Καταγγελία φοιτητών Παν. Πατρών για τη στάση του Τμήματος Μαθηματικών ενοψει εξεταστικής

Καταγγελία φοιτητών Παν. Πατρών για τη στάση του Τμήματος Μαθηματικών ενοψει εξεταστικής

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, καταγγέλουν τη στάση του Τμήματος Μαθηματικών. Η ανακοίνωση αναφέρει: 

"Καταγγέλουμε την συνολικότερη στάση που κράτησε το Τμήμα (μέλη ΔΕΠ,Πρόεδρος) το τελευταίο διάστημα απέναντι στους φοιτητές και καλούμε να ευθυγραμμιστεί με τα αιτήματά μας και η Πρόεδρος να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν!


3 μήνες μετά και 1 μέρα πριν από την έναρξη της εξεταστικής μας και η απάντηση στα ερωτήματα που θέτουν οι φοιτητές από την Πρόεδρο συνεχίζει να είναι ''δεν ξέρω, κάντε ότι καταλαβαίνετε''.

3 μήνες πριν, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από φαινόμενα αυθαιρεσίας και απαξίωσης από τα αρμόδια όργανα, με το Υπουργείο αρχικά να θέτει μια γενικόλογη κατεύθυνση ότι δεν θα χαθεί η εξεταστική, πετώντας έτσι το μπαλάκι της ευθύνης στους επιμέρους φορείς (Σύγκλητος, Τμήμα). Κάπως έτσι φτάσαμε λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής, μετά από πολλαπλές αναβολές των συνεδριάσεων, να μην έχουμε καμία ξεκάθαρη απόφαση για το πως θα γίνει η εξεταστική, αφήνοντάς μας να ισορροπούμε σε ένα τεντωμένο σκοινί. Εν όψει αυτής της κατάστασης, χρησιμοποιήσαμε ό,τι μέσο είχαμε σε μια περίοδο πανδημίας έτσι ώστε να πιέσουμε τους καθηγητές και την Πρόεδρο να κάνουν το αυτονόητο (ανάρτηση σημειώσεων και διαλέξεων, ανακοίνωση τρόπων εξέτασης και πρόγραμμα εξεταστικής για να πραγματοποιηθεί μια εξεταστική με ανθρώπινους όρους). Από την άλλη πλευρά το Τμήμα, αντί να βγάλει μια ενιαία απόφαση για τον τρόπο εξέτασης, δεν κατέληξε σε μια απόφαση, επιτρέποντας σε κάθε καθηγητή να αυθαιρετήσει με όποιον τρόπο μπορεί και χωρίς να λαμβάνει υπόψη αποφάσεις της Συγκλήτου, αποφάσεις φοιτητών αλλά και την γενικότερη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία.

Η πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ της συνέλευσης, ξεκίνησαν μια συζήτηση επί μηδενικής βάσης, αγνοώντας τα αιτήματά μας για ανθρώπινους όρους εξέτασης, χωρίς ανοιχτές κάμερες καθ'όλη την διάρκεια της εξέτασης ή ασφυκτικά deadlines. Αντί να μας διευκολύνουν σε μία τόσο πρωτόγνωρη συνθήκη, μας θεωρούν υποψήφιους αντιγραφείς και αξονίζουν τον τρόπο εξέτασης τους βάση αυτού, με κυρίαρχο επιχείρημα το αδιάβλητο της εξέτασης. Την ίδια στιγμή που μετράμε αντίστροφα τις μέρες για την έναρξη της εξεταστικής, πολλοί φοιτητές αποκλείονται από την ηλεκτρονική εξέταση λόγω έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών, και οι επί πτυχίω φοιτητές πρέπει να ανταπεξέλθουν στην εξέταση των χρωστούμενων μαθημάτων τους στις 15/06, με ένα πρόγραμμα που βγήκε πριν μερικές μέρες, παρ’όλο που η ανακοίνωση της Πρυτανείας κάνει λόγο για διευκόλυνση αυτών.

Εξέταση με ανοιχτή κάμερα καθ'όλη την διάρκεια της εξέτασης, κι όχι απλή ταυτοποίηση όπως αναγραφόταν στην ανακοίνωση της Πρυτάνεως. Παράλληλα, ολόσωμος έλεγχος του εξεταζόμενου, σεξιστικές δηλώσεις όπως ταυτοποίηση με πρόσφατες φωτογραφίες, ''τα κορίτσια όχι με μπικίνι'', φίλτρα εξέτασης που θα κρίνουν αν θα περνάς στην επόμενη φάση, δειγματοληψία, είναι μερικά από όσα ακούστηκαν στο Τμήμα. Ο αυταρχισμός έφτασε στο ζενίθ όταν ακούστηκε πως στην περίπτωση που οι φοιτητές δεν πειθαρχούσαν σε ότι έλεγε ο καθηγητής, το μάθημα δεν θα εξεταζόταν καθόλου. Συνέχισαν λέγοντας «και μη μου πείτε για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων γιατί αυτό έρχεται δεύτερο όταν μιλάμε για το αδιάβλητο της εξέτασης», όταν ένα προηγούμενο διάστημα η ιεράρχηση αυτή από πλευράς καθηγητών έμπαινε ακριβώς ανάποδα, πράγμα παράδοξο, καθώς κυρίαρχο, από την πλευρά των καθηγητών, ήταν η «υποκλοπή δικαιωμάτων γραφικού χαρακτήρα» σαν δικαιολογία για να μην ανεβάζουν σημειώσεις ή η επίκληση στα πνευματικά δικαιώματα για να μην αποθηκεύεται καμία ηλεκτρονική διάλεξη. Οι καθηγητές μας όχι απλά αγνοούν το πόσο αγχωτική διαδικασία είναι αυτή για τους φοιτητές, αλλά φέρονται εκ των προτέρων τιμωρητικά, πράγμα που καθιστά σίγουρο ότι τα ήδη μεγάλα ποσοστά αποτυχίας θα εκτοξευθούν ακόμα πιο πολύ.

Είναι απαράδεκτο ενώ τόσα ζητήματα είναι στον αέρα (επανεξέταση σε περίπτωση που το σύστημα πετάξει κάποιον φοιτητή έξω, μέριμνα για φοιτητές που δεν έχουν σύνδεση στο ίντερνετ ή λάπτοπ, ειδική μνεία για τους επί πτυχίω, τρόπος και ύλη εξέτασης), το μόνο ενδιαφέρον του Τμήματος είναι να βάλει περισσότερα εμπόδια στους φοιτητές επικαλούμενο γενικόλογα ένα αδιάβλητο, από ότι να τους διευκολύνει!  Κυρίαρχα φέρνει ευθύνη η Πρόεδρος του Τμήματος, καθώς αποποιούμενη των ευθυνών της, δεν κατάφερε ποτέ να θέσει κριτήρια (με βάση τις αποφάσεις των φοιτητών και την ανακοίνωση της Πρυτανείας την οποία και κατοχύρωσαν) στην κουβέντα, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί τελείως αλλά και να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, καθώς συνήθως η απάντηση που παίρνουμε είναι ''Δεν ξέρω, τι να σας πω, δεν είναι δική μου ευθύνη''. Την ίδια απάντηση που έδινε πριν 3 μήνες ακριβώς, όταν την ρωτούσαμε γιατί δεν ανεβαίνουν σημειώσεις".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr