Κατάληψη αποφάσισε τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης - Η ανακοίνωση του συντονιστικού

Κατάληψη αποφάσισε τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης - Η ανακοίνωση του συντονιστικού

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοιχτεί το ζήτημα της κατάργησης της εμβόλιμης εξεταστικής -πρόσθετη εξεταστική που βοηθά τους φοιτητές επί πτυχίω- στο τμήμα των Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών(ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης οι καθηγητές στο ΗΜΜΥ επέλεξαν να την καταργήσουν θεωρώντας ότι δεν πέφτει λόγος στους φοιτητές που σπουδάζουν στο τμήμα.

Από πλευράς του ο φοιτητικός σύλλογος κινητοποιήθηκε ενάντια στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος τόσο επί της θητείας της προηγούμενης κοσμητείας, που επιχείρησε για πρώτη φορά να την καταργήσει, όσο και στην τωρινή. Καθ΄όλη τη διάρκεια του εξαμήνου ο σύλλογος φοιτητών προσπάθησε μέσω του διαλόγου και κινητοποιήσεων στον κοσμήτορα να τονίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης εμβόλιμης. Συγκεκριμένα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες ο σύλλογος φοιτητών ΗΜΜΥ μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις ξεκίνησε σειρά κινητοποιήσεων  διεκδικώντας το δικαίωμα των φοιτητών για εμβόλιμη. Εξαντλώντας κάθε περιθώριο διαλόγου με τους καθηγητές οι οποίοι εμέναν σε μια απόλυτη στάση αρνούμενοι να τοποθετηθούν επί του ζητήματος και να ακούσουν την αγωνία και τις ανάγκες των φοιτητών, πάρθηκε απόφαση για κλιμάκωση της δράσης με την κατάληψη του κτηρίου ΗΜΜΥ και της Πρυτανείας ως έσχατο μέσο πίεσης.


Ας αναλογιστούμε τη σημασία ύπαρξης εμβόλιμης εξεταστικής εν έτει 2018 στα Χανιά όπου το κόστος ζωής για έναν φοιτητή είναι πελώριο με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές της. Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο βαθμός δυσκολίας της σχολής είναι ιδιαίτερα μεγάλος κάτι που αποδεικνύεται από το μέσο όρο αποφοίτησης που υπολογίζεται στα 7,5 χρόνια. Συνεπώς, η εμβόλιμη αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους φοιτητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γλιτώνοντας τουλάχιστον ένα εξάμηνο παραμονής στα Χανιά, ειδικά στην περίοδο κρίσης που ζούμε και με τα νοίκια στα Χανιά να είναι υπέρογκα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι καθηγητές προβάλλουν τη συγκεκριμένη εξεταστική ως αντιακαδημαϊκη ενώ ισχυρίζονται ότι δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των φοιτητών χωρίς να υιοθετούν κάποιο άλλο ελαφρυντικό μέτρο. Επιθυμούν ένα τμήμα Ευρωπαϊκών προτύπων επιβαρύνοντας τους φοιτητές και τις οικογένειες τους. Φαίνεται να τους είναι πιο εύκολο να μας απειλούν για χαμένο εξάμηνο παρά να δώσουν την εμβόλιμη εξεταστική που αποτελεί λύση για όλους μας. Καλούμε λοιπόν και τους καθηγητές που μας αντιμετωπίζουν μεσω των ανακοινώσεων τους ως τεμπέληδες και αργόσχολους να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέυλευση Τμήματος για να παρθεί απόφαση υπέρ της καθολικής διεξαγωγής της εμβόλιμης προκειμένου να επιστρέψει το τμήμα στην κανονική λειτουργία του.

Στο συγκεκριμένο παραλογισμό οι φοιτητές απαντούν ότι θα διεκδικήσουν έως τέλος το δικαίωμα τους να σπουδάζουν με υγιείς όρους και προς το συμφέρον τους κόντρα στις απειλές των καθηγητών για χαμένο εξάμηνο. Έχοντας την στήριξη του υπόλοιπου πολυτεχνείου ζητούμε απο την κοινωνία να σταθεί δίπλα στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΗΜΜΥ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr