Η ΠΚΣ στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Πατρών για την κλινική άσκηση των φοιτητών

Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ στην Ιατρική Πατρών για την Κλινική Άσκηση των φοιτητών

Την Δευτέρα 11/5/2020 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Για τη διεξαγωγή των κλινικών ασκήσεων πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

  • Η κλινική άσκηση για το 5ο και το 6ο έτος θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 25/5/2020-19/7/2020, σε μικρότερες ομάδες. 
  • Οι κλινικές με διάρκεια 6 εβδομάδων θα μειωθούν σε 4, οι 4 εβδομάδων σε περίπου 2,5. 
  • Οι κλινικές θα συνεχιστούν με βάση το πρόγραμμα που ίσχυε πριν τη διακοπή της λειτουργίας του τμήματος. Ωστόσο το πρόγραμμα των συγκεκριμένων υποχρεώσεων των φοιτητών δεν έχει καθοριστεί. Επίσης δεν έχει καθοριστεί το πρόγραμμα  των κλινικών επιλογής.
  • Η επαναληπτική εξέταση των πτυχιακών μαθημάτων θα γίνει στο διάστημα 20/7/2020-24/7/2020.
  • Δεν διευκρινίστηκε αν θα πραγματοποιηθούν οι άτυπες εξετάσεις των κλινικών.
  • Για το 6ο έτος η ημερήσια διάρκεια της κλινικής άσκησης θα είναι περίπου 3 ώρες, που θα περιλαμβάνουν την συμμετοχή στην επίσκεψη και συζήτηση των περιστατικών.
  • Για το 5ο έτος θα είναι 1 ώρα την ημέρα, κατά την οποία οι φοιτητές θα συμμετέχουν στην επίσκεψη.

Επιπλέον δεν υπήρξε καμία απόφαση για τον τρόπο εξέτασης(δια ζώσης ή εξ αποστάσεως), πόσο μάλλον για το πρόγραμμα της εξεταστικής. Το αίτημα μας να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών σε αυτή (πχ με παροχή εξοπλισμού αν γίνει εξ αποστάσεως) θεωρήθηκε «μη ρεαλιστικό».


Είναι απαράδεκτο ότι το Τμήμα δεν έχει δεσμευτεί για να εξασφαλίσει μέτρα προστασίας(συγκεκριμένα μάσκες μιας χρήσης) παρά την αρχική δέσμευση, παρά μόνο “αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα”. Ο Πρόεδρος του Τμήματος μας προέτρεψε να φέρνουμε μάσκα από το σπίτι μας. Η αναγωγή των ζητημάτων στην ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή δεν λύνει τα ζητήματα, ούτε αποτελεί ουσιαστικό μέτρο που προστατεύει τους φοιτητές, όπως έχει υποχρέωση το τμήμα και το πανεπιστήμιο!

Με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται η αγωνία για χιλιάδες φοιτητές, δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση και κάθε Τμήμα ψάχνει μόνο του την άκρη, μέσα στα όρια της πετσοκομμένης χρηματοδότησης. Τα προβλήματα που για άλλη μια φορά δημιουργεί η υποχρηματοδότηση δεν κρύβονται, αφού βασικό εμπόδιο που μπαίνει στην προστασία των φοιτητών είναι ότι δεν υπάρχουν μάσκες και γάντια στα νοσοκομεία ούτε για τους ίδιους τους γιατρούς!

Η Πρυτανεία, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση έχουν ευθύνη εδώ και τώρα να δώσουν απαντήσεις που θα βάλουν τέλος στην αγωνία των φοιτητών, να εξασφαλίσουν την ασφάλεια κάθε φοιτητή που θα ασκηθεί στο νοσοκομείο.

Με πρωτοβουλία των φοιτητών του 5ου έτους έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για να εξασφαλιστούν μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους 5οετείς και 6οετείς. Το αίτημα θα κατατεθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου μας. 

Καλούμε όλους τους φοιτητές των κλινικών να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να υπογράψουν και αυτοί στη φόρμα.

Επιπλέον καλούμε το ΔΣ και όλους τους φοιτητές να στηρίξουν τα παρακάτω αιτήματα που θα καταθέσουμε και στην προσεχή Σύγκλητο:

  1. Να αναπληρωθούν όλες οι κλινικές ασκήσεις, σε μικρές ομάδες και με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που με ευθύνη του τμήματος θα διανέμονται με τη είσοδο των φοιτητών στο νοσοκομείο.
  2. Να πραγματοποιηθούν κανονικά οι άτυπες εξετάσεις στο τέλος κάθε κλινικής σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί μεταξύ των ασκούμενων και της κλινικής. 
  3. Να εξασφαλιστεί ότι οι φοιτητές των κλινικών θα μπορούν να πάρουν επαρκή άδεια  από αυτήν για να συμμετέχουν στις εξετάσεις των μαθημάτων, όπως και αν αυτές γίνουν(δια ζώσης ή εξ αποστάσεως).
  4. Οι φοιτητές να μπαίνουν και να βγαίνουν από το νοσοκομείο από συγκεκριμένη είσοδο, όπου θα γίνεται screening με θερμομέτρηση τους και θα διανέμονται τα μέσα ατομικής προστασίας.
  5. Να υπάρχει μέριμνα για την φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των φοιτητών με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  6. Στη σχολή μας φοιτούν και αλλογενείς φοιτητές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός Ελλάδας με δεδομένα προβλήματα στη μετακίνηση τους . Είναι απαραίτητο το τμήμα να ενημερώσει έγκαιρα όλους τους φοιτητές αλλά και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όσων βρίσκονται σε άλλες χώρες.
  7. Για τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή συγκατοικούν με κάποιον που ανήκει σε τέτοια να υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε σε καμία περίπτωση να μην αποκλειστούν από την άσκηση αλλά να παρθούν όλα τα απαραίτητα αυξημένα μέτρα προστασίας.
  8. Να υπάρξει η δυνατότητα σίτισης των φοιτητών, όχι μόνο όσων εφημερεύουν, από το ΠΓΝΠ με συσκευασμένο φαγητό.
  9. Όπως αναφέρεται και στις προτάσεις, συμφωνούμε να πραγματοποιηθεί η Κλινική Άσκηση από 25/5 έως και 19/7 με έναρξη των θεωρητικών μαθημάτων από τις 18/5.
  10. Σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους πανελλαδικά και το Υπουργείο υγείας, να μπορεί να γίνει αποδεκτή η βεβαίωση περάτωσης σπουδών για την εγγραφή στο σύλλογο και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 Οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους μας συνεχίζουμε τον αγώνα για σπουδές, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, για την προστασία της υγείας μας με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr