Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ

Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ 

Φοιτητικοί Σύλλογοι - Γ.Σ.: Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 23/10 συνέλευση φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο αμφιθέατρο τελετών και αποφάσισε ομόφωνα τον συντονισμό με τους πάνω από 60 φοιτητικούς συλλόγους που έχουν πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Οι φοιτητές αποφάσισαν:


  • 24/10 στις 11.00 κινητοποιηση στους προέδρους των τμημάτων Οικονομικού, ΟΔΕ, Εφ. Πληροφορικής για επαναφορά της πτυχιακής εξεταστικής.
  • 24/10 Πέμπτη στις 12μμ, πραγματοποίηση φοιτητικού συλλαλητηρίου και αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και το απόγευμα συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων.
  • 29/10 Τρίτη στις 12.30μμ, Ημέρα Δράσης στη λέσχη.
  • 30/10 Τετάρτη στις 12μμ, Κινητοποίηση στον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ για να θέσουμε τα αιτήματα μας και να πάρουμε δεσμεύσεις.
  • 31/10  Συμμετοχή στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, που καλούν πάνω από 60 φοιτητικοί σύλλογοι. 
  • Εκ νεου γενική συνέλευση στις 6/11.

Η Απόφαση της Συνέλευσης

 ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(ΦΥΣΙΚΟΥ, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, BIOΛΟΓΙΚΟΥ,  ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΜΑΚ)

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ Σ.Φ ΠΑΜΑΚ 23/20 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΟ ΑΜΦ. ΤΕΛΕΤΩΝ!

Οι κινητοποιήσεις αυτών των εβδομάδων έδειξαν το δρόμο ! Η οργάνωση μας στα έτη , οι συνελεύσεις τμημάτων , οι επιτροπές που εκλέξαμε , οι αποσπάσεις που είχαμε έδειξαν ότι ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα . Ήδη καταφέραμε :

  • Στο ΒΣΑΣ  επαναφέρθηκε η πτυχιακή εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές.
  • Στο ΕΚΠ αποσπάστηκε δέσμευση από τον πρόεδρο του Τμήματος για επαναφορά των κομμένων μαθηματων
  • Στο Πολυτεχνείο που δόθηκε πρόσβαση στους μετεγγραφέντες στο e-learning και βεβαίωση για να σιτίζονται στη λέσχη ενώ δεν έχουν πάρει ακόμα τις μετεγγραφές τους!
  • Στο τμήμα δημοσιογραφίας και ΜΜΕ δημιουργήθηκαν δύο τμήματα για τα εργαστηριακά μαθήματα για τους φοιτητές που δεν χωρούσαν.
  • Στην κτηνιατρική αποσπάστηκε δέσμευση ότι οι φοιτητές θα πάρουν ένα σύγγραμα το οποίο είχε κοπεί. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει απέναντί της. Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές μας. Βάζουμε φρένο στα σχέδια της και στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετεί.

Οι φοιτητές του Συλλόγου του ΠΑΜΑΚ παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συζητάμε, αποφασίσουμε και δρούμε για τις σπουδές και το μέλλον μας. 

ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΜΕΣΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • Άμεσα να κοπεί έκτακτο  κονδύλι  για να καλυφθούν οι ανάγκες των τμημάτων σε διδακτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, αναλώσιμα κλπ. Το πρωτογενές πλεόνασμα διογκώθηκε στα 4,48 δισ. ευρώ. Είναι εφικτό και απαιτούμε από αυτό το πλεόνασμα να κοπεί κονδύλι για τα πανεπιστήμια και τις εστίες!
  • Για να χτιστούν νέες κτηριακές εγκαταστάσεις με περισσότερα αμφιθέατρα
  • Για να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν στη λέσχη με ανθρώπινες συνθήκες 
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα βιβλία σε όλους δωρεάν και να υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα συγγράματα για τις ανάγκες των μαθημάτων
  • Ανέγερση νέων εστιών στο εγκαταλελειμμένο κτίριο-parking πίσω από τον πύργο του παιδαγωγικού.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

  • Να κατοχυρωθεί η πτυχιακή εξεταστική σε όλα τα τμήματα του ΠαΜακ.
  • Καμία αφαίρεση μαθημάτων από τα προγράμματα σπουδών μας και επαναφορά βασικών μαθημάτων που έχουν ήδη αφαιρεθεί.
  • Ένταξη παιδαγωγικής επάρκειας στο πτυχίο για τις καθηγητικές σχολές (ΕΚΠ).
  • Να δοθούν όλες οι κάρτες σίτισης σε όσους δικαιούνται και πληρούν τα κριτήρια.
  • Να παρθούν όλες οι μετεγγραφές. Να παρακολουθούν κανονικά όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια οι φοιτητές που έχουν δηλώσει μετεγγραφή. Να τους δοθούν βιβλία, πρόσβαση στις ηλεκτρονικές φόρμες των τμημάτων, να γίνει ξεχωριστή υποβολή αιτήσεων για να δικαιούνται κάρτα σίτισης. Να μην μένει κανένας φοιτητής που δικαιούται εκτός εστιών, ούτε να διώχνονται συμφοιτητές μας μετά το 4ο έτος.
  • Να υπενοικιαστούν άμεσα ξενοδοχεία με την ευθύνη του κράτους και του πανεπιστημίου στους φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση για εστία. 
  • Να δοθεί επίδομα στέγασης σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. 
  • Να χωριστούν τα τμήματα αλφαβητικά έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε όπως πρέπει τα μαθήματα μας. Ιδιαίτερα σε ΟΔΕ, Πληροφορική, Λογιστική και ΕΚΠ όπου δεν χωράμε να κάτσουμε στο αμφιθέατρο.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ  

Με το  αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της  ΝΔ την επόμενη εβδομάδα θέτει την τροπολογία για την παραπέρα ισοτιμία ιδιωτικών κολλεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά πανεπιστήμια.  Εισάγει στο όνομα της ισοτιμίας την τζάμπα ή πολύ φτηνή εργασία των αποφοίτων του εξωτερικού ως προπαρασκευαστικό διάστημα για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα. Αυτό για εμάς σημαίνει πρώτον ότι ανοίγει το δρόμο να γίνει το ίδιο και σε εμάς το επόμενο διάστημα. Δεύτερον ότι αφού θα υπάρχει διαμορφωμένο τμήμα εργαζομένων που θα δουλεύει πάμφθηνα θα αξιοποιηθεί ως όχημα για να πέσουν και άλλο όλων τα εργασιακά δικαιώματα. Και όλα αυτά την ώρα που το καθεστώς που μας περιμένει όλους είναι ήδη γεμάτο ελαστικές σχέσεις εργασίας και κακοπληρωμένη δουλειά. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν αποφοίτους διετών, τετραετών, πενταετών σπουδών και απόφοιτους κολεγίων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, θα είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς στο «όνομα» του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα γίνει όχημα για περαιτέρω πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων όλων! Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολλεγίων από κοινού να δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει αυτό το άρθρο νόμου. Να διεκδικήσουμε δουλειά στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, το πτυχίο μας να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. 

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ. 

Το ν+2, η πρόσβαση του 10 ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!  

Βάζουν νέα εμπόδια στις σπουδές μετά από τις απαιτήσεις των βιομηχάνων που θέλουν πιο γρήγορα να βγαίνει «στην αγορά εργασίας» τμήμα εργαζομένων με ορισμένη ειδίκευση δεξιοτήτων χωρίς συγκροτημένα μορφωτικά, επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα ώστε να μας εκμεταλλεύονται όλους ακόμα περισσότερο. Για αυτό και την ίδια ώρα που ετοιμάζουν διαγραφές φοιτητών πολλαπλασιάζουν τις δομές κατάρτισης, μαθητείας και αναβαθμίζουν τις διετείς σπουδές. Θεωρούν βάρος τους φοιτητές από φτωχές οικογένειες που αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους επειδή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους εργάζονται. Βάρος είναι η πολιτική που παγιώνει την υποχρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, που αναγκάζει τους φοιτητές να πληρώνουν αναλώσιμα, σημειώσεις, να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο στις αίθουσες και αποκλείει φοιτητές από τις σπουδές επειδή δεν πήραν τη μετεγγραφή τους ή επειδή δε χωρούσαν στην εστία.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Η συλλογική δράση, η διεκδίκηση, η αμφισβήτηση είναι τα όπλα μας για να τους εμποδίσουμε. Όλοι οι φοιτητές, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τους μαθητές μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Τους είναι πονοκέφαλος οι αγώνες μας για αυτό και η κυβέρνηση κατήργησε το άσυλο μετά από τεράστια καμπάνια συκοφάντησής του. Όπως δεν κατάφεραν να χτυπήσουν- παρά τα χημικά, τα γκλοπς-  την μαχητική, μαζική διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του Πομπέο η οποία κατάφερε να φτάσει στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπως οι χαφιεδισμοί που επιστράτευσε στοχοποιώντας διαδηλωτές έπεσαν στο κενό έτσι θα πάρουν και το επόμενο μήνυμά τους. Μήνυμα σαν και αυτό που στέλνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι με τα σωματεία τους που ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας, στοχοποίησης απεργιών κατάφεραν σε μια εβδομάδα και οργάνωσαν δυο μαχητικές, μαζικές απεργίες και συνεχίζουν. Έτσι και εμείς θα δυναμώσουμε την οργάνωση, το Σύλλογο και τις δράσεις μας!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται με φόρα να σαρώσει κάθε δικαίωμά μας παίρνοντας τη σκυτάλη από τη προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.Η λεγόμενη αυτονομία και αυτοδιοίκηση των σχολών, που η κυβέρνηση και η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ διαφημίζουν ως δήθεν καινοτομία, υπάρχει χρόνια. Στο όνομα της αυτοδιοίκησης το πανεπιστήμιο υπολειτουργεί και έχει μετατραπεί σε επιχειρήση. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της πρυτανείας να αντιμετωπίσουν και να λύσουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 

Απαιτούμε: 

  • Να κοπεί έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι ανάγκες των πανεπιστημίων και των εστιών!
  • Να χτιστούν νέες κτηριακές εγκαταστάσεις με περισσότερα αμφιθέατρα
  • Να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν στη λέσχη με ανθρώπινες συνθήκες
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα βιβλία σε όλους δωρεάν και να υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα συγγράματα για τις ανάγκες των μαθημάτων
  • Ανέγερση νέων εστιών στο εγκαταλελειμμένο κτίριο-parking πίσω από τον πύργο του παιδαγωγικού. 
  • Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, που θα προωθούν τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής με κριτήριο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων επιστημόνων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Όχι κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων. 

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ !

  • 24/10 στις 11.00 κινητοποιηση στους προέδρους των τμημάτων Οικονομικού, ΟΔΕ, Εφ. Πληροφορικής για επαναφορά της πτυχιακής εξεταστικής.
  • 24/10 Πέμπτη στις 12μμ, πραγματοποίηση φοιτητικού συλλαλητηρίου και αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και το απόγευμα συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων.
  • 29/10 Τρίτη στις 12.30μμ, Ημέρα Δράσης στη λέσχη.
  • 30/10 Τετάρτη στις 12μμ, Κινητοποίηση στον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ για να θέσουμε τα αιτήματα μας και να πάρουμε δεσμεύσεις.
  • 31/10  Συμμετοχή στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, που καλούν πάνω από 60 φοιτητικοί σύλλογοι. 
  • Εκ νεου γενική συνέλευση στις 6/11.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr