Φοιτητική startup του ΠΑΜΑΚ χρηματοδοτείται με 15.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Φοιτητική startup χρηματοδοτείται με 15.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Πρώτευσε πέρυσι σε διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Μπήκε στην τελική πεντάδα του Mindspace Challenge 2017. Απέσπασε το τρίτο βραβείο ως νεοφυής εταιρία στην Γαλάζια Οικονομία στο 4ο Bluegrowth.

Εξασφάλισε επαγγελματική στέγη σε γνωστή θερμοκοιτίδα της Θεσσαλονίκης. Δεν αρκέστηκε, όμως, στις... δάφνες αυτές, αλλά κατάφερε επιπλέον να περιληφθεί στις 7 ομάδες από τα Ανατολικά Βαλκάνια που επέλεξε να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας και να λάβει ενίσχυση ύψους 15.000 ευρώ.


Ο λόγος για τη startup «Eliminatore Ltd», εμπνευστής και ιδρυτής της οποίας είναι ο φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, της σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευάγγελος Λάμπος. Η ιδέα ξεκίνησε στην Κέρκυρα, όπου ως φοιτητής ο Λάμπος εργαζόταν τα καλοκαίρια σε εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας. Με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησε εκεί, του δημιουργήθηκε η επιχειρηματική ιδέα, για την υλοποίηση της οποίας αποφάσισε να συνεργαστεί με τον συμφοιτητή του Χρήστο Γκουραμάνη.

«Πρόκειται για μια μέθοδο καθαρισμού διχτυών ιχθυοτροφείων, από την άλγη (είδος φυτοπλαγκτόν) που αναπτύσσεται πάνω στις ραφές τους», δηλώνει ο Ευάγγελος Λάμπος και συνεχίζει εξηγώντας ότι «Η άλγη καθιστά την διέλευση του νερού μέσα από τους ιχθυοκλωβούς δύσκολη, με αποτέλεσμα να μειώνεται το οξυγόνο και να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ανάπτυξη των ψαριών».

Στην επίλυση του προβλήματος αυτού εστίασε τις προσπάθειές του και όπως αναφέρει, «Ως εταιρία προτείνουμε στους πελάτες μας την τοποθέτηση μιας μεμβράνης πάνω στο υπάρχον δίχτυ, ώστε ο μικροοργανισμός να αναπτύσσεται μόνο στην τοποθετημένη μεμβράνη. Στη συνέχεια, μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος της εταιρίας μας, θα απομακρύνεται η μεμβράνη  από τον κλωβό και το υπάρχον δίχτυ θα παραμένει κατά 90 τοις εκατό αναλλοίωτο».

Κάνοντας αναδρομή στα πρώτα βήματα για την υλοποίηση της ιδέας του, σημειώνει ότι «από μικρός είχα επαφή με το χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας. Όταν ως φοιτητής πλέον εργάστηκα τα καλοκαίρια σε αυτόν τον τομέα, αναζήτησα έναν τρόπο να λύσω το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα ιχθυοτροφεία. Επιστρέφοντας στο Πανεπιστήμιο και έχοντας σε μεγάλη εκτίμηση την μαθηματική σκέψη και το πάθος για την οικονομετρία του Χρήστου Γκουραμάνη, του πρότεινα να συμμετάσχουμε στον 6ο διαγωνισμό Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από εκεί άρχισαν όλα. Κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό πήραμε θάρρος και συνεχίσαμε την έρευνα και την τριβή με τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Στην ομάδα μας πλέον συμμετέχουν ακόμη δύο νέοι επιστήμονες, ο μηχανικός Στάθης Αναστασίου και η βιολόγος Αντωνία Αλμασίδου, οι οποίοι συμβάλλουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στην υλοποίηση των στόχων μας. Σκοπεύουμε σύντομα να διευρύνουμε τον κύκλο των συνεργατών μας και σε άλλους τομείς, όπως σε αυτόν του μάρκετινγκ, ενώ στα σχέδιά μας είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την ιδέα μας όχι μόνο στην ελληνικό χώρο, αλλά να κινηθούμε και στις ξένες αγορές».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr