Προκηρύχθηκαν Πρυτανικές Εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Προκηρύχθηκαν Πρυτανικές Εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Πρυτανικές Εκλογές: Προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη και τεσσάρων (4) Αντιπρυτάνεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για θητεία τεσσάρων (4) ακαδημαϊκών ετών, από 1.9.2020 έως 31.8.2024.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας την Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της ως άνω 5) σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Αν κανείς από τους υποψήφιους συνδυασμούς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή σε περίπτωση ισοψηφίας, η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί, ομοίως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την επομένη εργάσιμη ημέρα Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, μεταξύ των υποψήφιων συνδυασμών που καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση ή μεταξύ των ισοψηφησάντων συνδυασμών στην πρώτη θέση. Επί νέας άγονης εκλογικής διαδικασίας, επαναλαμβάνεται αυτή, ομοίως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την επομένη εργάσιμη ημέρα, Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020, οπότε εκλέγεται ο υποψήφιος (συνδυασμός) που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση ενώπιον της, κατά τα παρακάτω αναφερόμενα, Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Αν υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος συνδυασμός, αυτός εκλέγεται αν συγκεντρώσει τουλάχιστον το (1/3) των έγκυρων ψήφων.


Υποψηφιότητες-Ασυμβίβαστο

Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του/της Πρύτανη έχουν οι καθηγητές/τριες πρώτης βαθμίδας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι κατέχουν οργανική θέση στο Ίδρυμα και τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του/της Αντιπρύτανη έχουν οι καθηγητές/τριες πρώτης βαθμίδας και οι αναπληρωτές καθηγητές/τριες του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι/ες κατέχουν οργανική θέση στο Ίδρυμα και τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Οι τομείς ευθύνης και οι αρμοδιότητες κάθε Αντιπρύτανη ορίζονται με απόφαση του/της Πρύτανη ύστερα από έγκριση της Συγκλήτου, και πρέπει κατ΄ ελάχιστον να αφορούν σε θέματα: ακαδημαϊκά, οικονομικά, διοικητικά, φοιτητικής μέριμνας, έρευνας, δια βίου εκπαίδευσης, προγραμματισμού, ανάπτυξης, διεθνών σχέσεων και εξωστρέφειας

Δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα τα μέλη Δ.Ε.Π., τα οποία αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας της προκηρυσσόμενης θέσης.

Το ίδιο πρόσωπο δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιο και να εκλεγεί στο αξίωμα του/της Πρύτανη για δεύτερη θητεία στο ίδιο ίδρυμα. Το ίδιο πρόσωπο δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιο και να εκλεγεί στα αξιώματα του/της Πρύτανη και του/της Αντιπρύτανη, αθροιστικά και στα δύο αξιώματα, για περισσότερες από δύο (2) θητείες στο ίδιο Ίδρυμα.

Κατά την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου, δεν υπολογίζονται θητείες στα αξιώματα του/της Πρύτανη και του/της Αντιπρύτανη, όσων εξελέγησαν ή διετέλεσαν σε αυτά πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4692/2020 (ΦΕΚ Α’ 111) υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός των θητειών δεν υπερβαίνει τις δύο (2) στο αξίωμα του/της Πρύτανη ή τις τρεις (3) αθροιστικά στα αξιώματα του/της Πρύτανη και του/της Αντιπρύτανη.

Ο/Η Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις δεν επιτρέπεται να κατέχουν συγχρόνως το αξίωμα άλλου μονοπρόσωπου οργάνου του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι. με εξαίρεση τις θέσεις Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Εργαστηρίου, Κλινικής και Μουσείου. Η ιδιότητα του/της Πρύτανη και του/της Αντιπρύτανη είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική ενασχόληση εκτός του Ιδρύματος. Η τυχόν ύπαρξη ασυμβίβαστου ελέγχεται καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του/της Πρύτανη και του/της Αντιπρύτανη και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιου, το εν λόγω πρόσωπο εκπίπτει αυτοδικαίως από το αντίστοιχο αξίωμα. Η αυτοδίκαιη έκπτωση διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σώμα εκλεκτόρων

Ο/Η Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων, το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών/τριών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών/τριών, των επίκουρων καθηγητών/τριών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων και λεκτόρων εφαρμογών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. Το εκλογικό δικαίωμα ασκούν μόνο όσα μέλη είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους, με βάση τους οποίους διενεργούνται οι εκλογές.

Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή – Ανακήρυξη υποψηφίων - Εκλογικοί Κατάλογοι

Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται από πενταμελή Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι καθηγητές/τριες πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές/τριες του Ιδρύματος και ορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου, τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, ήτοι την Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αφού της παραδοθούν οι υποψηφιότητες κάθε συνδυασμού για τα αξιώματα του/της Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων, εξετάζει αν οι υποψήφιοι/ες πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας κατά το άρθρο 66 του ν. 4692/2020 (ΦΕΚ Α’ 111) και καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε έναν συνδυασμό, το οποίο περιλαμβάνει τον/την υποψήφιο/α Πρύτανη και τους τέσσερις (4) υποψήφιους/ες Αντιπρυτάνεις, εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από τον ορισμό της, ήτοι έως την Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020. Με επιμέλεια της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναρτάται σε ειδικό τμήμα στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών ο πίνακας των υποψηφίων συνδυασμών για τα αξιώματα του/της Πρύτανη, Αντιπρύτανη. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή επιβλέπει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, εξάγει τα αποτελέσματα της εκλογής και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες. Μεριμνά για την άμεση ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στη Σύγκλητο και τη γνωστοποίησή τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με την ανάρτηση σχετικού πίνακα στο ειδικό τμήμα στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και στο δίκτυο Announcements. Η Κ.Ε.Ε. τηρεί πρακτικό καταμέτρησης ψήφων και συντάσσει τελικό πρακτικό (πρακτικό εκλογής), σύμφωνα με τις διατάξεις της ως άνω 5) σχετικής Κ.Υ.Α. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί σφραγίδα, η οποία της παραδίδεται από την Πρύτανη του Ιδρύματος.

Οι υποψήφιοι/ες μπορούν να παραιτηθούν από την υποψηφιότητά τους πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής. Η παραίτηση γίνεται με γραπτή δήλωση των υποψηφίων, η οποία απευθύνεται στη Σύγκλητο όπου υποβάλλεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η υποψηφιότητα.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει την ουσιαστική και ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και μπορεί, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διεξαγωγή της διαδικασίας, να εξουσιοδοτεί εγγράφως άλλα μέλη του προσωπικού του Ιδρύματος, ώστε αυτά να υποβοηθούν στην οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Επίσης, είναι αρμόδια να επιλύει οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει κατά την εφαρμογή της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα οριζόμενα στην ως άνω 5) σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και στην παρούσα Προκήρυξη, καθώς και τις τηρούμενες πρακτικές των εκλογικών διαδικασιών του Ιδρύματος.

Αρμόδια υπηρεσία για την τεχνική υποστήριξη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ορίζεται το Τμήμα Δικτύων Δεδομένων-Φωνής της Διεύθυνσης Δικτύων και Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι εκλογικοί κατάλογοι καταρτίζονται και οριστικοποιούνται δέκα (10) ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ήτοι την Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020. Οι εκλογικοί κατάλογοι για την ανάδειξη Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων οι οποίοι καταρτίζονται με τη φροντίδα της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και εγκρίνονται από την Πρύτανη, περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, με αλφαβητική σειρά, των μελών Δ.Ε.Π. κατά βαθμίδα, Σχολή και Τμήμα. Οι ανωτέρω κατάλογοι αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις ενέργειες καταχώρισης των στοιχείων και ηλεκτρονικών διευθύνσεων ταυτοποίησης των εκλεκτόρων στο πληροφοριακό σύστημα (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε).

Μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εκλογή του/της Πρύτανη και των τεσσάρων (4) Αντιπρυτάνεων.

Ενστάσεις

Ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών μπορεί να υποβάλει: α) κάθε εκλέκτορας εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Ιδρύματος και β) ο/η υποψήφιος/α κατά την εκλογή αυτή, ο/η αντιπρόσωπος ή ο/η αναπληρωτής/ρια του. Οι ενστάσεις υποβάλλονται εγγράφως, ενώπιον της Κ.Ε.Ε. έως τη σύνταξη του πρακτικού εκλογής, χωρίς να διακόπτεται η ψηφοφορία. Επί των ενστάσεων αποφαίνεται αιτιολογημένα η εφορευτική επιτροπή, στην οποία απευθύνονται.

Ειδικώς οι ενστάσεις που εμπίπτουν στην περίπτωση έλλειψης νόμιμων προσόντων και συνδρομής κωλυμάτων σε υποψηφίους που έχουν ανακηρυχθεί και γενικά η παραβίαση των διατάξεων του νόμου κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων, υποβάλλονται ενώπιον της Κ.Ε.Ε το αργότερο έξι (6) εργάσιμες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ήτοι από Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020 έως Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020 και ώρα 12.00 μ. Το όργανο αποφαίνεται αιτιολογημένα επ΄ αυτών το αργότερο μέσα σε δύο (2) ημέρες από την υποβολή, ήτοι από την Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 έως την Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020 και επί αποδοχής τους αναμορφώνει τον πίνακα των υποψηφίων μέσα στην ίδια προθεσμία.

Υποβολή υποψηφιοτήτων

Υποψηφιότητες υποβάλλονται προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω του Τμήματος Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου του Ιδρύματος (Πανεπιστημιούπολη 26504, Ρίο, Ισόγειο Α΄ Κτιρίου Διοίκησης, Αίθριο) από την Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 και ώρα 14.00 μ.μ., με αίτηση των ενδιαφερομένων προσωπικά, ηλεκτρονικά (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή επιστολικά (η επιστολή θα πρέπει να περιέλθει στο Τμήμα Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου μέχρι τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 και ώρα 14.00 μ.μ.) και πρωτοκολλούνται ώστε να προκύπτει η ημερομηνία υποβολής τους. Η αίτηση φέρει τα στοιχεία των αιτούντων μελών του υποψηφίου συνδυασμού και την υπογραφή τους, αναφέρει με σαφήνεια το αξίωμα ανά μέλος του συνδυασμού για το οποίο υποβάλλεται υποψηφιότητα, άλλως θεωρείται άκυρη και συνοδεύεται από τα αναφερόμενα στοιχεία στα σχετικά υποδείγματα που επισυνάπτονται (ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΤΥΠΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΗΛΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ).

Με όμοια κατά τα ανωτέρω διαδικασία δύναται να υποβληθεί προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, μέσω του Τμήματος Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου του Ιδρύματος, δήλωση παραίτησης υποψηφίου συνδυασμού μέχρι τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 και ώρα 8.00 π.μ. και πρωτοκολλείται, ώστε να προκύπτει η ημερομηνία υποβολής της. Οι δηλώσεις παραίτησης παραδίδονται αυθημερόν με φροντίδα της Γραμματείας Συγκλήτου, στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία αναρτά άμεσα σχετική Ανακοίνωση στο ειδικό τμήμα στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και στο δίκτυο Announcements.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr