Κρούσματα κορωνοϊού σε φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Κρούσματα κορωνοϊού σε φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ανακοίνωση για τα κρούσματα κορωνοϊού σε φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης γνωστοποιούν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:


Χθες ανακοινώθηκε από τη διδάσκουσα του μαθήματος «Λογισμός μίας μεταβλητής» στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) ότι υπήρχαν δύο θετικά κρούσματα στις διαλέξεις, φροντιστήριο και εργαστήριο του μαθήματος. Σε συνέχεια η ανακοίνωση δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουν οι συμφοιτητές των κρουσμάτων κι έπειτα ο κοσμήτορας ανέβασε και τον «οδηγό διαχείρισης covid-19». Ο οδηγός αυτός ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου παιδείας και ήταν η διαβεβαίωση ότι θα είμαστε ασφαλής. Όμως δεν αναφέρει τίποτα για απολύμανση των χώρων στους οποίους βρέθηκαν τα κρούσματα αλλά και διενέργεια δωρεάν rapid test για όλες τις επαφές τους, την στιγμή που στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες μέσα στα λεωφορεία για να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα, ή περιμένουμε 1.5 ώρα στην ουρά ο ένας πάνω στον άλλον, για να φάμε ένα πιάτο φαΐ στη λέσχη σίτισης! Παρόλο που η κα Μανουσάκη κατάφερε να βρει μεγαλύτερη αίθουσα για να αποφεύγεται η συμφόρηση που υπήρχε τις 2 πρώτες εβδομάδες στις διαλέξεις, εμφανίστηκαν κρούσματα! Γιατί; Μήπως γιατί η πληρότητα στις αίθουσες είναι πάνω από το 100% και οι φοιτητές κάθονται μέχρι και στα σκαλάκια; Μήπως γιατί μετά  τα μαθήματα ο χώρος δεν απολυμαίνεται; Μήπως γιατί δεν γίνονται δωρεάν rapid test και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους φοιτητές/καθηγητές/προσωπικό;  

Εδώ και 3 εβδομάδες που έχει ανοίξει το Πολυτεχνείο Κρήτης, βλέπουμε συνωστισμό σε αίθουσες, λεωφορεία, ουρές λέσχης. Καμία μέριμνα για πύκνωση δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ στις ώρες αιχμής, καμία απόφαση από την πρυτανεία να ανοίξει κι άλλο χώρο για να εξυπηρετούνται όλοι οι φοιτητές χωρίς να δημιουργούνται ουρές. Καμία ευθύνη από το υπουργείο για πρόσληψη καθηγητών, καθαριστριών και εξοπλισμό καθαρισμού, στελέχωση του ιατρείου την στιγμή που υπάρχει υποδομή στο Πολυτεχνείο, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Η πρυτανεία, δε, ήξερε ότι θα πρέπει να διαχειριστεί τέτοιο όγκο φοιτητών, παρολαυτά μόνο στην έκθεση ιδεών είναι καλή, καθώς στην τελευταία της ανακοίνωση αναφέρθηκε στην «πολιτεία» ως «αρωγό» για τη διεξαγωγή των rapid test. Έχουμε όμως και εμείς μία ιδέα… Τα 360.000 ευρώ που δόθηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τον «στρατηγικό του σχεδιασμό» να αξιοποιηθούν για τις αναγκές του φοιτητή, να σπουδάσει χωρίς να ρισκάρει την υγεία του και την υγεία της οικογένειας του!

Να παρθούν έστω και τώρα όλα τα μέτρα που διεκδικούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι από την αρχή του εξαμήνου, συγκεκριμένα:

• Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων  rapid test μέσα στα πανεπιστήμια. Δωρεάν rapid test και μέσα ατομικής προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές με κρατική ευθύνη. Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία.

• Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καμπάνια ενημέρωσης για τον covid στις σχολές από εξειδικευμένους επιστήμονες. 

• Στελέχωση του ιατρείου του ΠΚ με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιατρική καθοδήγηση και την παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή

• Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελής εργαστηριακές ομάδες και περισσότερα τμήματα στις θεωρίες. 

• Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να γίνεται τακτική απολύμανση των αιθουσών και του μηχανογραφικού/βιβλιοθήκης καθώς από εκεί περνάει μεγάλος όγκος φοιτητών από όλες τις σχολές.

• Τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων. Να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, αίθουσες, αναλώσιμα, καθηγητές. Αξιοποίηση επιπλέον χώρων, αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών χώρων, υποδομών της εκκλησίας για την αραίωση των φοιτητών. 

• Μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ, με πύκνωση δρομολογίων από και προς τις σχολές και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μόνο οι μάσκες, οι εμβολιασμοί και τα χρυσοπληρωμένα rapid test δεν αρκούν για να μην κλείσουν οι σχολές μας! Δεν αρκεί η ατομική ευθύνη! Εδώ και τώρα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στις σχολές μας!

Δεν θα ρισκάρουμε άλλο ένα χαμένο εξάμηνο!

Διαδικασίες σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή διαπιστωμένου κρούσματος COVID-19 σε μέλος της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ύποπτα Συμπτώματα 

Συμπτώματα ύποπτα/συμβατά με νόσο από SARS-COV-2 είναι τα παρακάτω:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Κακουχία/καταβολή δυνάμεων
  • Ρίγος
  • Μυαλγίες
  • Κεφαλαλγία
  • Πονόλαιμος
  • Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Τι πρέπει να γίνει αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα COVID-19

Αν κάποιο μέλος της Σχολής ΗΜΜΥ εμφανίσει συμπτώματα ύποπτα για COVID-19, τότε θα πρέπει να γίνουν τα εξής.

  • Το συγκεκριμένο ύποπτο κρούσμα θα πρέπει αρχικά να ενημερώσει τους υπεύθυνους διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ (Γεώργιος Καρυστινός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αμαλία Σεργάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)  ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία του.
  • Αν το ύποπτο κρούσμα βρίσκεται στους χώρους του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να φοράει συνεχώς μάσκα και να προσπαθεί να βρίσκεται απομονωμένο σε καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζόμενους. Μετά την αποχώρησή του από τον χώρο που παρέμεινε προσωρινά, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ενδεδειγμένα μέτρα καθαρισμού. Όταν αποχωρήσει από τους χώρους του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για συμπτωματικούς ασθενείς και να επισκεφτεί το εφημερεύον Νοσοκομείο ή άλλη μονάδα υγείας με δυνατότητα μοριακού ελέγχου για COVID-19, για ιατρική εξέταση μοριακού τεστ. Εναλλακτικά, μπορεί να απευθυνθεί στον προσωπικό του γιατρό για εξέταση και οδηγίες. Οι υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ (Γεώργιος Καρυστινός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αμαλία Σεργάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) θα πρέπει να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ. Αν το τελευταίο είναι θετικό, τότε επιπλέον πρέπει να γίνουν όσα περιγράφονται στην επόμενη σελίδα (Ενότητα 3).
  • Τα άτομα που έρχονται σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα κατά την παρουσία του στους χώρους του Πολυτεχνείου θα πρέπει - κατά την επαφή τους μαζί του - να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας με υγιεινή χεριών και ατομική μάσκα. Σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων (βήχας, φτέρνισμα), τα άτομα που θα εισέλθουν στον ίδιο χώρο (π.χ., για βοήθεια, μεταφορά κ.λπ), θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ενδεδειγμένα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ατομικής προστασίας.

Τι πρέπει να γίνει αν μέλος της Σχολής ΗΜΜΥ κάνει μοριακό τεστ COVID-19 και αυτό βγει θετικό

Αν κάποιο μέλος της Σχολής ΗΜΜΥ κάνει μοριακό τεστ COVID-19 και αυτό βγει θετικό, τότε θα πρέπει να γίνουν τα εξής.

  • Το συγκεκριμένο θετικό κρούσμα θα πρέπει να ενημερώσει τους υπεύθυνους διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ (Γεώργιος Καρυστινός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αμαλία Σεργάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για το γεγονός. Επιπλέον, θα πρέπει να τους δηλώσει (α) τα μέλη του Πολυτεχνείου Κρήτης (φοιτητές, προσωπικό) με τα οποία είχε άμεση επαφή το διάστημα από 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και εκείνη τη στιγμή και (β) τους χώρους του Πολυτεχνείου στους οποίους βρέθηκε και τα μαθήματα/εργαστήρια που παρακολούθησε το διάστημα από 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και εκείνη τη στιγμή.
  • Οι φοιτητές και τα μέλη του προσωπικού της Σχολής ΗΜΜΥ που δηλώθηκαν από το θετικό κρούσμα ως άμεσες επαφές του, θα ειδοποιηθούν και θα εφαρμοστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο που τηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, οι μη εμβολιασμένοι που δηλώθηκαν ως άμεσες επαφές θα πρέπει να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα και επανέλεγχο με διαδοχικά τεστ. Οι εμβολιασμένοι καθώς και αυτοί που έχουν νοσήσει εντός εξαμήνου, οι οποίοι δηλώθηκαν ως άμεσες επαφές, θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων. Σε περίπτωση παραμικρού συμπτώματος εντός 10 ημερών, δεν θα πρέπει να προσέλθουν στη Σχολή και θα πρέπει να προχωρήσουν σε rapid test ή PCR.
  • Οι διδάσκοντεςτων μαθημάτων/εργαστηρίων που παρακολούθησε το θετικό κρούσμα το διάστημα από 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και εκείνη τη στιγμή, θα ανακοινώσουν την ύπαρξη κρούσματος στους φοιτητές και στο προσωπικό που συμμετείχαν στα συγκεκριμένα μαθήματα/εργαστήρια. Με αυτόν τον τρόπο, οι φοιτητές και το προσωπικό που δεν δηλώθηκαν από το θετικό κρούσμα ως άμεσες επαφές θα γνωρίζουν την ύπαρξη κρούσματος, έτσι ώστε να παρακολουθούνται για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων.
  • Οι υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ θα ενημερώσουν την Υγειονομική επιτροπή COVID-19 του ΠΚ, η οποία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα κάνει εκτίμηση του κινδύνου για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα εισηγηθεί τυχόν μέτρα πρόληψης της διασποράς.
  • Οι διδάσκοντες των μαθημάτων από τα οποία απουσιάζει ο φοιτητής για το διάστημα που υποδεικνύει ο ΕΟΔΥ λόγω θετικού μοριακού τεστ, θα εφαρμόσουν τις ίδιες διαδικασίες που προβλέπονται για τις περιπτώσεις απουσίας από υποχρεωτική εκπαιδευτική διαδικασία (εργαστήριο, εξέταση, κ.λπ) λόγω ασθένειας. 

Οι Υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ

Γεώργιος Καρυστινός, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2821037202
Αμαλία Σεργάκη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2821037214

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr