Φοιτητής αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης πήρε το πρώτο βραβείο στα International Design Awards

Φοιτητής αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης πήρε το πρώτο βραβείο στα International Design Awards

Ο Δημήτρης Σεργεντάκης, φοιτητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σίγουρα, μετά την πολύ σπουδαία διάκριση που πέτυχε στο χώρο του design, θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. 

Συγκεκριμένα κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Home Interior Products αλλά και έπαινο στην κατηγορία Interior Furniture των International Design Awards για το σχεδιασμό της συγκλονστικής και μίνιμαλ καρέκλας του, που έχει το όνομα Origami Chaise Longue.


Το womantoc συνάντησε τον Δημήτρη Σεργεντάκη και μίλησε για τη δημιουργία του αυτή που έχει κάνει το γύρο του πλανήτη. Πώς το εμπνεύστηκε;

«Το συγκεκριμένο project το εμπνεύστηκα από την αναδιπλούμενη τεχνική Origami. Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε ο σχεδιασμός καθώς και η κατασκευή της συγκεκριμένης Chaise Longue αφενός γιατί έπρεπε να είναι  πολύ ελαφριά και αφετέρου γιατί έπρεπε να έχει την σταθερότητα και την αντοχή που χρειάζεται μια τέτοια κατασκευή. Κατά τις πρώτες προσεγγίσεις του συγκεκριμένου project οι κλίσεις καθώς και οι απαραίτητες διαστάσεις ώστε να είναι άνετη και αναπαυτική συνετέλεσαν στην δημιουργική διαδικασία», δήλωσε στο Womantoc.  

Και κατόπιν πρόσθεσε: «Στην συνέχεια αυτές οι ανάγκες οδήγησαν σε έναν πιο δυναμικό σχεδιασμό βασισμένο σε τρία κύρια τρίγωνα τα οποία έρχονται να παραλάβουν τις τρείς  βασικές λειτουργικές ανάγκες της chaise longue όπως είναι το κάθισμα, η πλάτη και το υποπόδιο. Τέλος κι άλλα τρίγωνα σχεδιάζονται ώστε να καλύψουν τις περαιτέρω ανάγκες όπως τα πλαϊνά μπράτσα  και τα πίσω φτερά στήριξης».  

Από τι υλικό όμως κατασκευάστηκε; «Η κατασκευή  έγινε με σύνθετα φύλλα αλουμινίου ‘etalbond’ εξαιτίας της ιδιότητας του να δουλεύεται  εύκολα όπως το χαρτί επιτυγχάνοντας τις αναδιπλώσεις καθώς και την σταθερότητα μια κατασκευής όπως είναι οι κατασκευές origami».

Στο δελτίο Τύπου που εστάλη από τα International Design Awards, αναφέρονται τα παρακάτω: «Ο φοιτητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δημήτρης Σεργεντάκης βραβεύτηκε με πρώτο βραβείο (gold) στην κατηγορία Home Interior Products και τιμιτική μνεία (horonable mention) στην κατηγορία Interior Furniture τωνInternational Design Awards για τον σχεδιασμό της καρέκλας “Origami Chaise Longue”. Η καρέκλα μελετήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Παραμετρικός Σχεδιασμός 1» (διδάσκων: Α. Βαζάκας) και κατασκευάστηκε από σύνθετα φύλλα αλουμινίου (Etalbond) στο Εργαστήριο Προπλασμάτων και Τεχνολογικών Εφαρμογών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Οι κριτές επέλεξαν μεταξύ 1.000 συμμετοχών από αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από 52 χώρες. Αυτή τη στιγμή, η καρέκλα εκτίθεται στο ΚΑΜ, στην έκθεση “Asseyez-vous mr. Le Corbusier”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Αυγούστου».

Συγχαρητήρια Δημήτρη Σεργεντάκη. Το μέλλον του design σου ανήκει. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr