Πανεπιστήμιο Πατρών: Υπό κατάληψη το Τμήμα Βιολογίας / Ζητούν απομάκρυνση Καθηγητή

Πανεπιστήμιο Πατρών: Υπό κατάληψη το Τμήμα Βιολογίας / Ζητούν απομάκρυνση Καθηγητή

Αναστάτωση επικρατεί στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με τους φοιτητές να έχουν προχωρήσει σε κατάληψη.

Οι φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση καθηγητή για τον οποίo έγιναν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.


Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας δήλωσε στο thebest ότι «πριν από ενάμιση χρόνο μία κυρία η οποία δεν είχε πλέον καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο ήρθε και μου κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή. Είχε ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές, είχε πάρει διδακτορικό και εργαζόταν στο εξωτερικό. Τη ρώτησα αν είχε ενημερώσει τις δικαστικές αρχές και μου απάντησε πως όχι. Έστειλα την καταγγελία στον εισαγγελέα και διέταξα και ΕΔΕ στην οποία συμμετείχαν έγκριτοι συνάδελφοι, και γυναίκα.

Δεν διαπιστώθηκε σεξουαλική παρενόχληση, διαπιστώθηκε κάτι άλλο, όχι όμως σεξουαλική παρενόχληση. Πήγα την ΕΔΕ στον εισαγγελέα, ο οποίος για δικούς του λόγους έβαλε την υπόθεση στο αρχείο». 

«Στη συνέχεια εμφανίστηκε άλλη φοιτήτρια που ζητούσε διαγραφή καταγγέλλοντας πάλι σεξουαλική παρενόχληση. Πάλι έστειλα την καταγγελία στον εισαγγελέα κα διέταξα ΕΔΕ πάλι. Ξανά δεν αποδείχθηκε τίποτα.

Μίλησα με τους φοιτητές και μου είπαν πως δεν αποδέχονται ούτε την δικαιοσύνη ούτε τις ΕΔΕ. Θεωρούν ότι ισχύουν αυτά που λέγονται και τίποτα άλλο. Προχώρησαν σε κατάληψη, η οποία δεν είναι αποδεκτό μέτρο. Το έχει καταδικάσει η Σύγκλητος. Γράφουν τους τοίχους τα ονόματα ανθρώπου που δεν αποδείχθηκε ότι έκανε κάτι. Εγώ λέω πως αν αποδειχθεί σεξουαλική παρενόχληση θα είναι βαρύς ο πέλεκυς. Έχω καλέσει τους φοιτητές να συνομιλήσουμε, δε συνομιλούν.  Πώς είναι δυνατόν ένας πρύτανης να απομακρύνει κάποιον όταν δεν υπάρχουν στοιχεία; Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία» είπε.

«Στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να κινητοποιείται, να διαμαρτύρεται και καλά κάνει, εντός πλαισίου. Δε μπορεί να στοχοποιεί ανθρώπους, δεν μπορεί να καταλαμβάνει και να καταστρέφει δημόσιους χώρους. Τους καλώ την Τετάρτη να έρθουν στο πανεπιστήμιο όπου η Επιτροπή ισότητας Φύλων πραγματοποιεί εκδήλωση για την ημέρα της  γυναίκας, να συζητήσουμε και να εκθέσουν τις απόψεις τους. Ο πρύτανης σε συνθήκες κατάληψης δε θα συζητήσει. Έχω απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση, να έρθει και αντιπροσωπεία να κουβεντιάσουμε και με τον Πρόεδρο και τον κοσμήτορα. Το εξάμηνο τρέχει, δεν μπορεί να χαθεί. Αν υπάρχουν στοιχεία, ακόμα και τώρα.  διαβεβαιώνω ότι θα επιληφθώ της κατάστασης. Όποιος έχει στοιχεία να τα φέρει» κατέληξε.

Πρόεδρος τμήματος: Δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τμήματος, Στέφανος Νταϊλιάνης, υποστήριξε ότι «το τι θα συμβεί τη συνέχεια, δεν το γνωρίζουμε. Είμαστε σε συζητήσεις με τους φοιτητές και τη διοίκηση του Ιδρύματος».

«Θα δούμε πώς θα το χειριστούμε, δεν έχουμε την απαραίτητη ενημέρωση από τη διοίκηση σε σχέση με το πόρισμα για νομικούς λόγους. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση για να προχωρήσουμε, είμαστε συνέχεια σε επαφή με τους φοιτητές. Δεν μπορώ να κρίνω αν δικαίως ή όχι κάνουν αυτές τις κινητοποιήσεις. Δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις ή να κάνουμε κάτι για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των φοιτητών.  Η εξεταστική ολοκληρώθηκε, το εξάμηνο έχει ξεκινήσει και θα κάνουμε τα πάντα για να μην χαθεί προς όφελος των φοιτητών» πρόσθεσε. 

Συμβασιούχοι Ερευνητές: Ενορχηστρωμένη συγκάλυψη του γεγονότος

Από την πλευρά της ως εκπρόσωπος του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών του ΠΠ η Ηλέκτρα Καλαϊτζοπούλου αναφέρει:

«Συμμετέχουμε στην κατάληψη. Ενώ το πόρισμα καταλήγει ότι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά, θεωρούμε ότι υπάρχει συγκάλυψη, αφού από τον ίδιο τον καταγγελλόμενο βγήκε προς τα έξω ότι είναι αθώος».

«Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μας εγγυάται ότι αν κάποιος βρεθεί στη θέση που βρέθηκαν οι δύο κοπέλες, δε θα έχει την ίδια τύχη. Έγιναν διαδικασίες κι από εκεί και πέρα βλέπουμε μία πλήρη και ενορχηστρωμένη συγκάλυψη του γεγονότος. Νιώθουμε εκτεθειμένοι, δε βρίσκουμε καμία στήριξη. Στα Μέσα βγαίνει ότι δεν είχε καταγγελθεί αλλού το γεγονός, δεν ισχύει όμως. Έχει δώσει και μία από τις καταγγέλλουσες κατάθεση στον εισαγγελέα, εκκρεμεί αγωγή εναντίον του καταγγελλόμενου. Και ο δικηγόρος των δύο γυναικών έχει στραφεί κατά των μελών της ΕΔΕ με δύο εξώδικα που λένε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί όλα τα στοιχεία» επισημαίνει.

«Όταν ο καθηγητής επέστρεψε από ακαδημαϊκή άδεια οι φοιτητές δε μπόρεσαν να δεχθούν ότι θα μπει στην αίθουσα να τους διδάξει. Θέλουμε να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας και κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπορεί να απευθυνθεί σε ανθρώπους που κανονικά θα έπρεπε να εμπιστεύεται» συμπληρώνει.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr