Μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας

Σία Αναγνωστοπούλου | Μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας

Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, να ερευνηθεί η δυνατότητα οργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων ερευνητικού χαρακτήρα, χωρίς την καταβολή διδάκτρων, γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε σήμερα, στο Βόλο, λίγες ώρες νωρίτερα μάλιστα, από ότι είχε ανακοινωθεί, καθώς η υπουργός αναχώρησε για την Αθήνα στις 2 το μεσημέρι και όχι στις 5 περίπου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα, η κ. Αναγνωστοπούλου ζήτησε τις απόψεις των πρυτάνεων πάνω στο θέμα των μεταπτυχιακών, καταθέτοντας τις σκέψεις της, που είναι να υπάρχουν δίδακτρα μόνο στα προγράμματα εξειδίκευσης. Σχολιάζοντας την άποψη αυτή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πετράκος, δήλωσε πως στο σημείο αυτό δημιουργούνται κάποια ερωτήματα, όπως π.χ. τι ακριβώς σημαίνει «εξειδίκευση» και τι «ερευνητικό μεταπτυχιακό». Πρόσθεσε δε, πως για τα θέματα αυτά, άνοιξε μια συζήτηση ανταλλαγής απόψεων – περισσότερο – για τα οποία θα υπάρξει δεύτερος γύρος διαλόγου.


Εξάλλου, η υπουργός ανακοίνωσε ότι προωθεί για τον Σεπτέμβρη, και μια δεύτερη δόση 500 θέσεων καθηγητών για τα Πανεπιστήμια, καθώς και μια έκτακτη χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που θα καταβληθούν προσπάθειες – όπως είπε – να καταβληθούν πριν τον Οκτώβριο.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι μια σειρά από ρυθμίσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που χρειάζονται, θα εκδοθούν σε συνεννόηση με τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων.

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Θωμάς Μαλούτας από την πλευρά του, ενημέρωσε τους πρυτάνεις για τις προκηρύξεις ερευνητικών προγραμμάτων που αναμένονται μέσα στο Ιούνιο και τον Ιούλιο, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για προγράμματα ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου, που αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Περισσότερες Μεταπτυχιακά στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr