ΠΑΜΑΚ: Έρχεται ξανά το διεθνές συνέδριο προσομοίωσης οργάνων των Ηνωμένων Εθνών ThessISMUN

ΠΑΜΑΚ: Διοργανώνεται ξανά έπειτα από δύο χρόνια απουσίας το διεθνές συνέδριο προσομοίωσης οργάνων των Ηνωμένων Εθνών ThessISMUN

Για 19η χρονιά, από την Τετάρτη 27 ώς και το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 και έπειτα από δύο έτη απουσίας εξαιτίας της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το διεθνές συνέδριο προσομοίωσης οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστό ως ThessISMUN (www.thessismun.org), με φοιτητές και φοιτήτριες από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Το Συνέδριο είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και οργάνων Ειδικευμένων Οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α.. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω διεθνών θεσμών, όπως ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσης, δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, κ.α.


Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.

Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το 2002 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Φέτος διοργανώνεται ξανά έπειτα από δύο έτη αυστηρών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας και όπως πάντα χαίρει της υποστήριξης των Καθηγητών Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Θεσμών από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. 

Το ThessISMUN 2022 είναι αφιερωμένο στον τ. Γενικό Γραμματέα  της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), Πρέσβη επί τιμή, Μιχαήλ Β. Χριστίδη, για τη συμβολή του στην προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και στην προβολή της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Το ThessISMUN διοργανώνεται και φέτος με την υποστήριξη του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη. Το ThessISMUN συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr