Διώξεις φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Αποφάσεις Φ.Σ.

Διώξεις φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Αποφάσεις Φ.Σ.

Το χρονικό, σύμφωνα με τους φοιτητές, «ξεκινάει με την προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης εις βάρους φοιτητή και συνδικαλιστή του ΗΜΜΥ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου και δεν εφαρμόστηκε κατόπιν μαζικών κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων και αποφάσεων στήριξης ΦΣ, σωματείων και φορέων Πανελλαδικά. Φτάνοντας σήμερα 8 μήνες μετά, όπου το πρωί η ασφάλεια Χανίων κλήτευσε 6 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκ των οποίων μάλιστα οι 3 είναι πρόεδροι των συλλόγων Ενιαίου, Αρχιτεκτονικής, ΗΜΜΥ ως ύποπτους στην παραπάνω "υπόθεση". Μετά την ακραία καταστολή και αστυνομική βία στο ΑΠΘ, η κυβέρνηση προχωρά σε μια πρωτοφανή στοχοποίηση και ποινικοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης συνεχίζοντας τον πόλεμο που έχει ανοίξει με τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και την ίδια μέρα κιόλας πήρανε αποφάσεις που καταγγέλουν την στοχοποίηση των φοιτητών».

Η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων:


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΝΙΑΙΟΥ, ΗΜΜΥ, ΜΗΧΟΠ, ΜΗΠΕΡ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

16/06/2022

Η πρωτοφανής επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και τρομοκρατίας σε βάρος αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης με εντολή Κεραμέως δεν πρόκειται να κάμψει τους αγωνιζόμενους φοιτητικούς συλλόγους.

Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες! Το φοιτητικό κίνημα θα σας σαρώσει!

Καταγγέλλουμε την επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης από την κυβέρνηση και την Υπουργό Κεραμέως σε συνεργασία με την αστυνομία, τις εισαγγελικές αρχές της πόλης των Χανίων και διάφορους “καλοθελητές” συκοφάντες.

Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια η ασφάλεια Χανίων έχει ξεκινήσει την αποστολή κλήσεων για προανάκριση - παροχή εξηγήσεων σε 6 συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλη ΔΣ και τους Προέδρους των ΦΣ Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, σχετικά με το αίτημα της Κεραμέως για εισαγγελική παρέμβαση.

Πρόκειται για άλλη μια σκευωρία στημένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των φοιτητικών συλλόγων και την αδρανοποίηση τους μπροστά σε μια καταιγίδα που έρχεται στον χώρο της εκπαίδευσης. Μετά την ακραία καταστολή και αστυνομική βία στο ΑΠΘ, η κυβέρνηση προχωράει σε μια  πρωτοφανή στοχοποίηση και ποινικοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης συνεχίζοντας τον πόλεμο που έχει ανοίξει με τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα. Την εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε η ίδια η Υπουργός – διώκτης της νεολαίας Κεραμέως, ως «αντίποινα» στους μαζικούς αγώνες των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης που σταμάτησαν την προσπάθεια εφαρμογής για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος φοιτητών για τη συνδικαλιστική τους δράση τον Οκτώβριο 2021. «Αντίποινα» και για τους αγώνες που οι φοιτητικοί μας σύλλογοι έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές!

Συγκεκριμένα συνδικαλιστής φοιτητής είχε απειληθεί με πειθαρχική δίωξη από τον Κοσμήτορα της σχολής ΗΜΜΥ με την κατηγορία της «αφισορύπανσης», αφού προηγουμένως καθηγητές κατέστρεψαν συνδικαλιστικό υλικό για ζητήματα της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. Η απάντηση όλων των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήταν άμεση και μαζική με εκατοντάδες φοιτητές στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν και προγραμμάτισαν με τις διαδικασίες τους στη Σύγκλητο στις 13/10 και την επόμενη ημέρα 14/10 στη Κοσμητεία του ΗΜΜΥ, διεκδικώντας να μην εκκινήσει καμία πειθαρχική δίωξη φοιτητών για την συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση. Έχοντας εκτεθεί ανεπανόρθωτα για τις αυταρχικές της κινήσεις, που βρίσκονταν εκτός κάθε πλαισίου δημοκρατικών εγγυήσεων για την ελεύθερη πολιτική, συνδικαλιστική δράση και έκφραση των φοιτητών, η κοσμητεία του ΗΜΜΥ προχώρησε στην δημοσίευση μιας ανακοίνωσης η οποία βρίθει διαστρεβλώσεων και συκοφαντικών διατυπώσεων σε βάρος των κινητοποιήσεων των φοιτητικών μας συλλόγων και των αποφάσεων τους. Δεν πέτυχαν βέβαια την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος στο Πολυτεχνείο Κρήτης με τις κινήσεις αυτές, αφού οι φοιτητικοί σύλλογοι πέτυχαν μια σημαντική νίκη παγώνοντας κάθε σκέψη για πειθαρχικές διώξεις φοιτητών. Η στάση της Κοσμητείας του ΗΜΜΥ ήταν τόσο αντιδραστική που μέχρι και η Πρυτανεία εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η πολιτική δράση και έκφραση μπορούν και πρέπει να αναπτύσσονται ελεύθερα χωρίς τον φόβο πειθαρχικών. 

Αφού τα όνειρα της κυβέρνησης για επαναφορά χουντικού πλαισίου καταδίωξης του φοιτητικού συνδικαλισμού κατέρρευσαν, η Υπουργός Κεραμέως επενέβη με 15 μέρες καθυστέρηση, το Νοέμβριο 2021 προσπαθώντας να κατασκευάσει καινούργιες μεθοδεύσεις. Γι’ αυτό και μετά από αυτά και ενώ η υπόθεση της απόπειρας πειθαρχικού είχε λήξει, η Κεραμέως επέλεξε να δημιουργήσει κλίμα έντασης ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων. 

Οκτώ μήνες μετά, στις 16.6.2022 η ασφάλεια Χανίων απέστειλε κλήσεις σε 6 μέχρι τώρα φοιτητές συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ και τους Προέδρους των ΦΣ Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, απειλώντας τους με ποινικές διώξεις. Μάλιστα η ασφάλεια δεν τηλεφώνησε στους ίδιους τους φοιτητές αλλά στους γονείς και τις οικογένειές τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, επιχειρώντας να σπείρει φόβο και τρομοκρατία. Οι κατασκευασμένες σκευωρίες σε βάρος των αγωνιστών και των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν πρόκειται να περάσουν. Στο πρόσωπο των αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών στοχοποιούνται οι φοιτητικοί μας σύλλογοι, τα όργανά τους και οι αγωνιστικές αποφάσεις τους. 

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επανέρχεται ο κατασταλτικός μηχανισμός ποινικοποιώντας τις αγωνιστικές αποφάσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων. Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τα συμφέροντα λαού και νεολαίας και διαλύει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο πανεπιστήμιο, κλιμακώνοντας την επίθεση. Θέλει πανεπιστήμια που θα επικρατεί σιγή ιχθύος με την  πανεπιστημιακή αστυνομία, και φέρνει έναν επαίσχυντο νέο νόμο πλαίσιο, που έχει συναντήσει σύσσωμη την αντίδραση φοιτητών, καθηγητών, και εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, αφού διαλύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα ενιαία πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, επιβάλλει μάνατζερς και ιδιώτες στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, τσακίζει τα προγράμματα σπουδών και τα εναρμονίζει πλήρως στις ανάγκες της αγοράς, καταλύει το αυτοδιοίκητο και επιδιώκει να αδρανοποιήσει τους φοιτητικούς συλλόγους καταργώντας τη ζωντανή πολιτική διαπάλη των φοιτητών. Οι διώξεις συνδικαλιστών φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης έρχονται σε συνέχεια της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης στο ΑΠΘ, όπου επί μήνες με προσχήματα προσπαθεί να επιβάλει αστυνομοκρατία και σιωπητήριο των αγώνων, οδηγώντας με δολοφονικό χτύπημα στο σοβαρότατο τραυματισμό του φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη από βολή κρότου λάμψης. 

Ο φοιτητικός μας σύλλογος δηλώνει ότι όχι απλώς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί, αλλά θα αγωνιστούμε ακόμη πιο μαζικά, ακόμη πιο αποφασιστικά για να ηττηθεί οριστικά η κυβέρνηση, τα σχέδιά της για την εκπαίδευση και τη διάλυση της ζωής και του μέλλοντος των φοιτητών και φοιτητριών, και η επικίνδυνη στρατηγική έντασης. Αν ψάχνουν για εγκληματίες, θα τους βρουν στην αστυνομία που θέλουν να βάλουν στα πανεπιστήμια, που μέσα σε λίγους μήνες έχουν τραυματίσει σοβαρά δεκάδες φοιτητές και διαδηλωτές, παραβιάζουν δικαιώματα, κάνουν χουλιγκανισμούς σε γειτονιές, μέχρι και εκτέλεσαν άνθρωπο στο Πέραμα.  Στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχουμε μόνο φοιτητές, που παλεύουν για τις ανάγκες τους, για μια βιώσιμη καθημερινότητα και ένα ανθρώπινο μέλλον, στις ζοφερές συνθήκες φτώχειας, εγκατάλειψης, καταστολής και βίας που δημιουργούν για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες οι κυβερνητικές πολιτικές. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, το νέο νόμο πλαίσιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που συχνά πρωτοστατεί στην εφαρμογή νόμων, τα ερευνητικά προγράμματα και τις “business” εντός πανεπιστημίου, με την σχολή του ΗΜΜΥ να πρωταγωνιστεί σε αυτού τους είδους τις δραστηριότητες.

Αν νομίζουν ότι θα κάμψουν το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι βαθιά γελασμένοι. Να γνωρίζουν ότι, όπως το φοιτητικό κίνημα ακύρωσε 3 φορές την προσπάθεια εφαρμογής της πανεπιστημιακής αστυνομίας, και αυτά τα σχέδια ποινικοποίησης των αγώνων των φοιτητών θα καταρρεύσουν.

  • Καλούμε την Κοσμητεία ΗΜΜΥ, που φέρει ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις, επιχειρώντας με χειρισμούς και διαστρεβλώσεις να συκοφαντήσει το φοιτητικό μας σύλλογο για να ξεφύγει από την απομόνωσή της στην προσπάθεια εφαρμογής πειθαρχικών διώξεων, να πάρει σαφή θέση διαχωρισμού από τον εμπρηστικό ρόλο της Κεραμέως και την εισαγγελική παρέμβαση. 
  • Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και σε όλη την Ελλάδα, καθηγητές και εκπαιδευτικούς, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και κοινωνικούς φορείς, να καταγγείλουν την αυταρχική έξαρση της κυβέρνηση σε βάρος της νεολαίας, αυτή τη φορά στο Πολυτεχνείο Κρήτης, να υπερασπιστούν το ελεύθερο δημόσιο πανεπιστήμιο, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα. 
  • Στεκόμαστε δίπλα στους συμφοιτητές μας μέχρι το τέλος και θα νικήσουμε! Οι σκευωρίες θα καταρρεύσουν μαζί με την πολιτική τους. 
  • Καμία ποινική δίωξη σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης- Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται!
  • Κάτω ο νέος νόμος-πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη!
  • Προχωράμε σε καθημερινές δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας των Χανίων και όλης της κοινωνίας 
  • Κινητοποίηση στις διαδικασίες της Συγκλήτου- Κοσμητειών και των ΓΣΤ για να λάβουν αποφάσεις καταδίκης της δίωξης των φοιτητών και να ζητήσουν να παύσει η ποινική διαδικασία σε βάρος τους 
  • Καλούμε τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης και όλα τα Τμήματα των Σχολών καταγγείλουν την ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών, των πολιτικών και συνδικαλιστικών δράσεων, την καταδίωξη των συμφοιτητών/τριών μας! Να καλεστεί άμεσα συνεδρίαση Συγκλήτου όπου το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη. 
  • Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης την Τετάρτη 21/6 ώρα 11:00

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr