Φροντιστήριο σε φοιτητές: Αναλαμβάνουμε για εσάς να γράψουμε τις εξετάσεις! Μηνυτήρια αναφορά από το Υπουργείο Παιδείας!

Φροντιστήριο σε φοιτητές: Αναλαμβάνουμε για εσάς να γράψουμε τις εξετάσεις! Μηνυτήρια αναφορά από το Υπουργείο Παιδείας!

Φροντιστήριο διαφημίστηκε σε φοιτητές πως μπορεί να «δώσει» εκείνο εξετάσεις εξ αποστάσεως αντ’ αυτών. Άμεση αντίδραση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Β. Διγαλάκη που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Στη μηνυτήρια αναφορά του ο υφυπουργός ζητεί τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών από την πλευρά του φροντιστηρίου, οι οποίες παραβιάζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων των Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες διδασκόντων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, φροντιστήριο στην ιστοσελίδα του πρότεινε στους ενδιαφερόμενους φοιτητές που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου, καθηγητές του να απαντήσουν στα θέματα αντ’ αυτών. Η διαδικασία που πρότεινε είναι, αρχικά, οι φοιτητές να στείλουν την εξεταστέα ύλη στο φροντιστήριο.


Την ημέρα των εξετάσεων οι φοιτητές θα εισέλθουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα των εξετάσεων, και αφού πάρουν τα θέματα θα τα στείλουν στο φροντιστήριο.

Αφού οι καθηγητές του φροντιστηρίου τα απαντήσουν, θα τα επιστρέψουν στον φοιτητή και εκείνος θα τα καταθέσει.

Μετά την γνωστοποίηση της καταγγελίας, η ανάρτηση του φροντιστηρίου «κατέβηκε».

Το φροντιστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να αναλάβουμε τη διεκπεραίωση των γραπτών online εξετάσεων σας».

Λίγο παρακάτω συμπλήρωνε: «Εμείς αναλαμβάνουμε να παρέχουμε τον αρμόδιο εκπονητή, γνώστη του αντικειμένου που θα αναλάβει να γράψει για εσάς την εξέταση και να σας την αποστείλει. Την ώρα που θα ξεκινήσει η εξέταση θα μας αποστείλετε τις ερωτήσεις και μετά εμείς θα σας αποστείλουμε τις απαντήσεις μέσα στο χρονικό περιθώριο που πρέπει»!

Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει προτείνει οι εξετάσεις να γίνουν είτε δια ζώσης με την τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, είτε προφορικά σε συνδυασμό με εργασία, είτε ηλεκτρονικά.

Πάντως, όπως έχει αναφέρει στην «Καθημερινή» ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βασίλης Διγαλάκης, προτιμότερο είναι να μην επιλέγουν τις διαδικτυακές εξετάσεις εάν δεν έχει διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Ήδη στο εξωτερικό sites προτείνουν τρόπους διαδικτυακής εξαπάτησης σε ηλεκτρονικές εξετάσεις.

Ωστόσο, τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοίκητα και αυτά τελικά θα επιλέξουν τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Πάντως η εμφάνιση μίας τέτοιας καταγγελίας ενισχύει τα ερωτήματα για το πόσο αδιάβλητες μπορεί να είναι οι εξ αποστάσεως εξετάσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρά μέτρα από τα ΑΕΙ.

Όπως ανέφερε ο κ. Διγαλάκης, η υπουργική απόφαση ζητά από τα ΑΕΙ να περιγράψουμε με ακρίβεια πως θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξ αποστάσεως εξετάσεων, σε περίπτωση που τις προκρίνουν.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί ο καθηγητής να ζητήσει οι φοιτητές να βιντεοσκοπούν όλη την ώρα τις εξετάσεις τους και κατόπιν να ελέγξει, δειγματοληπτικά, εάν ήταν όλη την ώρα στο γραφείο τους. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

"Άμεση αντίδραση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Β. Διγαλάκη σε καταγγελίες για απόπειρα παραβίασης του αδιάβλητου των φοιτητικών εξετάσεων.

Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 19/6/2020, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών από τις ενέργειες φορέα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης ως προς την παροχή υπηρεσιών προς φοιτητές των πανεπιστημίων, οι οποίες παραβιάζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων των Α.Ε.Ι..

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε άμεσα μετά από σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι ιδιωτικός φορέας παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, εκμεταλλευόμενος τα θεσπισμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι., προωθεί και προβάλλει παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φοιτητές των πανεπιστημίων, που αφορούν στην επίλυση των θεμάτων που τίθενται προς τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της εξέτασης μαθημάτων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων, επιδιώκοντας να παραβιάσει με αυτόν τον τρόπο το αδιάβλητο των εξετάσεων των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr