Υφ. Παιδείας: Τον Μάρτιο του 2021 η απόφαση για επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο

Υφ. Παιδείας: Τον Μάρτιο του 2021 η απόφαση για επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο

Απάντηση Διγαλάκη σε ερωτήσεις Βουλευτών για την επανίδρυση Τμήματος του Αγρινίου, που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον Μάρτιο του 2021 το νωρίτερο, θα αποφασιστεί αν θα επανιδρυθεί ή όχι το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) στο Αγρίνιο, είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας κ.Βασίλης Διγαλάκης.


Πάντως σε περίπτωση επανίδρυσης,

Ο κ.Διγαλάκης, απάντησε σε δύο ερωτήσεις για το ίδιο ζήτημα, που κατέθσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός, με θέμα: «Επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αγρίνιο» και του Κινήματος Αλλαγής Δημ.Κωνσταντόπουλος με παρόμοιο θέμα.

Οι βουλευτές είχαν θέσει το ζητημα της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνσης (με τις συγχωνεύσεις και την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που έκανε ο κ.Κ.Γαβρόγλου) σε συνάρτηση με το Τμήμα αυτο.

Η ερώτηση

Το ζήτημα της επανίδρυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) στο Αγρίνιο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς κάλυπτε ένα από τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά αντικείμενα, αυτό της σύγχρονης πολιτιστικής διαχείρισης και της διασύνδεσής της με τη νέα τεχνολογία. Πρόκειται για ένα Τμήμα με καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, ενώ είναι στην ουσία το μόνο ακαδημαϊκό τμήμα στην Ελλάδα στο χώρο του πολιτισμού με έρεισμα στις νέες τεχνολογίες. Η κατάργηση του ΤΔΠΠΝΤ συνιστά μία αδικία, καθώς το εν λόγω Τμήμα καταργήθηκε εν μία νυκτί με τον ν. 4610/2019 χωρίς σχετική μελέτη σκοπιμότητας, και ενώ πληροί επίσημα όλα τα εχέγγυα που είχε θέσει η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), συνέχεια της οποίας αποτελεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος τη σημασία του Τμήματος, ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ήδη τον Ιανουάριο 2020 τοποθετήθηκε θετικά για το ενδεχόμενο επανίδρυσης του εν λόγω Τμήματος. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην επίλυση του ζητήματος διαδέχονται η μία την άλλη. Αρχικά, καθυστέρησε αδικαιολόγητα η αποστολή του φακέλου στην ΕΘΑΑΕ από την προηγούμενη Πρυτανεία. Τελικά, τον Ιούνιο 2020 ο φάκελος έφτασε στην ΕΘΑΑΕ. Έκτοτε, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία περαιτέρω εξέλιξη, αλλά αντιθέτως έχουν μετακινηθεί μέλη ΔΕΠ προς άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Καθώς η δυνατότητα επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων ΔΕΠ, είναι εύλογο να δημιουργείται έντονη ανησυχία στους φοιτητές, τους καθηγητές του Τμήματος και την τοπική κοινωνία που αγωνιά για την επανίδρυση του Τμήματος", ήταν η ερώτηση του κ.Λιβανού, ενώ ανάλογη πηταν η ερώτηση του κ.Κωνσταντόπουλου.

Η απάντηση

Ο κ.Διγαλάκης απαντώντας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λίγο προ εκλογών κατάργησε το τμημα χωρίς καμιά αιτιολόγηση, παρότι ειχε θετική πιστοποιηση από την ΑΔΙΠ κι έφτιξε στη θέση του ένα  Τμήμα Ιστοριας και αρχαιολογίας. Χαρακτήρισε "καταστροφική" την πολιτική αυτή, μίλησε για πρόχειρη, και με βίαιο τρόπο αναδιάταξη  με κριτήρια όχι ακαδημαικά αλλά μικροπολιτικά.

Για το πρόβλημα που ανέκυψε, είπε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ζητήσει από τον διάδοχο της ΑΔΙΠ, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης -ΕΘΑΑΕ από τον Φεβρουάριο του 2020 να μετονομαστεί το Τμημα Ιστορίας -αρχαιολογιας και να γίνει μεταφορά της έδρας του, ενώ το περασμένο καλοκαίρι υπέβαλε φακελο με έκθεση σκοπιμότητας για επανίδρυση του άλλου Τμήματος. Πρόσθεσε ότι εφόσον πλέον το λόγ έχει η ΕΘΑΑΕ, μέχρι το τέλος του έτους το Πανεπιστήμιο Πατρών καλείται να κάνει τελικές προτάσεις και ως τέλη Φεβρουαρίου 2021 η ΕΘΑΑΕ να αποφασίσει:

"Δεν θα κάνουμε βόλτα τα Τμηματα απο ΑΕΙ σε ΑΕΙ και από πόλη σε πόλη. Η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται με γνώμονα τους  φοιτητές και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, καθώς και τις  ανάγκες της τοπικής οικονομίας και τις προοπτικές αναπτυξης τους.  Δε θελω να προκαταλάβω την απόφαση αλλά ειναι μια λογική πρόταση να υπαρχει μια δεύτερη κατεύθυνση αν επιλεγεί τελικά η λύση της μετονομασίας, μια κατευθυνση Ιστορία- αρχαιολογία κι άλλη μια με το αντικείμενο του παλαιου Τμηματος, κι ετσι να δοθεί λύση", κατέληξε

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr