Εστίες Πολυτεχνείου Κρήτης: Βρέθηκε λύση μετά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών

Εστίες Πολυτεχνείου Κρήτης: Βρέθηκε λύση μετά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών για τους συμφοιτητές που είχαν αδίκως αποκλειστεί

Πολυτεχνείο Κρήτης: Σύμφωνα με το Σύλλογο Φοιτητών Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η πολύμορφη δράση τους είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή των φοιτητών στα δωμάτιά τους.

Μετά από κινητοποιήσεις, συνεντεύξεις τύπου αλλά και τον συμβολικό αποκλεισμό της πρυτανείας του ιδρύματος την περασμένη εβδομάδα, με αίτημα να εξεταστούν εκ νέου τα οικονομικά, ακαδημαϊκά και κριτήρια παραχώρησης δωματίου, τα οποία πολλές φορές οδηγούσαν σε άδικη έξωση φοιτητών, η αρμόδια επιτροπή του Πολυτεχνείου Κρήτης ενέκρινε τελικά δύο από τις τέσσερις ενστάσεις που είχαν κατατεθεί, ενώ για τις υπόλοιπες δύο ενημέρωσε ότι δεν θα μπουν στην κλήρωση και οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα διατηρήσουν το δωμάτιό τους στις εστίες.


Ακολουθεί η νέα ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης:

Ο Σύλλογος Φοιτητών Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης προσθέτει στην δεκάχρονη δράση του ακόμη ένα σύνολο κατακτήσεων, μέσα σε αυτές και την παραμονή συνάδελφών μας στα δωμάτιά τους!

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα προβλήματα ξεκίνησαν πολύ πριν την έναρξη του εξαμήνου. Εκατοντάδες πρωτοετείς συμφοιτητές μας ήρθαν στα Χανιά από κάθε γωνιά της χώρας για να γνωρίσουν το μέρος που θα περάσουν τα φοιτητικά τους χρόνια και να αναζητήσουν σπίτι, αφού είναι γνωστό ότι οι πιθανότητες να γίνουν δεκτοί σε κάποιο από τα λιγοστά δωμάτια των εστιών – βάσει των απαράδεκτων κριτηρίων που υπάρχουν - είναι... απειροελάχιστες. Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, η προθεσμία των αιτήσεων για σίτιση και στέγαση στους πρωτοετείς έληξε την πρώτη μέρα που ήρθαν στο Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μην προλάβουν να τις συμπληρώσουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι η γραφειοκρατία πίσω από τις αιτήσεις δεν είναι απλό πράγμα για κάποιον που το κάνει πρώτη φορά!

Έχουμε πραγματοποιήσει πολύμορφες δράσεις θίγοντας ζητήματα σίτισης και στέγασης τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και σε καθημερινή βάση μετά το άνοιγμα των σχολών. Κινητοποιήσεις στη πρυτανεία, στην αντιπεριφέρεια Χανίων, στον δήμο, συνεντεύξεις τύπου για να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα και αιτήματα μας στην τοπική κοινωνία αλλά και συνολικότερα στην Ελλάδα, συμβολικό κλείσιμο ταμείων στη λέσχη σίτισης αλλά και ολοήμερο αποκλεισμό της πρυτανείας. 

  • Συγκεκριμένα, έπειτα από το συμβολικό κλείσιμο των ταμείων της λέσχης και αφού σιτίστηκαν, δικαιούχοι και μη, φοιτητές δωρεάν, άμεσα λύθηκε το πρόβλημα των αιτήσεων για τους πρωτοετείς, εφόσον άνοιξαν πάλι οι δηλώσεις σίτισης για όλους τους κύκλους σπουδών. 
  • Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του συλλόγου μας στην πρυτανεία μπροστά σε ένα αριθμό ενστάσεων που δεν έγιναν δεκτές, καταδικάζοντας ακόμη μία φορά τα απαράδεκτα κριτήρια - κόφτες που έχουν μπει. Σαν απαντήσεις δεχτήκαμε ότι δε πρέπει να δουλεύουμε γιατί αυξάνεται το ετήσιο εισόδημά μας, ότι έχουμε πρόβλημα, εφόσον δε μπορούμε να περάσουμε τον προαπαιτούμενο αριθμό μαθημάτων για να μείνουμε στις εστίες, ότι θα έπρεπε να λέμε και ευχαριστώ που έχουμε τη δυνατότητα και «φιλοξενούμαστε» στα δωμάτια μας και το καλοκαίρι, καθώς και ένα σωρό άλλες προσβολές, χωρίς να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις. Έτσι ακολούθησε την επόμενη μέρα συμβολικός αποκλεισμός της πρυτανείας θίγοντας για ακόμη μία φορά τα οικονομικά, ακαδημαϊκά και κριτήρια αριστείας. Μετά τη δράση αυτή έγιναν εν τέλει 2 ενστάσεις δεκτές και υπήρχε δέσμευση ότι οι άλλες 2 ενστάσεις δεν θα μπουν στη κλήρωση και θα παραμείνουν στις εστίες.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr