Παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών για τις συνθήκες διεξαγωγής της εξεταστικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών για τις συνθήκες διεξαγωγής της εξεταστικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, πραγματοποίησαν στις 11 το πρωί της Τετάρτης, φοιτητές του Ιδρύματος, με κεντρικό αίτημα την διεξαγωγή μιας ασφαλούς εξεταστικής, που θα επιτρέψει όπως δηλώνουν την καθολική συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών, χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης διεκδικούν να υπάρχει δικαίωμα για όλους να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εξέταση, αφού για λόγους υγείας ή διάφορων δυσκολιών δεν μπορούν να είναι δια ζώσης. Επιπλέον, διεκδικούν ότι όσοι νοσούν ή είναι καραντίνα να εξετάζονται επίσης εξ αποστάσεως. Τέλος, ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τους φοιτητές που θα προσέλθουν για τις εξετάσεις τους.


Αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε τελικά με τον Αντιπρύτανη, ο οποίος τους είπε ότι η διαδικασία διενέργειας της Εξεταστικής συνιστά απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτή η Πρυτανική Αρχή.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΔΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λαός και νεολαία είμαστε αντιμέτωποι/ες με την εκ νέου έξαρση της πανδημίας του covid-19 και των καινούργιων μεταλλάξεων του ιού. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που μέσα σε λίγες ημέρες έφτασαν από εκατοντάδες σε δεκάδες χιλιάδες φτάνοντας πολύ πρόσφατα τα 50 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, σε συνδυασμό με τα “ρεκόρ” διασωληνωμένων στις ΜΕΘ σηματοδοτούν το νέο πολύ σοβαρό κύμα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι/ες. Το νέο ανεξέλεγκτο κύμα της πανδημίαςπου σαρώνει καθημερινά την κοινωνία στο οποίο προφανώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο το ποσό εγκληματική είναι η διαχείρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η διαρκής υποβάθμιση του ΕΣΥ, έναντι του ιδιωτικού τομέα της υγείας, αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, αδιαφορώντας πλήρως για υγεία του λαού, με μηδαμινές επιτάξεις για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ακόμα και σε συνθήκες ακραίας έξαρσης του ιού όπως αυτή που διανύουμε τώρα.   Παράλληλα, η πλήρης έλλειψη σχεδιασμού και οι αντιεπιστημονικές-σκοταδιστικές τοποθετήσεις και κινήσεις, με προκλητικές τοποθετήσεις από πολυάριθμα στελέχη της, έχουν τροφοδοτήσει αντιδραστικά και ακροδεξιά ρεύματα αλλά και έχουν οξύνει την δυσπιστία στον λαό, εξαιτίας και της ανύπαρκτης εκστρατείας ενημέρωσης για τον ιό και τον εμβόλιο.

Η κατάσταση αυτή έχει μεταφερθεί και στις σχολές μας. Επί ενάμιση χρόνο και ενώ ολόκληρη η υπόλοιπη κοινωνία επέστρεφε στην «κανονικότητα» (μέχρι και ο τουρισμός!), οι σχολές μας παράμεναν κλειστές ώστε να προχωρήσει η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και να εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και μετέπειτα όταν ανοίξαμε είδαμε τις διοικήσεις, με ξεκάθαρη πολιτική στοχοθεσία και κυβερνητική στήριξη, να φέρνουν εταιρίες security για να κάνουν “υγειονομικούς ελέγχους”, αντί για δωρεάν rapid τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και μονάδες εμβολιασμού! Παράλληλα στοιβαζόμασταν καθημερινά στα ΜΜΜ γιατί ουδέποτε αυξήθηκαν τα δρομολόγια ή και στις αίθουσες, αφού ποτέ δεν πάρθηκαν μέτρα για μικρότερα τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αύξηση προσωπικού κλπ). Σήμερα βλέπουμε, με τις εξεταστικές περιόδους να ξεκινούν σε λιγότερες από 15 ημέρες, πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η Υπουργός Κεραμέως συνεχίζουν ακάθεκτα να αδιαφορούν για την υγεία των φοιτητ(ρι)ών προτάσσοντας ουσιαστικά την «ανοσία της αγέλης», και να τους ενδιαφέρει μονάχα η υλοποίηση αντιλαϊκων και αντιφοιτητικών διαχρονικών πολιτικών. 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η χειμερινή εξεταστική στο σύνολο των σχολών θα πρέπει να γίνει εξολοκλήρου δια ζώσης,  χωρίς να περιγράφεται οποιοδήποτε υγειονομικό πρωτόκολλο, θέτοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές/ριες έκθετους/ες στον ιό ενώ παράλληλα δημιουργώντας μια κατάσταση όπου όσοι/ες φοιτητ(ρι)ες είτε νοσούν, είτε έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, είτε μπορεί να έχουν οικείους ευπαθείς ομάδες κλπ. θα αποκλειστούν από την εξεταστική διαδικασία διαδικασία! Είναι αδιανόητο να υπάρξει αποκλεισμός φοιτητή/ριας από την εξεταστική !Η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και των τμημάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Η εξεταστική που είναι υποχρεωτική για όλους/ες τους/ις φοιτητ(ρι)ες και ορίζει το αν θα περάσουμε τα μαθήματα μας, πρέπει να είναι προσβάσιμη για όλους και να μην ερχόμαστε σε θέση να πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του να κοπούμε και να πάνε χαμένοι οι κόποι ενός εξαμήνου ή να κινδυνεύσουμε να κολλήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας! Κανένας φοιτητές/ρια δεν μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με το χάσιμό ενός ολόκληρου εξαμήνου ή ακόμα και χρόνου σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπολογίζοντας τμήματα που έχουν αλυσίδες (πχ. ΗΜΜΥ), ειδικότερα στα Χανιά που η πλειονότητα των φοιτητών είναι εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους και επιβαρύνονται με το -καθόλου μικρό- κόστος της πόλης. Κι αυτό πόσο μάλλον με τις διαγραφές φοιτητών να αποτελούν ψηφισμένο νόμο!

Απαιτούμε να προχωρήσουμε σε μια ασφαλή εξεταστική που θα μπορεί να εξασφαλιστεί καθολική συμμετοχή των φοιτητ(ρι)ών χωρίς κανένα αποκλεισμό. Στις συνθήκες αυτές που βιώνουμε, οφείλεται να υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής σε όλους/ες τους/ις φοιτητ(ρι)ες να εξεταστούν εξ αποστάσεως, αφού για λόγους υγείας ή διάφορων δυσκολιών δεν μπορούν να είναι δια ζώσης. Δεν πρέπει κανένας να αποκλειστεί ή να κινδυνεύσει από την χειμερινή εξεταστική! Όσοι/ες φοιτητ(ρι)ες νοσούν ή είναι καραντίνα να εξετάζονται εξ αποστάσεως! Παράλληλα θα πρέπει να οριστούν και εναλλακτικές ημερομηνίες εξέτασης για όσους/ες αδυνατούν να εξεταστούν τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως! Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα όπως διεκδικούσαμε την προηγούμενη περίοδο να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστατεύοντας την υγεία μας, έτσι και σήμερα, θα αγωνιστούμε για την υγειονομική προστασία και για να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός φοιτητή/ριας από την εξεταστική.

Για την πρόσβαση στη σχολή και την κυκλοφορία με ασφάλεια, είναι αναγκαίο και επιτακτικό να αυξηθούν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ που είναι ήδη υπερσυνωστισμένα ακόμα και εκτός ωρών αιχμής. Τα μόνιμα γεμάτα λεωφορεία  είναι χώροι μεγάλης επικινδυνότητας για την μετάδοση του ιού και η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει! Θα πρέπει να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις εισόδους των ιδρυμάτων, που θα διενεργούν δωρεάν rapid τεστ σε όλους/ες τους/τις φοιτητές/ριες και θα πρέπει πριν την εξέταση κάθε μαθήματος, να διατίθενται δωρεάν μάσκες και να υπάρχουν αντισηπτικά στον χώρο. Μετά την εξέταση είναι αναγκαίο να γίνεται κατάλληλη απολύμανση και εξαερισμός των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν, συνεπώς είναι αναγκαίο να γίνουν και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας με γνώμονα την κάλυψη των λειτουργικών και υγειονομικών αναγκών των πανεπιστημίων.

Είναι χαρακτηριστική η αντιφατικότητα της ίδιας της κυβέρνησης, την στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα, με συντριπτικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, τα πανεπιστήμια παρέμεναν ερμητικά κλειστά, σε αντίθεση με την σημερινή κατάσταση της πανδημίας, όπου, παρά τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και τους δεκάδες νεκρούς, η ΝΔ εξαγγέλλει το καθολικό και υποχωρητικό άνοιγμα των σχολών, σε κλίμα επιστροφή στη κανονικότητα και συνάμα στην οικονομική δραστηριότητα. Ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκει πόρους για την εγκατάσταση τουρνικέ και τη μετατροπή των ιδρυμάτων μας σε πανεπιστήμια φυλακές, δεν βρίσκει πόρους για την διασφάλιση της υγειονομικής μας προστασίας. Καθόλου τυχαία δεν είναι λοιπόν, η επιμονή της κυβέρνησης να αδιαφορεί για την υγεία του λαού, ενώ 2 χρόνια μετά, παραμένει αναγκαίο να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας των φοιτητών/ριων ! 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ Ή ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΞΕΤΑΣΗ! - ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
  • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΟΥΤΕ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
  • ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ
  • ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΚΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 
  • ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΣΤΟ CAMPUS ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ – ΘΕΜΑΤΑ
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΚΤΕΛ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ! ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ (ΠΑΡΑΤΗΜΑ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ) ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑ ΖΩΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
  • ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Ή PROJECT ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
  • ΠΑΡΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΑΣΚΑ, ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΚΛΠ) ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
  • ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΕΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΙΣΜΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.
  • ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΟ ΤΟΥ ΠΚ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr