Συνεχίζεται η κατάληψη στο Τμήμα ΗΜΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών

Συνεχίζεται η κατάληψη στο Τμήμα ΗΜΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κατάληψη και κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΗΜΤΥ) του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη (27/11) ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη από την Πέμπτη 28/11 μέχρι τη Δευτέρα 2/12. 


Οι φοιτητές αποφάσισαν:

  • Κατάληψη της σχολής από την Πέμπτη 28/11 μέχρι τη Δευτέρα 2/12. Απαιτούμε την Τρίτη 3/12 να γίνει Τμήμα καθηγητών και διασφαλίζουμε ότι θα αναιρέσει την απόφασή του με κινητοποίηση
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία και την επόμενη Σύγκλητο ώστε να αποσπάσουμε γραπτή δέσμευση ότι τέτοια μέτρα δε θα εφαρμοστούν.
  • Κινητοποίηση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 28/11 στην Αθήνα όπου θα συζητηθεί στο σύνολό της η επιστολή Κεραμέως.
  • Συμμετοχή στην πορεία που καλεί η Αρχιτεκτονική στις 28/11 στις 18:00 από το παράρτημα.
  • Εκ νέου Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 4/12.

Απόφαση Γ.Σ. 

Την Τρίτη 19/11 στη συνέλευση των καθηγητών του Τμήματός μας, το Τμήμα όχι μόνο δεν καταδίκασε την απαράδεκτη επιστολή της υπουργού Παιδείας στα Πανεπιστήμια, αλλά αποφάσισε την έγκριση κειμένου απευθυνόμενου στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, με το οποίο όχι μόνο εγκρίνει, αλλά πάει και βήματα πιο «μπροστά» από την επιστολή της υπουργού, η οποία ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων, αλλά και πρόσθετα σοβαρά εμπόδια για όσους τελικά καταφέρουν να περάσουν στη σχολή, καθώς και για όσους ήδη σπουδάζουν με αιχμή το «ν + 2».

Το κείμενο που τελικά ενέκρινε το Τμήμα μας προτείνει να υπάρχει ανώτατο όριο φοίτησης, καθώς και άλλα «άμεσα ή έμμεσα μέτρα», όπως «αλυσίδες και προαπαιτούμενα μαθήματα» (και ενώ ήδη υπάρχει όριο δήλωσης μαθημάτων με προτεραιότητα δήλωσης!!), με πρόσχημα την «αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών», το οποίο βάφτισαν και φοιτητοκεντρική λύση. Από την αρχή, καταγγέλλουμε τη ΔΑΠ, που υπερψήφισε την απόφαση του Τμήματος. Η στάση της αποτελεί μια πρόσθετη απόδειξη του ρόλου της ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών στη σύγχρονη επιστημονική μόρφωση χωρίς εμπόδια. Για πολλοστή φορά, Κυβέρνηση, μερίδα καθηγητών και ΔΑΠ συμφωνούν και συνεργάζονται ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών και του συλλόγου.

Το «ν+2» αποτελεί αντικειμενικά κόφτη για τους φτωχότερους συμφοιτητές μας, για όσους αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα και να μπορέσουν να σπουδάσουν. Έρχεται προκειμένου να επιταχύνει τους ρυθμούς με τους οποίους οι επιχειρήσεις θα παίρνουν τους φτηνούς και ευέλικτους αποφοίτους που θέλουν.

Επιπλέον, οι «αλυσίδες» και τα προαπαιτούμενα μαθήματα δεν είναι μια «καινοτόμα ιδέα» του Τμήματος και της ΔΑΠ των ηλεκτρολόγων. Έρχονται να δυσκολέψουν κι άλλο τις σπουδές μας προκειμένου το τμήμα να μπορέσει να ανέβει στις αξιολογήσεις, καθώς σαν μέτρο περιλαμβάνονται στα κριτήρια αξιολόγησης της ΑΔΙΠ για το Πρόγραμμα Σπουδών και στις αρχές και πρότυπα του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε συνέχεια της γενίκευσης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακή και στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση κινήθηκε και το τμήμα της Αρχιτεκτονικής που μέσα από συνεδρίασή του πέρασε τέλη εγγραφής στο προπτυχιακό και διάσπαση του κύκλου σπουδών σε 3+2 αξιοποιώντας το αυτοδιοίκητο και αυτοχρηματοδοτούμενο των Ιδρυμάτων.

Είναι ψεύτες και υποκριτές όσοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα των σπουδών μας!

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων!
  • Να μην κατατεθεί ο νόμος πλαίσιο και το «ν + 2»!!!
  • Ούτε σκέψη για αλυσίδες και προαπαιτούμενα μαθήματα!!
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων. Άμεση πρόσληψη καθηγητικού και βοηθητικού προσωπικού! Να καταβληθεί άμεσα η πληρωμή του επικουρικού έργου στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές που καλύπτουν την πλειοψηφία ωρών διδασκαλίας μας στα εργαστήρια.
  • Τώρα προαιρετικές και απαλλακτικές πρόοδοι για τη διευκόλυνση των φοιτητών! Παλεύουμε συλλογικά ώστε να εξουδετερώνουμε τα εμπόδια που συναντάμε καθημερινά στην πορεία μας για το πτυχίο!
  • Διπλή εξεταστική στο 5ο έτος και σε όλα τα έτη.
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά! Να παρθούν αμέσως πίσω τα δίδακτρα που αποφασίστηκαν για την Αρχιτεκτονική. Να καταργηθούν τα δίδακτρα από τα μεταπτυχιακά.
  • Ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο με σύγχρονη γνώση και πλήρη εποπτεία του αντικειμένου, μοναδική προϋπόθεση για δουλεία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
  • Επανεξέταση στα μαθήματα με υψηλό ποσοστό αποτυχίας.
  • Ανατροπή της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή της.

Με βάση αυτά προχωράμε σε:

  • Κατάληψη της σχολής από την Πέμπτη 28/11 μέχρι τη Δευτέρα 2/12. Απαιτούμε την Τρίτη 3/12 να γίνει Τμήμα καθηγητών και διασφαλίζουμε ότι θα αναιρέσει την απόφασή του με κινητοποίηση,
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία και την επόμενη Σύγκλητο ώστε να αποσπάσουμε γραπτή δέσμευση ότι τέτοια μέτρα δε θα εφαρμοστούν.
  • Κινητοποίηση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 28/11 στην Αθήνα όπου θα συζητηθεί στο σύνολό της η επιστολή Κεραμέως.
  • Συμμετοχή στην πορεία που καλεί η Αρχιτεκτονική στις 28/11 στις 18:00 από το παράρτημα.
  • Εκ νέου Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 4/12.

Αποτελέσματα Γ.Σ.

Επίσημη Απόφαση

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr