Φοιτήτρια ΑμεΑ δίνει καθημερινή μάχη για να πάει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Φοιτήτρια ΑμεΑ δίνει καθημερινή μάχη για να πάει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Η 20χρονη φοιτήτρια Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρειάζεται καθημερινά να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να καταφέρει να φτάσει στο μάθημά της από το σπίτι της, στην περιοχή της Αχειροποίητου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η παντελής έλλειψη υποδομών στους δρόμους της πόλης, δυσχεραίνουν την πορεία της προς το πανεπιστήμιο και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της καθημερινά.

Όπως αναφέρει το "Έθνος" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ το οποίο παρουσιάστηκε στην πρωινή εκπομπή του Open Tv «Ωρα Ελλάδος 7», η 20χρονη φοιτήτρια από τη Φλώρινα, εξαιτίας της μυϊκής ατροφίας, είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο και -εκτός από το πρόβλημα της υγείας της, το οποίο αντιμετωπίζει με περίσσιο θάρρος- βιώνει την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Η κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού έκανε μαζί της, για λίγο, ένα κομμάτι της διαδρομής της. Της δύσκολης διαδρομής της…


Είναι γεγονός πως η μετακίνησή της προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μετατρέπεται καθημερινά σε μια μάχη, σε μια άσκηση πάνω σε καταστραμμένα πεζοδρόμια, κακότεχνες ράμπες αναπήρων, λακκούβες και αυτοκίνητα. Ξεκινά τη διαδρομή της -εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν- με το αναπηρικό αμαξίδιο να διασχίσει τη διαδρομή από την Αγίας Σοφίας μέχρι το Πανεπιστήμιο. Έξω από τη σχολή της, η περιπέτεια της τελειώνει. Το ίδρυμα, όπως λέει η ίδια, είναι απόλυτα προσβάσιμο σχεδόν σε όλους τους χώρους του και έτσι μπορεί να κινηθεί άνετα και παρακολουθεί τα μαθήματά της.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα τι κάνει η 20χρονη φοιτήτρια όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές ή είναι κουρασμένη. Η απάντηση αυτονόητη, όμως όχι πάντα εύκολη. «Κάποιες φορές αναγκαστικά θα πρέπει να μετακινηθώ με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Τα λεωφορεία όταν έρχονται είναι τις περισσότερες φορές γεμάτα και δεν χωράω ενώ έχω να αντιμετωπίσω και οδηγούς που δεν δείχνουν διάθεση να βοηθήσουν και μάλιστα επικαλούνται δικαιολογίες όπως ‘’πονάει η μέση μου’’, ‘’δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να μετακινήσω το αμαξίδιο’’ και άλλες».

Η αναπηρία της δεν στέκεται εμπόδιο στα όνειρά της και, όπως δηλώνει η ίδια, στόχος της είναι να πάρει το πτυχίο της στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική και να καταφέρει να βρει δουλειά σε κάποια μεγάλη εταιρεία στο εξωτερικό. Η Ανθή πήρε την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει όσα αντιμετωπίζει όχι μόνο όπως λέει για την ίδια, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που η μοίρα τους καθήλωσε σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αρμοδίους να στρέψουν το βλέμμα τους στα άτομα με κινητικές δυσκολίες και να κάνουν τις πόλεις πραγματικά βιώσιμες και φιλικές με ίσες ευκαιρίες, για όλους. Αρκεί, βέβαια, οι αρμόδιοι να την ακούσουν…

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr