Φλέγον ζήτημα των φοιτητών Ιατρικών Σχολών - Επιστολή στο Υπ. Παιδείας

Φλέγον ζήτημα των φοιτητών Ιατρικών Σχολών - Επιστολή στο Υπ. Παιδείας

Επιστολή 5οετή φοιτητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών προς το Υπουργείο Παιδείας. Ο 5οετής φοιτητής, μέσα από την παρούσα επιστολή, εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με το μέλλον που τους επιφυλάσσεται ως αυριανοί γιατροί της χώρας.

Ο φοιτητής επισημαίνει στα «Φοιτητικά Νέα»: "Είμαστε περιθωριοποιημένοι από την σχολή μας καθώς οι αποφάσεις του υπουργείου δεν μας συμπεριλαμβάνουν. Τόσους μήνες είμαστε σε αναστολή κλινικής άσκησης ενώ το έτος μας είναι ΜΟΝΑΧΑ κλινικο σε αντίθεση με το 6ο έτος και τους επι πτυχίω που σήμερα μπόρεσαν να συνεχίσουν την κλινική άσκηση. Είμαστε οι μοναδικοί φοιτητές ιατρικής που εδώ και 2 μήνες δεν έχουμε καμία επαφή με την ιατρική".


Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη στο Γραφείο Ανωτάτης Εκαπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας:

"Αρχικά οι συνθήκες λόγω της πανδημίας έχουν αλλάξει κατά πολύ την καθημερινότητα μας σε πολλά επίπεδα. Αναγνωρίζω πως το Υπουργείο Παιδείας καλείται να αντιμετωπίσει πολλά νέα και σύνθετα προγράμματα και επιτελεί σπουδαίο έργο επ’ αυτού. Παρ’ όλα αυτά έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα για εμάς που παραμένει τους τελευταίους 2 μήνες πλέον. Από τις 9 Νοέμβριου με την έναρξη της απαγόρευσης και της παύσης της εκπαίδευσης μας έχουμε βρεθεί στο περιθώριο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι 5οετεις φοιτητές του τμήματος μας είμαστε οι μοναδικοί φοιτητές ιατρικής της χωράς που εδώ και 2 μήνες δεν έχουμε καμία επαφή με την ιατρική. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου (Κ.Υ.Α. υπ΄ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 1293/8.1.21 - ΦΕΚ 30/8.1.21 τ.Β΄) μπορούν να επιστρέψουν στην διαζώσης εκπαίδευση μόνο οι τελειόφοιτοι φοιτητές ιατρικής, καθώς και οι επι πτυχίω, τόσο για τις υποχρεωτικές όσο και για τις επιλογές κλινικές ασκήσεις.

Η απόφαση αυτή όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου το πέμπτο έτος της Ιατρικής Σχολής. Παρ’ όλα αυτά το έτος μας περιλαμβάνει ΜΟΝΟ κλινικές ασκήσεις και συμπληρωματικά κάποια θεωρητική εκπαίδευση που έγκειται στην κρίση της κάθε κλινικής. Το πέμπτο έτος της ιατρικής λοιπόν έχει τις ίδιες εκπαιδευτικές ανάγκες με τους τελειόφοιτους αλλά παραμένουμε παραγκωνισμένοι από το σύστημα εκπαίδευσης. Δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες με τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές καθώς η εκπαίδευση μας δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να προσομοιωθεί με ηλεκτρονικές μεθόδους, σύμφωνα και με τα λεγόμενα των καθηγητών. Με τα λεγόμενα αυτά συμφωνεί η πλειονότητα του φοιτητικού συλλόγου της Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και σύμφωνα με την επικοινωνία που έχουν οι εκπρόσωποι μας, το ίδιο ισχυρίζονται και τα υπόλοιπα τμήματα Ιατρικής της χώρας. Ταυτόχρονα η καλή θέληση των καθηγητών μας δεν είναι αρκετή για να ενταχθούμε ξανά στην κλινική άσκηση καθώς επικοινωνώντας με το υπουργείο, δεν μπορεί να βρεθεί κάποια λύση λόγω της ισχύουσας απόφασης και γι’ αυτό απευθύνομαι σήμερα σε εσάς.

Το άγχος για την ποσότητα και επακόλουθη ποιότητα της εκπαίδευσης μας έχει κορυφωθεί. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ή ενημέρωση για το δικό μας μέλλον. Είμαστε οι μελλοντικοί γιατροί που θα στελεχώσουν το ΕΣΥ και μάλιστα οι γιατροί του ΑΥΡΙΟ καθώς το μέλλον αυτό είναι πολύ κοντά. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως ύστατη προσπάθεια να μας επιστρέψετε να γυρίσουμε στο πανεπιστήμιο μας και σε αυτό που πραγματικά αγαπάμε.  Είναι αναγκαία μια ειδική ρύθμιση και για εμάς. Επιζητούμε να κάνουμε υπερήφανο το ελληνικό πανεπιστήμιο ως εργαζόμενοι πλέον στο ΕΣΥ και η ελπίδα μας κρέμεται από την δύναμη που έχετε στα χέρια σας. Επιτρέψτε μας να σας κάνουμε υπερήφανους!

Περιμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία το μήνυμα σας. Είμαι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για επικοινωνία και οποιαδήποτε ενημέρωση σας για το πρόβλημα μας. Παρακαλώ πολύ να αξιολογήσετε το αίτημα μας".

Γιώργος Κανελλόπουλος
5οετής φοιτητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr