ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Νέο φοιτητικό εστιατόριο αποκτά το Πανεπιστήμιο Πατρών! Ο νέος χώρος / ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ του νέου κτιρίου

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Κατασκευή νέου κτιρίου Εστιατορίου-Μαγειρείου της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προχώρησε σε υπογραφή απόφασης για την κατασκευή κτιρίου Εστιατορίου-Μαγειρείου της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το κονδύλι να φτάνει τα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή νέου κτιρίου Εστιατορίου-Μαγειρείου της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών (συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου εξοπλισμού και της διαμόρφωσης του άμεσου περιβάλλοντα χώρου), προκειμένου να παρέχονται απρόσκοπτα και με ασφάλεια οι υπηρεσίες τους στους φοιτητές και στο προσωπικό, καθώς οι πεπαλαιωμένες υφιστάμενες υποδομές εστίασης (εστιατόριο/μαγειρείο) της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατασκευασμένες την δεκαετία του ’70 καλούνται να εξυπηρετήσουν σήμερα σε καθημερινή βάση αριθμό φοιτητών πολύ μεγαλύτερο, από αυτόν για τον οποίο είχαν αρχικά σχεδιαστεί.

Διαμορφώνεται λοιπόν η επιτακτική ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου αποδοτικού συγκροτήματος κτιρίων εστιατορίου/μαγειρείων, εναρμονισμένο με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παράλληλα, θα γίνουν παρεμβάσεις και στον υφιστάμενο χώρο εστίασης καθώς και οι απαραίτητες κατεδαφίσεις καθαιρέσεις όπου απαιτείται για το νέο κτίριο κλπ.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί το τέταρτο (4ο) μεγαλύτερο ΑΕΙ στη χώρα, με προπτυχιακούς φοιτητές που ξεπερνούν τους 33.000 και πάνω από 4.000 μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, με το υπάρχον εστιατόριο να εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση ένα πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών, 3.000 έως 4.000 φοιτητές, διανέμοντας γεύματα δύο φορές την ημέρα.

Να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες χρονιές το εστιατόριο δε μπορούσε να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό φοιτητών που επέλεγαν την εστία προκειμένου να γευματίσουν στο κενό μεταξύ των πρωινών και απογευματινών μαθήματων. Οι ουρές που σχηματίζονταν ήταν τεράστιες με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να φεύγουν άπραγοι. Δείτε σχετικά ρεπορτάζ εδώ και εδώ.

Τι είχε δηλώσει ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας

Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, το εστιατόριο έχει φτάσει στα όρια του και είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μεγάλο φοιτητικό εστιατόριο. Έχουμε κάνει ήδη προμελέτη και έχει βρεθεί χώρος που είναι ιδιοκτησία του πανεπιστημίου και βρίσκεται δίπλα στη φοιτητική εστία. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί το έργο είτε από την Περιφέρεια είτε από το Υπουργείο για να προχωρήσει».

Όπως αναφέρεται στην προμελέτη, «προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχεια χωρίς διακοπή της λειτουργίας του εστιατορίου κρίθηκε σκόπιμη η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κτηρίου σε άλλη θέση. Αυτή βρίσκεται στο βορειανατολικό όριο του συγκροτήματος της Φοιτητικής Εστίας και σε έκταση επιφάνειας περί τα 5 στρέμματα. Ο σχεδιασμός θα εξασφαλίζει την κατάλληλη προσαρμογή του κτηρίου στη μορφολογία του εδάφους, θα πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και των κανονισμών σχετικά με τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, και θα εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ενεργειακή του συμπεριφορά.

Το νέο συγκρότημα εστιατορίου και μαγειρείου με τους βοηθητικούς τους χώρους θα καλύπτουν επιφάνεια χώρων κύριας χρήσης περί τα 2.950 m2, με επιπλέον υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Θα έχει δυναμικότητα περί τις 900 θέσεις, σημαντικά περισσότερες από το υπάρχον. Το προεκτιμώμενο κόστος του νέου εστιατορίου-μαγειρείου, περιλαμβανομένου του βασικού εξοπλισμού, είναι το ποσόν των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Το σημαντικό αυτό έργο υποδομής, δημόσιας χρήσης, και προβολής για το Πανεπιστήμιο, αξίζει να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση και να δρομολογηθεί σύντομα η πραγματοποίηση του».

«Η χρήση μεγάλων υαλοστασίων θα επιτρέπει ο χώρος να λειτουργεί κυρίως με φυσικό φωτισμό και παράλληλα θα υπάρχει ανοικτός ορίζοντας προς τη θέα, πράγμα απαραίτητο λόγω της πυκνότητας και της έντασης στη χρήση του. Μεταξύ των δύο διακριτών όγκων του κτηρίου (εστιατόριο-μαγειρείο) θα υπάρχει κατασκευαστικός αρμός διαστολής. Στο μέσον της μεγάλης αίθουσας, αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να προβλεφθεί αίθριο που θα εξυπηρετεί τον παθητικό αερισμό και δροσισμό του κτηρίου. Κατά μήκος της δυτικής πλευράς προβλέπεται να τοποθετηθεί απλό πέτασμα σκίασης με περσίδες».

Σε σχέση με το κόστος του έργου, εκτιμάται ότι για το σύνολο των εργασιών το κόστος θα είναι περί τα 8.000.000 Ευρώ. Από αυτά περί τα 5.650.000 Ευρώ αφορούν στο κυρίως κτηριακό συγκρότημα, περί τα 850.000 Ευρώ στον εξοπλισμό του μαγειρείου και του εστιατορίου, περί τις 430.000 Ευρώ στις διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο, και τα λοιπά σε μελέτες-επιβλέψεις και τις καθαιρέσεις. 

 


Αεροφωτογραφία της προτεινόμενης θέσης του νέου κτηρίου. Διακρίνεται αριστερά το Κολυμβητήριο, δεξιά οι κοιτώνες και στο μέσον το υπόστεγο που καθαιρείται στην πρόταση. (λήψη drone, Α. Κουμάντος).

Ενδεικτική προοπτική απεικόνιση της ογκοπλασίας του νέου κτηρίου στην περιοχή Μελέτης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.