Φοιτητές Πολυτεχνείου Κρήτης: Τον τουρισμό στο ίδρυμα τον κάνει η πρυτανεία

Φοιτητές Πολυτεχνείου Κρήτης: Τον τουρισμό στο ίδρυμα τον κάνει η πρυτανεία

Συνέχεια δίνει η «Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης» στην ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου αναφέρεται ότι  “οι φοιτητές έρχονται στα Χανιά για σπουδές όχι για τουρισμό ή για ενίσχυση των αυτοαποκαλούμενων συλλογικοτήτων“. Στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Πρωτοβουλία σημειώνει ότι επιβεβαιώνεται ότι πρόθεση της πρυτανείας είναι να δημιουργήσει το «Πολυτεχνείο Α.Ε.»: «Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που τα πάντα θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών στο όνομα της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση και που θα έχει ως βασικό ρόλο να βρίσκει λεφτά για να παράγει έρευνα για άλλες επιχειρήσεις και να βγάζει αποφοίτους έρμαια στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών και του κεφαλαίου!»

Και συνεχίζουν: «Είναι μια μεγάλη δικαιολογία το ζήτημα της ελλειπούς κρατικής χρηματοδότησης. Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας δίνουν τα λεφτά του κράτους για το χρέος τους, τις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τελικά την πληρώνει η παιδεία, η υγεία, ο δημόσιος πλούτος και συνολικά ο φτωχός λαός και η νεολαία. Είναι υπεκφυγή η «αδυναμία» της Πρυτανείας να αντιδράσει σε αυτή την πολιτική, διότι στην ουσία συμφωνεί και εφαρμόζει πιστά αυτές τις εντολές για να ικανοποιήσει άλλα συμφέροντα!»


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το ιστορικό μιας πρυτανείας που τελειώνει η θητεία της και… η Ενωτική Πρωτοβουλία.

Χωρίς καμιά ντροπή, με μια τελευταία δημόσια επιστολή της γεμάτη παραπλάνηση, η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης τολμά και καταγγέλει την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης (ονοματίζοντάς μας ως «συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη») ότι τα αιτήματά μας για στέγαση, σίτιση και πολιτισμό ανοιχτό και δημόσιο μέσα στην πόλη είναι για φοιτητές-τουρίστες και όχι πραγματικές ανάγκες, ενώ κατακρίνει τη συμμετοχή φοιτητών σε συλλογικότητες!Λογικό να μη γνωρίζει η πρυτανεία ούτε τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας για γνώση και πολιτισμό, όταν δινοπαθούμε να περάσουμε και να ζήσουμε στο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε την αξία της συλλογικότητας.

Οι μόνες ανάγκες που θέλουν να καλύψουν είναι η εύρεση πόρων για περισσότερη έρευνα που θα δώσουν σε άλλες εταιρίες, οι θέσεις και το όνομα που έχουν χτίσει μέσα από το Πολυτεχνείο Κρήτης και η εξουσιομανία τους που εκφράζεται με αυταρχικότατο τρόπο τα τελευταία χρόνια στο ίδρυμα, την οποία και συγκαλύπτουν εντέχνως, ώστε να διατηρήσουν τη δημόσια εικόνα τους μέχρις ώτου τελειώσει η θητεία τους τον Αύγουστο.

Τα ερωτήματα γύρω από την πρυτανεία και τα κατορθώματά της…

Ας μας πουν λοιπόν οι κύριοι της πρυτανείας πόσο δημοκρατικά «εκλεγμένοι» είναι ορισμένοι άνθρωποι σε καίριες διοικητικές θέσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης που εναλάσσονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και παίρνουν όλες τις αποφάσεις για την οικονομική λειτουργία του ιδρύματος;

Ας μας πουν οι κύριοι της πρυτανείας, πόσο δημοκρατικά πάρθηκαν όλες αυτές οι αποφάσεις περί παραχώρησης των κτιρίων, όταν οι τελευταίες σύγκλητοι γίνονται με τηλεδιασκέψεις χωρίς την ενημέρωση των φοιτητών και υποστηρικτικές προς την πρυτανεία αποφάσεις από καθηγητές του ιδρύματος λαμβάνονται χωρίς την ειδοποίηση του συνόλου των καθηγητών;

Ας μας πουν οι κύριοι της πρυτανείας πόσο «ελεύθερο» και «ανοιχτό» είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης όταν στην τελευταία προσπάθεια του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών να συναντήσει τον ίδιο τον πρύτανη, που κρύβεται δυο μήνες τώρα, εμφανίστηκε μπράβος με εντολή του πρύτανη ζητώντας λογιαριασμό σε εργαζόμενους δημοσιογράφους που τραβούσαν πλάνα του ιδρύματος «χωρίς άδεια»;

Ας μας πουν δημόσια οι κύριοι της πρυτανείας, πού πηγαίνουν τα λεφτά του ιδρύματος και τι ποσοστό πηγαίνει στις φοιτητικές ανάγκες σε αντίθεση με το ποσοστό που πηγαίνει στην έρευνα;

Ας μας πουν ακόμη ποιο είναι το ποσοστό των φοιτητών που παρατούν τις σπουδές τους γιατί δεν αντέχουν και ας ψάξουν το τεράστιο ποσοστό αύξησης των επισκέψεων στον ψυχολόγο του Πολυτεχνείου (και όχι μόνο) για τον ίδιο λόγο.

Τα ερωτήματα δεν είναι μόνο αυτά, αλλά αυτό που χρειάζεται περισσότερο για εμάς είναι να δοθούν σε κάποια άλλα «κατορθώματα» της πρυτανείας για τη φοιτητική μέριμνα κάποιες διευκρινιστικές απαντήσεις:

Πού είναι τα επιδόματα των δικαιούχων στέγασης;

Πολύ καυχιέται η πρυτανεία για το επίδομα που δίνεται (;) σε φοιτητές του ιδρύματος που δικαιούνται δωμάτια στην εστία, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αρκετά. Ας θυμηθεί λίγο περισσότερο ότι το συγκεκριμένο επίδομα είναι κατόρθωμα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών που κινητοποιούνταν για μήνες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων στέγασης, με την πρυτανεία συνεχώς να αρνούνταν τη δυνατότητα χορήγησής του (με οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης). Το επίδομα δεν αποτελεί κάποιο δώρο της πρυτανείας. Ίσα ίσα κάθε χρόνο συμβιβάζεται όλο και περισσότερο με τις υποδείξεις της κυβέρνησης που πέρυσι πρότεινε οι δικαιούχοι φοιτητές να προσφέρουν ανταποδοτική εργασία για να το λάβουν, ενώ φέτος πρότεινε να μπουν ακαδημαϊκά κριτήρια, προτάσεις που και οι δύο απορρίφθηκαν μετά από διαρκείς κινητοποιήσεις του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών. Προς το παρόν για φέτος έχουν περάσει 10 μήνες και δεν το έχουμε λάβει, ενώ, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης οικονομικών, θα κόψουν 14 ακόμη δικαιούχους φοιτητές!

Η σίτιση των φοιτητών είναι δώρο ή δικαίωμα;

Εύκολα ξεχνούν και πάλι οι κύριοι της πρυτανείας τα αρχικά τους σχέδια για τη σίτιση, τον αριθμό δικαιούχων που πρότειναν, τις τιμές στη λέσχη σίτισης (ιδιωτική επιχείρηση), και τις κινητοποιήσεις του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών που άσκησαν μεγάλες πιέσεις για να υπάρχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, κάτι που καπηλεύεται και πάλι η πρυτανεία ως φιλεύσπλαχνή της πρωτοβουλία προς τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές. Είναι χαρακτηριστική δε η αδράνειά της για συνεπή προσπάθεια διεκδίκησης επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης για το ζήτημα της σίτισης, κάτι που κατάφεραν οι Σύλλογοι Φοιτητών στο Ρέθυμνο να κερδίσουν για το δικό τους ίδρυμα με ποσό που ανέρχεται στο 1.000.000!

Τις μετακινήσεις των φοιτητών για πόσα € τις ξεπούλησαν πέρυσι;

Εξίσου νωπές οι μνήμες για την περιπέτεια των φοιτητών σχετικά με τις μετακινήσεις τους προς το Πολυτεχνείο και την κάρτα απεριόριστων διαδρομών. Μόλις πέρυσι λάβαν χώρα οι κινητοποιήσεις του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών στην πόλη των Χανίων που εναντιώνονταν στηναπαράδεκτη συμφωνία της ίδιας πρυτανείας με το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων (ιδιωτική επιχείρηση) για αύξηση της τιμής της κάρτας από 15€ σε 40€! Πόσο κοντά στις ανάγκες των φοιτητών είναι άραγε αυτές οι αποφάσεις που θα υλοποιούνταν αν δεν κινητοποιούμασταν οι φοιτητές για να μπλοκάρουμε και πάλι τον εκβιαστικό ρόλο των ιδιωτών που σχετίζονται με το ίδρυμα;

Πόσο καλά μετεγκατέσησε την Αρχιτεκτονική που έδιωξε από τη Χαλέπα;

Επεισοδιακή ήταν και η κατάπτυστη απόφαση της ίδιας πρυτανείας να μεταφέρει εν μέσω καλοκαιριού με τους φοιτητές να λείπουν από τα Χανιά την Αρχιτεκτονική Σχολή από την παλιά Γαλλική Σχολή της Χαλέπας στην Πολυτεχνειούπολη. Απόφαση που είχε βρει απέναντι τη μεγαλύτερη μερίδα της πόλης και που είχε σαν αποτέλεσμα το πραγματικό τσουβάλιασμα των φοιτητών Αρχιτεκτονικής σε μικρά διάσπαρτα κτίρια και αίθουσες άλλων σχολών του Πολυτεχνείου. Αυτή ήταν η πραγματική λύση της πρυτανείας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους σε στέγαση σχολής…

Είναι ανοιχτό για όλους ένα γήπεδο του Πολυτεχνείου όταν μπαίνει αντίτιμο;

Καθώς σε διάφορες από τις πολλές τελευταίες ανακοινώσεις του ο Πρύτανης αναφέρει τη χρήση δημόσιων χώρων που θα προσφέρονται στο Χανιώτικο λαό από τον επίδοξο ιδιώτη που θέλει να φτιάξει το ξενοδοχείο του, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το πέρασμα της διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά χέρια και την επιβολή αντιτίμου εισόδου για τη χρήση τους από τη χανιώτικη κοινωνία, κάτι που μέχρι πρότινος δε συνέβαινε και η πρόσβαση σε αυτά ήταν για όλους ελεύθερη και δωρεάν! Αυτή είναι η «ελεύθερη» και «δημόσια» λειτουργία των χώρων που θα δοθούν προς τους πολίτες: ένα ακόμη κερδοφόρο σχέδιο για να βγάλει λεφτά το Πολυτεχνείο!

Η συμφωνία για το ξεπούλημα των κτιρίων δε θα εφαρμοστεί! Κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας τώρα!

Επιβεβαιωνόμαστε συνεχώς για το ρόλο και την πρόθεση της πρυτανείας του ιδρύματος να δημιουργήσει το «Πολυτεχνείο ΑΕ». Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που τα πάντα θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών στο όνομα της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση και που θα έχει ως βασικό ρόλο να βρίσκει λεφτά για να παράγει έρευνα για άλλες επιχειρήσεις και να βγάζει αποφοίτους έρμαια στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών και του κεφαλαίου! Είναι μια μεγάλη δικαιολογία το ζήτημα της ελλειπούς κρατικής χρηματοδότησης. Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας δίνουν τα λεφτά του κράτους για το χρέος τους, τις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τελικά την πληρώνει η παιδεία, η υγεία, ο δημόσιος πλούτος και συνολικά ο φτωχός λαός και η νεολαία. Είναι υπεκφυγή η «αδυναμία» της Πρυτανείας να αντιδράσει σε αυτή την πολιτική, διότι στην ουσία συμφωνεί και εφαρμόζει πιστά αυτές τις εντολές για να ικανοποιήσει άλλα συμφέροντα!

Όπως το 1998 στο Πολυτεχνείο Κρήτης…

Σαν Ενωτική Πρωτοβουλία δημιουργηθήκαμε από την ανάγκη των ίδιων των φοιτητών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όλες της τις εκφάνσεις που διαπερνούν μέχρι και τη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης χρόνια τώρα. Οι Χανιώτες θυμούνται το μεγάλο αγώνα που έδωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία το 1998 όταν και δημιουργήθηκε, χρονιά που ο τότε πρύτανης έκανε ότι μπορούσε για να εφαρμόσει με το «έτσι θέλω» τα ΠΣΕ (Προγράμματα Σπουδών Επιλογής) χωρίς να διστάζει να φέρνει μπράβους και ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές, αλλά και να τους μηνύει έναν έναν! Το σημαντικότερο όλων όμως ήταν ότιμετά από 6 μήνες μεγαλειωδών αγώνων, ποτέ δεν κατάφερενα υλοποιήσει τα κυβερνητικά σχέδια και η προσπάθειά του έπεσε στο κενό!

…έτσι και τώρα!

Δε δεχόμαστε από κανέναν πρύτανη και από καμία κυβέρνηση την προσπάθεια ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου! Οι πλάγιες δηλώσεις της πρυτανείας για «ευθύνη άλλων» και όχι δικών της περί εκκένωσης της RosaNera και καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου από την αστυνομία κλείνει το μάτι στην επέμβαση με εντολή της ανάδοχης εταιρίας που έκλεισε συμφωνία, κάτι που αναδεικνύει και την «ελευθερία» που θα υπάρχει με το νέο καθεστώς που θέλει να επιβάλει στο δημόσιο χώρο. Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, αλλά θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε κτίρια για τις δικές μας ανάγκες και τις ανάγκες του χανιώτικου λαού, μακριά από ιδιώτες αλλά με αύξηση της κρατικής χρηματοδότης και θα βρούμε τρόπο μέσα από το νεολαιίστικο κι εργατικό κίνημα της πόλης που δεν αποτελείται από μειοψηφίες, όπως θέλουν να παρουσιάσουν, να υλοποιηθεί και αυτό, όσο κι αν διάφοροι μας αποκαλούν αιθεροβάμονες.

Στο κάτω κάτω, και το 1998 που για 6 μήνες η Ενωτική Πρωτοβουλία αγωνιζόμασταν ενάντια σε «θεούς και δαίμονες» και πολλοί μας έλεγαν αιθεροβάμονες και πεισματάρηδες, καταφέραμετότε τελικά να τους διαψεύσουμε και να κάνουμετο πείσμα μας πραγματικότητα…

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης μπορείτε να την δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr