Κινητοποίηση φοιτητών στην Πρυτανεία του Παν. Πατρών για το περιορισμένο άνοιγμα εργαστηρίων-κλινικών και για την εξεταστική

Κινητοποίηση φοιτητών στην Πρυτανεία του Παν. Πατρών για το περιορισμένο άνοιγμα εργαστηρίων-κλινικών και για την εξεταστική

Η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων:

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών ΗΥ, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικού, Βιολογικού, ΣΕΥΠ, Φαρμακευτικής, και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών με αφορμή το επερχόμενο, περιορισμένο άνοιγμα εργαστηρίων και κλινικών και σχετικά με τους όρους διεξαγωγής της εξεταστικής. Την κινητοποίηση στήριζε και ο Σύλλογος της ΣΤΕΦ.


Εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων συναντήθηκαν με τον πρύτανη. Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εργαστηρίων για τους τελειόφοιτους φοιτητές αλλά και το «οκ» που έδωσε η κυβέρνηση για δια ζώσης εξεταστική είναι απλά ευχές και στην πραγματικότητα το βάρος πέφτει για άλλη μια φορά στα τμήματά μας να αποφασίσουν τι θα γίνει.

Αλήθεια, που θα βρουν τα τμήματα από μόνα τους καθηγητικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας και υποδομές για την πραγματοποίηση δια ζώσης εργαστηρίων ή εξεταστικής όταν η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για να καλυφθούν αυτά τα κενά;

Γιατί οι πρυτανικές αρχές και η σύγκλητος του πανεπιστημίου το μόνο που έχουν εξασφαλίσει είναι οι φοιτητές που θα γυρίσουν στα εργαστήρια να μην πληρώνουν από την τσέπη τους τα self test λες και αυτό μας λύνει το ασφαλές άνοιγα των εργαστηρίων και πόσο μάλλον των κλινικών;

Καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης ο πρύτανης διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των φοιτητών ότι η σύγκλητος έχει εκφράσει πολλές φορές τα αιτήματά της για αύξηση του καθηγητικού προσωπικού και για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, κάτω και από την πίεση και των Φοιτητικών Συλλόγων, αλλά η κυβέρνηση τα απορρίπτει.

Αυτό που βρήκαν να συμφωνήσουν κυβέρνηση και σύγκλητος είναι το πως θα προχωρήσει το «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής» τους. Για αυτό και εχθές ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι 4 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών (Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Επιστήμης Βιοσυστημάτων στο Μεσολόγγι, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο και Μουσειολογίας στον Πύργο),  δεν θα δεχθούν εισακτέους από Σεπτέμβρη με την προοπτική να συγχωνευθούν και μάλιστα σε άλλη πόλη αφήνοντας εκατοντάδες φοιτητές στον αέρα. Για αυτό και προχωρούν αλλαγές σε προγράμματα σπουδών με στόχο τα τμήματα του πανεπιστημίου να δένονται ακόμη καλύτερα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της τοπικής αγοράς σε βάρος της δικής μας ολοκληρωμένης γνώσης.

Απέναντι σε όλα αυτά οι φοιτητές δυναμώνουμε τον αγώνα για:

  • Να ανοίξουν τώρα οι σχολές μας για δια ζώσης διδασκαλία στο σύνολο των μαθημάτων. Απαιτούμε γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Έναρξη δια ζώσης εργαστηρίων, κλινικών, πρακτικών και ασκήσεων υπαίθρου για όλα τα έτη σπουδών. Να προσληφθεί το απαραίτητο καθηγητικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελής εργαστηριακές ομάδες. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.
  • Άμεσο προγραμματισμό του εμβολιασμού των φοιτητών. Τακτικά διαγνωστικά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους φοιτητές στη δια ζώσης εκπαίδευση. Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς τα Ιδρύματα.
  • Άμεσα μέτρα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας. Να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής απαλλακτικής εργασίας αντί για την πρακτική άσκηση για τους φοιτητές που το επιθυμούν και περιμένουν εδώ και ένα χρόνο να πάρουν το πτυχίο τους. 
  • Να καθοριστεί άμεσα ο τρόπος και το πρόγραμμα διεξαγωγής της εξεταστικής για το εαρινό εξάμηνο. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας από την εξεταστική. Δυνατότητα για δια ζώσης και για τηλεματική εξέταση για όποιον το επιθυμεί. Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές! Να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην εξεταστέα ύλη και να δοθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, τα συγγράμματα. Όχι στα μαζικά κοψίματα!
  • Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Άμεσα μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών. Επίδομα ενοικίου για όλους τους φοιτητές. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και για δημιουργία νέων εστιών χωρίς ιδιώτες και νοίκια. 
  • Να μην κλείσουν και να μη συγχωνευτούν τμήματα που αφήνουν φοιτητές και επιστημονικά αντικείμενα στον αέρα.
  • Να μη γίνουν αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο των σπουδών μας αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.  

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr