Η 57η Επέτειος Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Πατρών

Η 57η Επέτειος Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Πατρών

Με επισημότητα γιορτάστηκε χθες ο εορτασμός της Επετείου Ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Πατρών
Χαιρετισμοί  από τον Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης Δ. Αναγνωστόπουλο ως  εκπροσώπου της  Κυβέρνησης και του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες ο εορτασμός της 57ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών,  παρουσία  του εκπροσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου στην Αίθουσα Τελετών "Οδυσσέας Ελύτης.


Με τον Χαιρετισμό στις 18.30 του  εκπροσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γ. Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου και  του Πρυτάνεως  του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστου Μπούρα, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του προγράμματος  της φετινής  εκδήλωσης. Στα πολύπλευρα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Πατρών σε επίπεδο έρευνας, στα οφέλη που αποκομίζει από την εστίασή του στην εξωστρέφεια, στην επικέντρωση του Πανεπιστημίου στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και  στις επωφελείς  και αναγκαίες  μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε βάσει του στρατηγικού σχεδίου που η Πρυτανική  Αρχή εφάρμοσε, εστίασε τον χαιρετισμό του, ο Γ. Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση προχωρά το Προεδρικό Διάταγμα για το Στρατηγικό Σχεδιασμό. Τέλος, ευχήθηκε την περαιτέρω προαγωγή του Πανεπιστημίου σε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Από την πλευρά του ο  Πρύτανης   του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας αναφέρθηκε στην βαρύτητα που έχει η  συγκεκριμένη επέτειος για το Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ, επεσήμανε ότι αυτή επέτειος συνδυάζει διττό εορτασμό: της ιδρύσεως 57 χρόνια πριν, του Πανεπιστημίου Πατρών  και του προστάτη Αγίου του, Αποστόλου Ανδρέα προστάτη και της πόλεως. «Σήμερα μέρα διπλής γιορτής, ας την τιμήσουμε ορίζοντας την ως ένα σημειολογικό ορόσημο,  απολογισμού των πεπραγμένων και παράλληλα ως σημείο εκκίνησης για την εγχάραξη της νέας ταυτότητας του Πανεπιστημίου μας, έτσι  που να ανταποκρίνεται επάξια στις επιταγές  ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου. Απαραίτητη προϋπόθεση  η  σύζευξη του Πανεπιστημίου και της πόλης ως συγκοινωνούντα δοχεία και μέσα από αυτή την σχέση αλληλεπίδρασης  να πορεύονται  μαζί,  με κοινό σχεδιασμό και στόχο την ανάπτυξη του  Πανεπιστημίου και της  περιοχής για  την επίτευξη ενός αειφόρου μέλλοντος. Σε αυτήν την νέα σκληρή πραγματικότητα και τη ραγδαία μεταλλασσόμενη εποχή, αποτελεί πρόκληση να  δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο  Πανεπιστημίου, που όχι μόνον  θα παρακολουθεί την πορεία των διεθνών μεταρρυθμίσεων αλλά και θα  πρωτοπορεί και θα βρίσκει επάξια  τη σωστή  θέση  σε ένα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας.

Ακολούθησε η  κεντρική ομιλία με θέμα: «Η Αχαΐα στον Αγώνα της Εθνεγερσίας» από τον γνωστό Δικηγόρο, Συγγραφέα & Πρόεδρο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, κ. Χρήστο Αθ. Μούλια. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  μουσικό επίλογο από το Σύνολο Μουσικής Δημιουργίας «Ευήκοον Μέλος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών Α. Κατσανιώτη, οι βουλευτές Ά. Τσιγκρής (ΝΔ),  Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, ο Αντιπεριφερειάρχης Α. Φίλιας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Π. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πατρέων Π. Πετρόπουλος, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κ. Λύρος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Α. Μαρτζάκλης, ο Διοικητής 6ης ΥΠΕ Ι. Καρβέλης, Πρόεδροι Επιμελητηρίων & Οργανώσεων, πρώην Πρυτανικές Αρχές, Κοσμήτορες & Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και λοιποί συμμετέχοντες.


Μισός και πλέον αιώνας πέρασε από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών. 57 χρόνια ως το σήμερα, τούτο το Ίδρυμα έχτισε βήμα - βήμα Τμήματα και Σχολές ανατρέποντας εμπόδια και δυσκολίες και με ακάματο αγώνα σμίλεψε ένα προφίλ με διεθνή απήχηση στον παγκόσμιο Ακαδημαϊκό χάρτη. Σήμερα μέρα διπλής γιορτής, ας την τιμήσουμε ορίζοντας την ως ένα κομβικό, σημειολογικό ορόσημο, απολογισμού των πεπραγμένων και παράλληλα ως σημείο εκκίνησης για την εγχάραξη της νέας ταυτότητας του Πανεπιστημίου μας έτσι που να ανταποκρίνεται επάξια στις επιταγές του Μέλλοντος.

Στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζεται ο Πολιούχος της πόλης μας, Άγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος. Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Απόστολος Ανδρέας κήρυξε τον Χριστιανισμό στη Σκυθία (σημερινή Νότια Ρωσία), την Ήπειρο, τη Θράκη και το Βυζάντιο. Συνέχεια αυτής της πρώτης εκκλησίας θεωρείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, που τιμά τον Απόστολο Ανδρέα ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο του Βυζαντίου. Κατόπιν, ο Απόστολος Ανδρέας μετέβη μέσω της Θεσσαλίας στην Αχαΐα, όπου ίδρυσε εκκλησία και μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο. Το λείψανό του μεταφέρθηκε το 357 στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Σταυροφόρους το 1204, τμήματα του λειψάνου του Απόστολου Ανδρέα μεταφέρθηκαν στο Αμάλφι της Καμπανίας. Το 1461 ο δεσπότης του Μυστρά Θωμάς Παλαιολόγος, ενόψει του Οθωμανικού κινδύνου, ανέθεσε τη φύλαξη της κάρας του Αγίου στον Πάπα Πίο Β’, ο οποίος την εναπόθεσε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα επιστράφηκε στην Πάτρα, σε μια χειρονομία καλής θέλησης του Πάπα Παύλου ΣΤ’ προς τους Ορθοδόξους. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Πανεπιστήμιο Πατρών, του οποίου ο λογότυπος περιλαμβάνει τον «Σταυρό του Αγίου Ανδρέα» ο οποίος επιστράφηκε στις 19 Ιανουαρίου 1980. Και τα δύο ιερά κειμήλια, που φυλάσσονται στο ναό του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν πανελλήνιο προσκύνημα αλλά και παγκόσμιο σύμβολο για τον διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Όπως τονίζει συχνά τόσο Πατριάρχης όσο και ο Πάπας ο διάλογος αυτός σήμερα είναι εξαιρετικά επίκαιρος, καθώς συντελεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτίων και των συνεπειών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα τραγικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν στο όνομα του θρησκευτικού φανατισμού. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών στηρίζει αυτόν τον διαθρησκειακό διάλογο —όπως και κάθε διάλογο-- και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των θρησκειών. Η γιορτή του Άγιου Ανδρέα διατηρεί επομένως τον ιδιαίτερο συμβολισμό της για την εδραίωση των ανθρωπιστικών αξιών, οι οποίες, όπως και τα λείψανά του Αγίου, «ταξιδεύουν» πέρα από γεωγραφικά, πολιτιστικά και γλωσσικά σύνορα. Σημείο αναφοράς για την Πάτρα και την Αχαΐα, η εορτή του πολιούχου υπενθυμίζει σε όλο τον κόσμο πως ο αλληλοσεβασμός και οι χειρονομίες καλής θέλησης γεφυρώνουν τις διαφορές και προωθούν την αλληλεγγύη . Τον ίδιο ιδεολογικό προσανατολισμό έχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο της σταθερής στοχοθεσίας του προς την έρευνα, τη διδασκαλία, την αριστεία, την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά, παράλληλα, και την καλλιέργεια της συλλογικότητας και των ανθρωπιστικών αξιών, που είναι προϋπόθεση για να βγει ο σύγχρονος κόσμος από το πολλαπλό του αδιέξοδο.

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτής της διπλής γιορτής όπου τιμούμε και τον προστάτη Άγιο της πόλης των Πατρών και του Πανεπιστημίου μας Απόστολο Ανδρέα, πρέπει να επισημανθεί ως επιταγή, ως αδήριτη αναγκαιότητα η σύζευξη του Πανεπιστημίου και της πόλης. Γιατί πόλη και Πανεπιστήμιο είναι συγκοινωνούντα δοχεία και μέσα από αυτή την σχέση αλληλεπίδρασης πρέπει να αλληλοτροφοδοτούνται και να πορεύονται μαζί, με κοινό σχεδιασμό και στόχο την ανάπτυξη του τόπου και την επίτευξη ενός αειφόρου μέλλοντος.

Η ανάγκη εγχάραξης μιας νέας ταυτότητας του Πανεπιστημίου που προανέφερα, θα πραγματωθεί μόνον μέσα από αγώνες συλλογικότητας, αντισυμβατικής σκέψης, ευρυμάθειας, διαλόγου, οξυμένης ενάργειας αλλά και συγκλίσεων και έντιμου συμβιβασμού όπου χρειάζεται. Έτσι θα δημιουργηθεί και νέο μοντέλο Πανεπιστημίου, που όχι μόνον θα παρακολουθεί την πορεία των διεθνών μεταρρυθμίσεων αλλά και θα πρωτοπορεί και θα βρίσκει επάξια τη σωστή θέση σε ένα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Εμβολιαζόμαστε. Τηρούμε τα μέτρα. Μένουμε Ασφαλείς για να μπορέσουμε να γιορτάζουμε όλοι μαζί, υγιείς κάθε νέα γιορτή και κάθε επικείμενη επέτειο ! Και είναι τιμή όλοι μαζί να φυλάγομεν Θερμοπύλες.

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες.
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία…
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες…

Ο Πρύτανης

Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr