ΠΑΜΑΚ: Διεθνές Συνέδριο «Βαλκάνιες και Οθωμανικές Διαστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821»

Διεθνές Συνέδριο «Βαλκάνιες και Οθωμανικές Διαστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει το 5ο Διεθνές Συνέδριο της σειράς των Βαλκάνιων Κόσμων με τίτλο «Βαλκάνιες και Οθωμανικές Διαστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821», από μεθαύριο, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον 1ο όροφο του Ιδρύματος, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Tο Συνέδριο, με αφορμή την κήρυξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη τον Φεβρουάριο του 1821, θα προσπαθήσει να αναδείξει το οθωμανικό ιστορικό πλαίσιό της όπως και τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ εξεγερμένων Ελλήνων και των άλλων λαών της Βαλκανικής χερσονήσου. Ωστόσο η περιπλοκότητα ενός τέτοιου αντικειμένου επιβάλλει τη μελέτη των σχέσεων αυτών όχι μόνο κατά τη διάρκεια της επαναστατικής διαδικασίας, αλλά και όσον αφορά τη διαμόρφωση συλλογικών ταυτοτήτων ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα όπως και των προσλήψεων της Επανάστασης από βαλκάνιους διανοουμένους μέχρι και την αρχή του 20ου.


Το Συνέδριο, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο κοινό και με ταυτόχρονη διερμηνεία, θα αρχίσει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα με την κεντρική ομιλία του Πασχάλη Κιτρομηλίδη, με θέμα τη σχέση Νεοελληνικού Διαφωτισμού και Επανάστασης και θα ακολουθήσει η παρουσίαση δύο τόμων που προέκυψαν από προηγούμενα συνέδρια της σειράς των Βαλκάνιων κόσμων:

Dimitris Stamatopoulos (ed.), European Revolutions and the Ottoman Balkans. Nationalism, Violence and Empire in the Long Nineteenth-Century, London: IB Tauris 2019

και

Δημήτρης Σταματόπουλος (επιμ.), Πόλεμος και Επανάσταση στα Οθωμανικά Βαλκάνια, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2019.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr