Η σημαντική αλλαγή που επιφέρει η Μετονομασία της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η σημαντική αλλαγή που επιφέρει η Μετονομασία της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης

Γράφει στα «Φοιτητικά Νέα» ο *Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος 

ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ, ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ, ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Αρχές Ιουνίου 2021, δημοσιεύτηκε ΦΕΚ Μετονομασίας για τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ), η οποία θα ονομάζεται θα λειτουργεί πλέον υπό το νέο τίτλος της, Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΜΜΠ), παραμένοντας ωστόσο Μονοτμηματική. 

Το ΦΕΚ δεν φέρνει μία απλή μετονομασία αλλά θεμελιώδεις αλλαγές στις Πολυτεχνικές Σπουδές.

Συνοπτικά εισαγωγικά:

  1. Για πρώτη φορά σε Πολυτεχνικό Τμήμα στο ΠΚ, θα έχουμε απονομή δύο διακριτών διπλωμάτων ανάλογα με την κατεύθυνση που ακολουθεί η φοιτήτρια/ο φοιτητής.  
  2. Η ειδικότητα Μηχανικού Περιβάλλοντος (ΜηΠερ) ΔΕΝ καταργείται, ούτε στο ΠΚ, ούτε πανελλαδικά και οι ΜηΠερ δεν έγιναν Χημικοί Μηχανικοί (ΧΜ). 
  3. Τα επαγγελματικά δικαιώματα ΜηΠερ και ΧΜ παραμένουν διακριτά, όπως και οι αντίστοιχες Επιστημονικές Επιτροπές στο ΤΕΕ

Η πραγματικά θεμελιώδης αλλαγή λοιπόν, είναι η υιοθέτηση πολλαπλού προγράμματος σπουδών με επιλογή ειδικότητας κατά τη φοίτηση και διακριτή αναγραφή στο Δίπλωμα. 

Μέχρι σήμερα, τόσο στο ΠΚ, όσο και στο ΕΜΠ και άλλες Πολυτεχνικές Σχολές, οι απόφοιτες/οι λαμβάνουν ΕΝΙΑΙΟ ταυτώνυμο τίτλο Σπουδών/Δίπλωμα ανεξαρτήτως επιλογής κατεύθυνσης/ροής. Έτσι οι απόφοιτοι αξίωναν ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα και διεκδίκηση θέσεων μέσω ΑΣΕΠ κλπ 

Το νέο μοντέλο φοίτησης που φέρνει η ΧΜΜΠ είναι γνώριμο σε εκπαιδευτική και επαγγελματική κοινότητα από Τμήματα θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως το ΦΠΨ. Αυτή η ευελιξία, είναι πολύ πιθανό ότι δίνει προϋποθέσεις ανόδου της βάσης εισαγωγής, που σίγουρα επιθυμεί το ΠΚ.

Κατά πόσο αυτή η επιλογή θα λειτουργήσει ετεροβαρώς, υπέρ της μίας ή της άλλης ειδικότητας, εντός του Τμήματος, επαφίεται στις προβλέψεις της Συγκλήτου, σύμφωνα με το ΦΕΚ.

Το αντικείμενο του ΜηΠερ πάντως, συνεχίζει να θεραπεύεται κανονικά, ακολουθώντας την αντίστοιχη κατεύθυνση στο Τμήμα (υποχρεωτικά για τους ήδη φοιτούντες) και λαμβάνοντας το σχετικό τίτλο. 

Ομοίως, 5ετείς σπουδές ΜηΠερ υπάρχουν σε άλλα ΑΕΙ ανά την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι η ειδικότητα θα συνεχίσει να υποδέχεται νέα μέλη, από τα παλαιότερα αλλά και τα νεότερα Τμήματα όπως της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών (Αγρίνιο) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη). 

Ως προς τη συμβατότητα, οι ειδικότητες ΧΜ και ΜηΠερ αν και τέμνονται σε ορισμένα σημεία, είναι σαφές ότι είναι πολύ διαφορετικές, με τους πρώτους ενδεικτικά να διεισδύουν/καλύπτουν και κοινά πεδία με Μηχανολόγους Μηχανικούς / Μηχανικούς Παραγωγής & Διοίκησης και τους δεύτερους με Πολιτικούς Μηχανικούς/ Μηχανικούς Χωροταξίας. Η μίξη των σπουδών, δεν αποκλείεται να ανοίξει συζητήσεις για την πρόσβαση σε επαγγελματικά αντικείμενα από τη μία ή την άλλη πλευρά. 

Πάντως, τα επαγγελματικά δικαιώματα και των δύο ειδικοτήτων, είναι διακριτά και απολύτως κατοχυρωμένα. Ειδικά για τους ΜηΠερ, ρυθμίστηκαν με το ΠΔ 90/2014 για το Δημόσιο και εκτενώς για όλες τις ειδικότητες με το 99/2018. Με το τελευταίο οι ΜηΠερ αποτελούν από το 2019 Βασική Ειδικότητα με Ομώνυμη Επιστημονική Επιτροπή στο ΤΕΕ.

Να προσθέσουμε βέβαια, ότι η αγορά εργασίας της Ελλάδας δεν είναι τόσο ευέλικτη και το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσει ενίοτε εκπλήξεις στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ. Εντούτοις και οι δύο ειδικότητες είναι πραγματικά αξιόλογες, χρήσιμες ακόμη και κρίσιμες για την πρόοδο της χώρας, ενώ απολαμβάνουν επαγγελματικό αντίκρισμα και εκτός αυτής.

Εν κατακλείδι, μένει να φανεί στην πράξη, αν το μοντέλο που υιοθετείται στο ΠΚ, εκτός της προσδοκώμενης αύξησης βάσης εισαγωγής, θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και ακαδημαϊκά και πώς θα κριθεί από άλλες Σχολές και την κοινότητα των Μηχανικών. 

* Ο Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος είναι τέως Πρόεδρος Πανελ. Συλλόγου Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, κάτοχος MSc Μηχανικού Περιβάλλοντος (από την εν λόγω Σχολή). 
  Διετέλεσε εκπρόσωπος της Ειδικότητας ΜΠΔ στην Επιτροπή για τη Ρύθμιση του Επαγγέλματος του Μηχανικού με βάση το ΠΔ99/2018.
 Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr