Α.Ε.Ι. από αξιολογητές για πιθανή χρέωση αντισταθμιστικών μέτρων. Καταργήθηκε το όριο μαθημάτων. 

Έχω κάνει αίτηση για συνεκτίμηση τίτλων με τον ν.3328/2005. Θα εξεταστεί η αίτησή μου;

Η συνεκτίμηση έχει καταργηθεί με τον νέο ν.4957/2022 με εξαίρεση τις 5ετείς σπουδές στην Ελλάδα (πχ επιστημών μηχανικού, γεωτεχνικών επιστημών και καλών τεχνών).

Αν δεν πρόκειται για 5ετείς σπουδές στην Ελλάδα, η αίτηση θα σας επιστραφεί και θα υποβάλετε χωριστά δύο νέες αιτήσεις μία για το βασικό πτυχίο και μία για το μεταπτυχιακό, χωρίς την καταβολή νέων παραβόλων.

Για 5ετείς σπουδές δείτε την επόμενη ερώτηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: καταργήθηκε η ισοτιμία με πρώην Τ.Ε.Ι. Τα τριετή πτυχία εξετάζονται κανονικά από αξιολογητές για πιθανή χρέωση αντισταθμιστικών μέτρων. Καταργήθηκε το όριο μαθημάτων.

Έχω κάνει με τον ν.3328/2005 ή προτίθεμαι να κάνω με τον ν.4957/2022 αίτηση για ακαδημαϊκή ισοδυναμία με 5ετείς σπουδές στην Ελλάδα (π.χ. επιστημών μηχανικού, γεωτεχνικών επιστημών και καλών τεχνών). Τι δυνατότητες έχω;

Έχετε δύο δυνατότητες:

  1. Να καταθέσετε τον τριετή ή τετραετή τίτλο πρώτου κύκλου, ο οποίος θα κριθεί από αξιολογητή για χρέωση αντισταθμιστικών μέτρων που θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σε ελληνικό Α.Ε.Ι. και την πιθανή χρέωση μαθημάτων. Αν ο τίτλος πρώτου κύκλου περιλαμβάνει υποχρεωτικά διπλωματική εργασία, θα κριθείτε μόνον για πιθανή χρέωση μαθημάτων από αξιολογητή. Στην περίπτωση αυτή ο μεταπτυχιακός τίτλος μπορεί να υποβληθεί χωριστά για αναγνώριση.
  2. Να συνυποβάλετε μαζί με τον τριετή ή τετραετή τίτλο πρώτου κύκλου, τίτλο δεύτερου κύκλου (μεταπτυχιακό) που περιλαμβάνει υποχρεωτική διπλωματική εργασία, οπότε θα κριθείτε από αξιολογητή μόνον για πιθανή χρέωση μαθημάτων. Στην περίπτωση αυτή ο μεταπτυχιακός τίτλος δεν μπορεί να υποβληθεί χωριστά για αναγνώριση.

Αν πρόκειται για νέα αίτηση σε αντικατάσταση αίτησης συνεκτίμησης που είχατε κάνει με τον ν.3328/2005, δεν καταβάλλεται νέο παράβολο. 

Με τα πτυχία ποιου Τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής θα αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία ο τίτλος σπουδών μου από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής; Θα δώσω μαθήματα;

  • Η επιλογή του τμήματος ελληνικού Α.Ε.Ι. προς τα πτυχία του οποίου επιθυμεί ο πολίτης να αναγνωριστεί η ακαδημαϊκή ισοδυναμία, γίνεται με γνώμονα την ύπαρξη ή όχι ουσιωδών διαφορών μεταξύ του προγράμματος σπουδών του υπό κρίση τίτλου α’ κύκλου και του προγράμματος σπουδών συγκρίσιμου τίτλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.
  • Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλονται σε αντισταθμιστικά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν γραπτή δοκιμασία ή πρακτική άσκηση ή διπλωματική εργασία ή συνδυασμό τους.
  • Ο καθορισμός αντισταθμιστικών μέτρων στα οποία ο/η ενδιαφερόμενος/η θα οφείλει να υποβληθεί, προκειμένου να αποδοθεί η ακαδημαϊκή ισοδυναμία, κρίνεται από τον πρόεδρο του οργανισμού κατόπιν αιτιολογημένης γραπτής εισήγησης του Αξιολογητή σύμφωνα με το άρθρο 310 του ν. 4957/2022.

Σε περίπτωση που θέλετε να ρωτήσετε κάτι διαφορετικό μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ. 

Αναγνωρίζεται τίτλος πανεπιστημίου της αλλοδαπής μετά από σπουδές σε συνεργαζόμενο κολλέγιο/παράρτημα αυτού του πανεπιστημίου στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον ν. 4957/2022, το σύνολο των σπουδών πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, εκτός εάν ένα μέρος τους έχει πραγματοποιηθεί σε δημόσιο ίδρυμα της ημεδαπής. Πτυχία που απονέμονται μετά από πραγματοποίηση σπουδών ή μέρους σπουδών σε παράρτημα εκπαιδευτικού ιδρύματος της αλλοδαπής στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά, καθώς η αναγνώρισή τους δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Για τους τίτλους αυτούς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του ΥΠΑΙΘ, που εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να αναγνωρίσω το Βασικό πτυχίο μου / το Μεταπτυχιακό μου / το Διδακτορικό μου;

  • Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αναγνώριση τίτλου σπουδών της αλλοδαπής αναφέρονται στην πλατφόρμα eDoatap, μέσω της οποίας υποβάλλονται και οι αιτήσεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών.

Η Βεβαίωση Τόπου Σπουδών θα είναι υποχρεωτική και με τον ν.4957/2022;

Όχι. Μόνον εφ’ όσον ο τίτλος σπουδών έχει απονεμηθεί από Ίδρυμα που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που απονέμουν τίτλους σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα του άρθρου 307, επιπροσθέτως των λοιπών δικαιολογητικών που καθορίζονται, ζητείται «Βεβαίωση Τόπου Σπουδών», η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής για τις περ. α), β) και γ), ενώ για την περ. δ) την υποχρέωση αυτή έχει ο φορέας εκπόνησης του ερευνητικού έργου. Ο κατάλογος αυτός είναι αναρτημένος εδώ. 

«Βεβαίωση Τόπου Σπουδών» ζητείται και αν μέρος των σπουδών έχει πραγματοποιηθεί σε Ίδρυμα που συμπεριλαμβάνεται στον ανωτέρω κατάλογο.

Όταν το αλλοδαπό ίδρυμα βεβαιώνει ως τόπο σπουδών (εν όλω ή εν μέρει) εγκαταστάσεις ιδιωτικού φορέα στην Ελλάδα, η αίτηση δεν γίνεται δεκτή.

Διάβασα στα δικαιολογητικά για την σφραγίδα Apostille. Τι είναι ακριβώς αυτή η σφραγίδα; Πού μπαίνει;

  • Η διεθνής σφραγίδα Apostille επικυρώνει το γνήσιο της υπογραφής του υπογράφοντος τον τίτλο και αποδίδεται από διοικητική αρχή της χώρας έκδοσης του τίτλου, εφ’ όσον η χώρα αυτή έχει κυρώσει τη σχετική σύμβαση. 

Έχω την αναλυτική βαθμολογία μου και την βεβαίωση του τόπου σπουδών σε κλειστό φάκελο. Μπορώ να τα καταθέσω ο ίδιος;

  • Η κατάθεση δικαιολογητικών στον οργανισμό μας που έχουν επιδοθεί στον ενδιαφερόμενο απευθείας από το ίδρυμα που πραγματοποίησε τις σπουδές του σε κλειστό και επίσημα σφραγισμένο φάκελο είναι αποδεκτή. Ωστόσο, αν ο οργανισμός το κρίνει απαραίτητο μπορεί να ζητήσει εκ νέου την απευθείας αποστολή τους από το αντίστοιχο ίδρυμα. 

Σπούδασα ένα χρόνο στο πρώτο πανεπιστήμιο και μετά έκανα μετεγγραφή στο 2ο έτος στο δεύτερο πανεπιστήμιο. Χρειάζομαι δικαιολογητικά και από τα δύο πανεπιστήμια;

  • Δικαιολογητικά απαιτούνται από κάθε ίδρυμα στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί μέρος ή το σύνολο των σπουδών.

Σε πόσο καιρό θα αναγνωριστεί το πτυχίο μου;

  • Από τις 21.07.2022 ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. εφαρμόζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4957/2022. Η μετάβαση είναι οπισθοβαρής και προϋποθέτει ένα διάστημα προσαρμογής λίγων μηνών. Όταν υλοποιηθεί πλήρως η εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου, αναμένεται κάθε αίτηση να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών, ανεξαρτήτως επιστημονικής περιοχής.

Πώς μπορώ να δω την πορεία της αίτησης μου στο site σας;

  • Για αιτήσεις που κατατέθηκαν έγχαρτα πριν τις 20.05.2019: ηλεκτρονική ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας αναγνώρισης παρέχεται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού μας μέσω της on-line πορείας. Αρκεί για αυτό η χρήση του αριθμού πρωτοκόλλου του ατομικού φακέλου και της ημερομηνίας γεννήσεως του ενδιαφερόμενου.
  • Για αιτήσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά: η παρακολούθηση της πορείας γίνεται μέσω της πλατφόρμας eDoatap στην οποία και έχει υποβληθεί η αίτηση. 

Θα ειδοποιηθώ όταν ολοκληρωθεί η αναγνώριση και θα μου την στείλετε στην διεύθυνση μου;

  • Για αιτήσεις που κατατέθηκαν έγχαρτα πριν τις 20.05.2019: η/ο ενδιαφερόμενη/ος ενημερώνεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του τίτλου από την υπηρεσία μας με sms ή e-mail. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δηλώνεται στην on-line πορεία της ιστοσελίδας μας με το χαρακτηρισμό ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ. Ωστόσο, οι Πράξεις Αναγνώρισης και οι βεβαιώσεις βαθμολογικής αντιστοιχίας δεν αποστέλλονται. Παραλαμβάνονται από τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους από το τμήμα Παραλαβής του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..
  • Για αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο eDoatap: με την υπογραφή του Προέδρου η τελική πράξη αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον πολίτη σε πραγματικό χρόνο.

Δεν μπορώ να παραλάβω ο ίδιος την πράξη αναγνώρισης μου. Μπορεί να την παραλάβει κάποιο άλλο πρόσωπο για μένα και με ποιον τρόπο;

  • Παραλαβή της πράξης αναγνώρισης (ή άλλου σχετικού εγγράφου) πραγματοποιείται από άλλο πρόσωπο με την επίδειξη σχετικής εξουσιοδότησης. 

Χρειάζομαι την αντιστοιχία βαθμού του πτυχίου μου. Τι πρέπει να κάνω;

  • Με απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (15/22.07.2022), εφεξής η αναγραφή της αντιστοιχίας βαθμού του πτυχίου στην πράξη αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας θα είναι υποχρεωτική χωρίς την καταβολή χωριστού παραβόλου.
  • Εφ’ όσον έχει εκδοθεί Πράξη Ισοτιμίας ή Ισοτιμίας και Αντιστοιχίας με τον ν.3328/2005, η βεβαίωση αντιστοιχίας βαθμού εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου καταβάλλοντας το αντίστοιχο παράβολο.
  • Εκκρεμείς αιτήσεις βεβαίωσης αντιστοιχίας βαθμού για παλαιότερες πράξεις θα διεκπεραιωθούν κανονικά χωρίς επιστροφή του παραβόλου.

Έχω πάρει απορριπτική απόφαση από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.  Μπορώ να κάνω αίτηση επανεξέτασης;

  • Αίτηση επανεξέτασης για όλες τις περιπτώσεις μπορεί να κατατεθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της σχετικής απόφασης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr