Φοιτητές του ΠΑΜΑΚ καθάρισαν 18.000 λίτρα απορριμμάτων (ΦΩΤΟ)

Φοιτητές του ΠΑΜΑΚ καθάρισαν 18.000 λίτρα απορριμμάτων – Πέταξαν μέχρι και τηλεοράσεις (ΦΩΤΟ)

Περίπου 18.000 λίτρα απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων ένα γεμάτο μπιτόνι βενζίνη, μια μεγάλη φιάλη υγραερίου, τηλεοράσεις, εκατοντάδες γυάλινα μπουκάλια κ.α., ήταν η «συγκομιδή» του εθελοντικού καθαρισμού στον Γλαρόκαβο Χαλκιδικής, που πραγματοποίησε προχθές, Σάββατο 13 Μαΐου 2023, η Ομάδα και το Γραφείο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής και την ομάδα «The Cleaningans».

Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες έπειτα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Σε αυτήν συμμετείχαν 60 άτομα και μέσα σε δύο ώρες συγκεντρώθηκαν υλικά τα οποία, σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, θα μπορούσαν να συντελέσουν στην καταστροφή του Γλαρόκαβου.


Ο Γλαρόκαβος Χαλκιδικής είναι ένα φυσικό λιμάνι μεγάλης περιβαλλοντικής και οικολογικής σημασίας, στο οποίο αναπτύσσεται ένα μεσογειακό πευκοδάσος. Μέσα σε αυτό εντοπίζονται σπάνια και προστατευόμενα άγρια βότανα και λουλούδια (κρινάκι της θάλασσας, αγριοβιολέτες, κ.α). Μολονότι εντάσσεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 (GRBW109057029101), εδώ και αρκετές δεκαετίες ο Γλαρόκαβος έχει υποβαθμιστεί από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η δημιουργία παράτυπων οικισμών, ο τουρισμός και η απόθεση δομικών υλικών (π.χ. μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές, κ.α.).

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, ο επικεφαλής της ομάδας και του Γραφείου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Περικλής Χατζηνάκος, επισήμανε ότι «Ήταν μια δράση στην οποία κάναμε πράξη το ρητό “Αλλάζουμε συνήθειες, προστατεύουμε το περιβάλλον!”. Η συμμετοχή και η προσπάθεια ήταν εντυπωσιακή και αισθανόμαστε υπερηφάνεια γιατί αποτρέψαμε ως ένα σημαντικό βαθμό, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την καταστροφή του Γλαρόκαβου. Ήταν μια αποδοτική συνεργασία με τον Δήμο Κασσάνδρας και την ομάδα “The Cleaningans”, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Τη δράση μας υποστήριξαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Βάση Ετοιμότητας Κασσάνδρας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κασσάνδρας, ο ΑΠΣ Ποσειδώνας Κασσάνδρας και το Miraggio Thermal Spa Resort. Επίσης, ευχαριστούμε τον Σπύρο Παπαϊωάννου για το φωτογραφικό υλικό. Ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τους παραπάνω φορείς, στην προσπάθεια για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr